Boala Alzheimer: ce legătură are cu consumul de fructe de pădure sau vin

Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu consumul redus de flavonoide din copilărie sau tinerețe, spun cercetătorii.
Adulții mai în vârstă care au consumat cantități mici de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructe de pădure, mere și ceai, au fost de două până la patru ori mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer și demențele aferente la vârste mai înaintate, comparativ cu persoanele al căror aport a fost mai mare, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de știință de la Centrul de cercetare în nutriție umană al USDA Jean Mayer pentru îmbătrânire (USDA HNRCA) la Universitatea Tufts.
Studiul epidemiologic la 2.800 de persoane în vârstă de peste 50 de ani a examinat relația pe termen lung între consumul de alimente care conțin flavonoide și riscul de boală Alzheimer (AD) și boala Alheimer cu demențele aferente (ADRD). În timp ce multe studii au analizat asocierile dintre nutriție și demențe pe perioade scurte de timp, studiul publicat astăzi în American Journal of Clinical Nutrition a analizat expunerea de peste 20 de ani.
Flavonoidele sunt substanțe naturale care se găsesc în plante, inclusiv fructe și legume precum pere, mere, fructe de pădure, ceapă și băuturi pe bază de plante precum ceaiul și vinul. Flavonoidele sunt asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv inflamații reduse. Ciocolata neagră este o altă sursă de flavonoide.
Trei tipuri de flavonoide, importante
Echipa de cercetători a stabilit că un aport scăzut a trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență, în comparație cu un aport mai mare.
• Consumul scăzut de flavonoli (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de apariție a ADRD.
• Un aport scăzut de antocianine (afine, căpșuni și vin roșu) a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de apariție a ADRD.
• Aportul puțin redus de polimeri flavonoizi (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de a dezvolta ADRD.
Rezultatele au fost similare pentru AD.
Cercetatorii au analizat șase tipuri de flavonoizi și au comparat nivelurile de aport pe termen lung cu numărul de AD și ADRD diagnosticate mai târziu în viață. Ei au descoperit că un aport scăzut (la mai puțin de 15 procente) din trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență în comparație cu un aport mai mare (mai mare de 60%).
Studiul, aici.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.