Boala celiacă, sau intoleranța la gluten: ce o provoacă și care este legătura cu expunerea la bacterii
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care creează intoleranță la gluten. Cercetătorii au descoperit că expunerea la unele bacterii poate declanșa afecțiunea.
Expunerea la bacterii a fost identificată ca fiind un potențial factor de risc pentru dezvoltarea bolii celiace, o afecțiune autoimună ereditară care afectează aproximativ unul din 70 de australieni.
Se estimează că jumătate dintre australieni sunt născuți cu una dintre cele două gene care provoacă boala celiacă, și aproximativ una din 40 de persoane probabil că va dezvolta afecțiunea.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate.
Deși sunt cunoscuți factorii de mediu care declanșează boala celiacă la cei cu predispoziție genetică, modul exact în care funcționează a rămas neclar.
Oamenii de știință de la Monash Biomedicine Discovery Institute (BDI) și ARC Center of Excellence in Advanced Molecular Imaging, au oferit acum o bază moleculară pentru expunerea microbiană ca factor potențial de mediu în dezvoltarea bolii celiace.
Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Leiden University Medical Center și Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, au fost publicate în revista Nature Structural and Molecular Biology.
Fragmente de proteine din bacterie, „confundate” cu glutenul
Cercetătorul Dr. Hugh Reid, de la Universitatea Monash, a declarat că echipa a arătat, la nivel molecular, modul în care receptorii izolați de celulele T imune de la pacienții cu boală celiacă pot recunoaște fragmente de proteine din anumite bacterii care imită acele fragmente din gluten.
Expunerea la astfel de proteine bacteriene poate fi implicată în generarea recunoașterii aberante a glutenului de către aceste celule T, atunci când indivizii sensibili mănâncă cereale care conțin gluten, a spus el. Practic, acei receptori ai celulelor T (celule ale sistemului imunitar, responsabile cu distrugerea celulelor dăunătoare) confundă unele fragmente de proteine din bacterii cu glutenul, iar ca răspuns, creează o reacție alergică.
„În boala celiacă aveți o reactivitate aberantă la gluten și am oferit o dovadă de principiu că există o legătură între proteinele de gluten și proteinele care se găsesc în unele bacterii”, a spus el.
„Adică, este posibil ca sistemul imunitar să reacționeze la proteinele bacteriene într-un răspuns imun normal și, în acest fel, să dezvolte o reacție la proteinele de gluten, deoarece, pentru sistemul imunitar, acestea arată la fel, neputând face distincția înte ele”.
Dr. Reid a spus că rezultatele ar putea duce în cele din urmă la abordări diagnostice sau terapeutice ale bolii celiace.
Ce este boala celiacă
Boala celiacă este cauzată de o reacție aberantă a sistemului imunitar la gluten, o proteină care apare în mod natural în boabe precum grâu, secară, orz și ovăz și, prin urmare, se găsește de obicei în pâine, produse de patiserie și prăjituri. Celulele sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule T, consideră glutenul ca o substanță străină și inițiază acțiuni împotriva acestuia.
La pacienții cu boală celiacă, activarea acestor celule T duce la un răspuns inflamator în intestinul subțire care provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv diaree, balonare și malabsorbție de nutrienți.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate. Dacă este lăsată netratată, boala poate cauza probleme grave, inclusiv malnutriție, osteoporoză, depresie și infertilitate și există un risc mic crescut de anumite forme de cancer, cum ar fi limfomul intestinului subțire.
Studiul, aici.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
