Boala care îți afectează rezistența osoasă și crește riscul de fracturi. Care sunt metodele de prevenție

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala care iti afecteaza rezistenta osoasa Foto: Freepik @ allbestfitnessishere
Boala care iti afecteaza rezistenta osoasa Foto: Freepik @ allbestfitnessishere

Află mai multe despre o afecțiune a sistemului osos din ce în ce mai comună, care sunt simptomele și când să mergi la medic.

Din cauza osteoporozei, oasele devin slabe și fragile, rupându-se ușor în urma unor factori de stres simpli, cum ar fi aplecarea sau tusea. Șoldul, încheietura mâinii sau coloana vertebrală sunt cele mai frecvent fracturate oase asociate cu osteoporoza.

Țesutul viu, cum ar fi osul, se reface și se descompune continuu. Atunci când nu crește os nou pentru a înlocui osul pierdut, apare afecțiunea cunoscută sub numele de osteoporoză.

Fiecare rasă de bărbat și femeie este afectată de osteoporoză. Cu toate acestea, femeile în vârstă care au trecut de menopauză, în special cele de origine asiatică și albă, sunt cele mai vulnerabile. Activitatea de susținere a greutății, o dietă nutritivă și medicamentele pot îmbunătăți oasele slabe existente sau pot opri pierderea osoasă, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Semnul demenței care apare când citești. Fii atent la ce îți transmit ochii

Simptome

În fazele incipiente ale pierderii osoase, simptomele sunt de obicei absente. Cu toate acestea, după ce osteoporoza ți-a compromis oasele, este posibil să prezinți următoarele simptome și semne:

- Disconfort la nivelul spatelui provocat de un corp vertebral sfărâmat sau prăbușit.

- Pierderea înălțimii în timp.

- O postură aplecată.

- Un os care se rupe mult mai ușor decât era de așteptat.

Când trebuie să consulți un medic

Dacă ai avut o menopauză precoce, ai folosit corticosteroizi timp de mai multe luni la rând sau dacă unul dintre părinții tăi a avut fracturi de șold, este posibil să dorești să discuți despre osteoporoză cu medicul tău sau un un specialist ortoped.

Cauze

Oasele tale se reînnoiesc în mod constant; se creează os nou și se distruge osul existent. Masa osoasă crește în tinerețe deoarece organismul tău produce os nou mai repede decât descompune osul existent. Majoritatea oamenilor ating masa osoasă maximă până la vârsta de 30 de ani, deoarece acest proces încetinește după vârsta de 20 de ani. Masa osoasă se pierde mai repede decât se câștigă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Masa dvs. osoasă din copilărie are un rol în determinarea riscului de a dezvolta osteoporoză. Masa osoasă de vârf variază în funcție de grupul etnic și este parțial ereditară. Aveți mai mult os "în bancă" și sunteți mai puțin vulnerabil la osteoporoza legată de vârstă dacă masa osoasă maximă este mai mare.

Vezi și: 5 greșeli comune pe care le facem când gătim. Erori culinare minore cu un impact profund asupra sănătății tale

Factori de risc

Riscul de apariție a osteoporozei poate fi crescut de o varietate de factori, printre care se numără vârsta, rasa, stilul de viață ales, precum și afecțiunile și terapiile medicale.

Unii factori de risc pentru osteoporoză nu pot fi controlați, inclusiv:

- Sexul: femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte osteoporoză decât bărbații.

- Vârsta: Cu cât îmbătrâniți, cu atât crește riscul de osteoporoză.

- Rasa: ai cel mai mare risc de osteoporoză dacă sunteți alb sau de origine asiatică.

- Antecedente familiale: faptul că aveți un părinte sau un frate sau o soră cu osteoporoză te expune la un risc mai mare, mai ales dacă mama sau tatăl tău și-a fracturat un șold.

- Dimensiunea cadrului corporal: bărbații și femeile care au o schemă corporală mică tind să aibă un risc mai mare, deoarece ar putea avea mai puțină masă osoasă din care să se folosească pe măsură ce îmbătrânesc.

Foto: Freepik

Persoanele cu niveluri excesive sau insuficiente de anumiți hormoni în organism sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoză. Ca exemple, ia în considerare:

Nivelurile hormonale

- Hormonii sexuali. Osul este de obicei slăbit de niveluri reduse de hormoni sexuali. Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru osteoporoză la femei este scăderea nivelului de estrogen care are loc în timpul menopauzei. Pierderea osoasă este probabil să fie accelerată de tratamentele pentru cancerul de sân care scad nivelul de estrogen la femei și de cancerul de prostată care scade nivelul de testosteron la bărbați.

- Probleme tiroidiene. Pierderea osoasă poate fi rezultatul unor niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. Acest lucru se poate întâmpla dacă luați prea multe medicamente pentru a trata o tiroidă hipoactivă sau dacă tiroida ta este hiperactivă.

- Alte glande. În plus, legate de osteoporoză sunt glandele paratiroide și suprarenale hiperactive.

Factori alimentari

Un risc crescut de apariție a osteoporozei este observat la cei cu:

- Un consum scăzut de calciu. Osteoporoza se dezvoltă ca urmare a unei deficiențe de calciu de-a lungul vieții. Un consum redus de calciu crește riscul de fracturi, pierdere osoasă timpurie și scăderea densității osoase.

- Probleme de alimentație. Atât la bărbați, cât și la femei, limitarea severă a consumului de alimente și subponderabilitatea afectează osul.

- Intervenții chirurgicale referitoare la tractul gastrointestinal. Reducerea dimensiunii stomacului prin intervenție chirurgicală sau îndepărtarea unei porțiuni din intestine reduce suprafața accesibilă pentru absorbția calciului și a altor nutrienți. Aceste proceduri chirurgicale acoperă pierderea în greutate, precum și alte afecțiuni gastrointestinale.

Probleme medicale

Riscul de osteoporoză este mai mare la persoanele care au anumite probleme medicale, inclusiv:

- Boala celiacă.

- Boala inflamatorie intestinală.

- Boală de rinichi sau de ficat.

- Cancer.

- Mielom multiplu.

- Poliartrită reumatoidă.

Prevenție

Sănătatea oaselor pe tot parcursul vieții depinde de o dietă echilibrată și de o activitate frecventă.

Calciu

Între 18 și 50 de ani, atât bărbații, cât și femeile au nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic. Când femeile împlinesc 50 de ani și bărbații 70 de ani, această doză zilnică crește la 1.200 de miligrame.

Printre cele mai bune locuri pentru a obține calciu se numără:

- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

- Legume cu frunze de culoare verde închis.

- Conserve de somon sau sardine cu oase.

- Produse din soia, cum ar fi tofu.

- Cereale îmbogățite cu calciu și suc de portocale.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru absorbția calciului. Aceasta poate fi obținută din lumina soarelui, dar este posibil să nu fie potrivită pentru cei care locuiesc la latitudini mari, în zone izolate sau pentru cei cu risc de cancer de piele. 

Sursele dietetice includ uleiul din ficat de cod, păstrăvul, somonul și laptele și cerealele îmbogățite. Majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin 600 UI de vitamina D zilnic, crescând la 800 UI după vârsta de 70 de ani. Suplimentele pot fi necesare pentru cei care nu au alte surse sau o expunere limitată la soare.

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la construirea unor oase puternice și la încetinirea pierderii de masă osoasă, în special atunci când sunt începute de tineri și continuate pe tot parcursul vieții.

Combinarea antrenamentelor de forță cu exerciții de susținere a greutății și de echilibru poate întări mușchii și oasele brațelor și ale coloanei vertebrale superioare, în timp ce exercițiile de echilibru, cum ar fi tai chi, pot reduce riscul de cădere, în special pe măsură ce îmbătrâniți. Aceste beneficii sunt mai semnificative atunci când se începe de la o vârstă fragedă.

Oasele devin mai slabe și mai subțiri decât ar trebui să fie dacă suferi de osteoporoză. Din cauza riscului crescut de fracturi osoase, aceasta poate fi dăunătoare. Mulți oameni nici măcar nu-și dau seama că au osteoporoză până când unul dintre oasele lor se rupe.

Osteoporoza trebuie tratată cât mai curând posibil pentru a evita fracturile osoase. Mergeți la un medic specialist pentru examinări de rutină. Întreabăi despre momentul efectuării testelor de densitate osoasă și despre frecvența examinărilor de urmărire pentru a supraveghea sănătatea oaselor tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel