Boala Alzheimer: ce legătură are cu consumul de fructe de pădure sau vin
Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu consumul redus de flavonoide din copilărie sau tinerețe, spun cercetătorii.
Adulții mai în vârstă care au consumat cantități mici de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructe de pădure, mere și ceai, au fost de două până la patru ori mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer și demențele aferente la vârste mai înaintate, comparativ cu persoanele al căror aport a fost mai mare, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de știință de la Centrul de cercetare în nutriție umană al USDA Jean Mayer pentru îmbătrânire (USDA HNRCA) la Universitatea Tufts.
Studiul epidemiologic la 2.800 de persoane în vârstă de peste 50 de ani a examinat relația pe termen lung între consumul de alimente care conțin flavonoide și riscul de boală Alzheimer (AD) și boala Alheimer cu demențele aferente (ADRD). În timp ce multe studii au analizat asocierile dintre nutriție și demențe pe perioade scurte de timp, studiul publicat astăzi în American Journal of Clinical Nutrition a analizat expunerea de peste 20 de ani.
Flavonoidele sunt substanțe naturale care se găsesc în plante, inclusiv fructe și legume precum pere, mere, fructe de pădure, ceapă și băuturi pe bază de plante precum ceaiul și vinul. Flavonoidele sunt asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv inflamații reduse. Ciocolata neagră este o altă sursă de flavonoide.
Trei tipuri de flavonoide, importante
Echipa de cercetători a stabilit că un aport scăzut a trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență, în comparație cu un aport mai mare.
• Consumul scăzut de flavonoli (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de apariție a ADRD.
• Un aport scăzut de antocianine (afine, căpșuni și vin roșu) a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de apariție a ADRD.
• Aportul puțin redus de polimeri flavonoizi (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de a dezvolta ADRD.
Rezultatele au fost similare pentru AD.
Cercetatorii au analizat șase tipuri de flavonoizi și au comparat nivelurile de aport pe termen lung cu numărul de AD și ADRD diagnosticate mai târziu în viață. Ei au descoperit că un aport scăzut (la mai puțin de 15 procente) din trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență în comparație cu un aport mai mare (mai mare de 60%).
Studiul, aici.
-
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
