Boala celiacă: cauze, simptome, tratament. Netratată, poate duce la malnutriție și osteoporoză

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
boala celiaca foto:freepik@zinkevych
boala celiaca foto:freepik@zinkevych

Boala celiacă -  cauze, simptome, tratament. Dacă nu este tratată, poate cauza malnutriție și osteoporoză.

Boala celiacă este o tulburare autoimună cronică, provocată de ingestia glutenului, o proteină găsită în grâu, orz și secară. Acesta este un diagnostic serios, afectând milioane de oameni din întreaga lume și având un impact semnificativ asupra stilului de viață, nutriției și sănătății pacienților.

Vezi și: Castanele, bogate în vitamina C: Sprijină sistemul imunitar și controlează glicemia. Cum să le gătești

Simptome

Simptomele bolii celiace pot varia în mod semnificativ. Simptomele digestive la adulți includ:

- Diaree

- Oboseală

- Pierdere în greutate

- Balonare și gaze

- Dureri abdominale

- Grețuri și vărsături

- Constipație

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre adulții cu boala celiacă au simptome care nu sunt legate de sistemul digestiv, incluzând:

- Anemie, de obicei datorată deficienței de fier din cauza absorbției reduse a fierului

- Pierderea densității osoase, numită osteoporoză sau înmuierea oaselor, numită osteomalacie

- Erupții cutanate pruriginoase și veziculare, numite dermatită herpetiformă

- Ulcere bucale

- Dureri de cap și oboseală

- Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv furnicături și amorțeli în picioare și mâini, posibile probleme de echilibru și afectare cognitivă

- Dureri articulare

- Reducerea funcționării splinei, cunoscută sub numele de hiposplenism

- Creșterea enzimelor hepatice

Diagnosticul bolii celiace implică o serie de teste, inclusiv analize de sânge pentru a identifica anticorpii specifici pentru boala celiacă și, în unele cazuri, o biopsie a intestinului subțire pentru a evalua daunele intestinale.

Cauze

Genetica ta, combinată cu consumul de alimente care conțin gluten și alți factori, pot contribui la boala celiacă. Cu toate acestea, cauza exactă nu este cunoscută. Practicile de alimentație ale sugarului, infecțiile gastrointestinale și bacteriile intestinale pot contribui, dar aceste cauze nu au fost dovedite. Uneori, boala celiacă devine activă după intervenții chirurgicale, sarcină, naștere, infecție virală sau stres emoțional sever.

Atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează excesiv la glutenul din alimente, această reacție afectează micii proiecții sub formă de păr, numite vilozități, care căptușesc intestinul subțire. Vilozitățile absorb vitamine, minerale și alte substanțe nutritive din alimentele pe care le consumi. Dacă vilozitățile tale sunt deteriorate, nu poți absorbi suficiente nutrienți, indiferent cât de mult mănânci, conform Mayo Clinic.

Factori de risc

Boala celiacă tinde să fie mai comună în rândul persoanelor care au:

- Un membru al familiei cu boala celiacă sau dermatită herpetiformă

- Diabet de tip 1

- Sindrom Down

- sindrom William

- sindrom Turner

- Boala tiroidiană autoimună

- Colită microscopică

- Boala lui Addison

Complicații

Boala celiacă netratată poate duce la:

- Malnutriție. Aceasta apare atunci când intestinul subțire nu poate absorbi suficienti nutrienți. Malnutriția poate duce la anemie și pierdere în greutate. La copii, malnutriția poate cauza creștere lentă și statură mică.

- Slăbirea oaselor. La copii, malabsorbția calciului și a vitaminei D poate duce la înmuierea oaselor, numită osteomalacie sau rahitism. La adulți, poate duce la pierderea densității osoase, numită osteopenie sau osteoporoză.

- Infertilitate și avort spontan. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate contribui la problemele reproductive.Intoleranță la lactoză. Leziunile intestinului subțire pot cauza dureri abdominale și diaree după consumul de produse lactate care conțin lactoză. După vindecarea intestinului, este posibil să poți tolera din nou produsele lactate.

- Cancer. Persoanele cu boala celiacă, care nu urmează o dietă fără gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal și cancer de intestin subțire.

- Afecțiuni ale sistemului nervos. Unele persoane cu boala celiacă pot dezvolta afecțiuni precum convulsii sau o boală a nervilor mâinilor și picioarelor, numită neuropatie periferică.

Tratament

Medicii tratează boala celiacă, ajutând oamenii să urmeze o dietă fără gluten. Glutenul este o proteină găsită în mod natural în anumite cereale, inclusiv grâu, orz și secară. Glutenul este, de asemenea, adăugat la multe alte alimente și produse, iar la persoanele care au boala celiacă, consumul de gluten declanșează o reacție anormală a sistemului imunitar, care deteriorează intestinul subțire.

Simptomele se ameliorează semnificativ pentru cei mai mulți oameni cu boala celiacă care respectă o dietă fără gluten. Pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete fără gluten va vindeca leziunile din intestinul subțire și va preveni apariția altor leziuni. Mulți oameni observă îmbunătățiri ale simptomelor în zilele sau săptămânile care urmează începerii dietei, conform NIH.

Vezi și: 8 flori dăunătoare sănătății. Consumul sau atingerea accidentală poate provoca simptome grave

Boala celiacă este o afecțiune complexă și multifactorială, care necesită o gestionare atentă și dedicată. Cu diagnosticul corect, o dietă adecvată și sprijinul adecvat, pacienții cu boala celiacă pot duce o viață sănătoasă și activă. Este crucial să continuăm cercetările pentru a îmbunătăți diagnosticul timpuriu și pentru a găsi modalități mai eficiente de tratament, astfel încât impactul acestei afecțiuni să fie redus și calitatea vieții pacienților să fie îmbunătățită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel