Boala celiacă, sau intoleranța la gluten: ce o provoacă și care este legătura cu expunerea la bacterii
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care creează intoleranță la gluten. Cercetătorii au descoperit că expunerea la unele bacterii poate declanșa afecțiunea.
Expunerea la bacterii a fost identificată ca fiind un potențial factor de risc pentru dezvoltarea bolii celiace, o afecțiune autoimună ereditară care afectează aproximativ unul din 70 de australieni.
Se estimează că jumătate dintre australieni sunt născuți cu una dintre cele două gene care provoacă boala celiacă, și aproximativ una din 40 de persoane probabil că va dezvolta afecțiunea.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate.
Deși sunt cunoscuți factorii de mediu care declanșează boala celiacă la cei cu predispoziție genetică, modul exact în care funcționează a rămas neclar.
Oamenii de știință de la Monash Biomedicine Discovery Institute (BDI) și ARC Center of Excellence in Advanced Molecular Imaging, au oferit acum o bază moleculară pentru expunerea microbiană ca factor potențial de mediu în dezvoltarea bolii celiace.
Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Leiden University Medical Center și Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, au fost publicate în revista Nature Structural and Molecular Biology.
Fragmente de proteine din bacterie, „confundate” cu glutenul
Cercetătorul Dr. Hugh Reid, de la Universitatea Monash, a declarat că echipa a arătat, la nivel molecular, modul în care receptorii izolați de celulele T imune de la pacienții cu boală celiacă pot recunoaște fragmente de proteine din anumite bacterii care imită acele fragmente din gluten.
Expunerea la astfel de proteine bacteriene poate fi implicată în generarea recunoașterii aberante a glutenului de către aceste celule T, atunci când indivizii sensibili mănâncă cereale care conțin gluten, a spus el. Practic, acei receptori ai celulelor T (celule ale sistemului imunitar, responsabile cu distrugerea celulelor dăunătoare) confundă unele fragmente de proteine din bacterii cu glutenul, iar ca răspuns, creează o reacție alergică.
„În boala celiacă aveți o reactivitate aberantă la gluten și am oferit o dovadă de principiu că există o legătură între proteinele de gluten și proteinele care se găsesc în unele bacterii”, a spus el.
„Adică, este posibil ca sistemul imunitar să reacționeze la proteinele bacteriene într-un răspuns imun normal și, în acest fel, să dezvolte o reacție la proteinele de gluten, deoarece, pentru sistemul imunitar, acestea arată la fel, neputând face distincția înte ele”.
Dr. Reid a spus că rezultatele ar putea duce în cele din urmă la abordări diagnostice sau terapeutice ale bolii celiace.
Ce este boala celiacă
Boala celiacă este cauzată de o reacție aberantă a sistemului imunitar la gluten, o proteină care apare în mod natural în boabe precum grâu, secară, orz și ovăz și, prin urmare, se găsește de obicei în pâine, produse de patiserie și prăjituri. Celulele sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule T, consideră glutenul ca o substanță străină și inițiază acțiuni împotriva acestuia.
La pacienții cu boală celiacă, activarea acestor celule T duce la un răspuns inflamator în intestinul subțire care provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv diaree, balonare și malabsorbție de nutrienți.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze o dietă fără gluten pe toată durata vieții, deoarece chiar și cantități mici de gluten pot cauza probleme de sănătate. Dacă este lăsată netratată, boala poate cauza probleme grave, inclusiv malnutriție, osteoporoză, depresie și infertilitate și există un risc mic crescut de anumite forme de cancer, cum ar fi limfomul intestinului subțire.
Studiul, aici.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Somnul scurt în timpul săptămânii crește riscul de diabet, chiar și după recuperarea de weekend
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
