Boala gravă pe care o poți face când zbori cu avionul. La ce să fii extrem de atent

Monika Baciu |
Data publicării:
avionul - FOTO: Freepik@Halinskyi Maksym
avionul - FOTO: Freepik@Halinskyi Maksym

Boala gravă pe care o poți face când zbori cu avionul. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când călătorești.

Boala gravă pe care o poți face când zbori cu avionul. Pentru mulți, obținerea unui loc la fereastră în avion este un motiv de sărbătoare. Nu numai că ai o tetieră încorporată și nu vei fi lovit de căruciorul cu mâncare, dar ai și cea mai bună priveliște. Aceste plusuri, însă, vin cu un dezavantaj serios: expunerea la soare.

În timp ce călătorii sunt avertizați neîncetat cu privire la riscurile de arsuri solare în timpul vacanțelor la plajă și chiar în timpul escapadelor la schi, luarea măsurilor de protecție a pielii la mii de metri altitudine nu este un lucru discutat în mod obișnuit. Cu toate acestea, ați putea avea un risc mai mare de deteriorare solară în timpul zborului decât atunci când sunteți la sol.

Vezi și: Pericolul ascuns din cartofii prăjiți. Ce probleme grave riști atunci când îi mănânci

Geamurile avioanelor, riscuri

”Geamurile avioanelor sunt de obicei fabricate din plastic policarbonat sau sticlă compozită stratificată. În timp ce există o transmisie neglijabilă a razelor UVB prin parbrizele din plastic și sticlă, transmisia UVA prin aceste ferestre este semnificativă”, a declarat pentru TPG medicul dermatolog Cherise Mizrahi-Levi, cu sediul în New York City, potrivit The Points Guy

De ce este acest lucru important? Ei bine, deși nu veți avea neapărat arsuri solare, deoarece acestea sunt cauzate în principal de radiațiile UVB, razele UVA pătrund în straturile profunde ale pielii și sunt cunoscute ca fiind cauza fotoîmbătrânirii (pete solare și riduri).

Și, din moment ce vă aflați mai aproape de stratul de ozon - aproape 10 km mai aproape, mai exact - razele soarelui sunt pur și simplu mai puternice. În plus, expunerea prelungită la razele UVA poate contribui la apariția cancerului de piele.

De fapt, The Journal of the American Medical Association a raportat că geamurile avionului au oprit aproximativ 99% din razele UVB, dar doar aproximativ jumătate din razele UVA. Asta înseamnă că aproximativ o oră de expunere în avion este echivalentă cu 20 de minute într-un pat de bronzat. Și, potrivit SkinCancer.org, nu există o perioadă sigură de timp pe care ar trebui să o petreceți într-un pat de bronzare.

Vezi și: Ce ar presupune vaccinarea în farmacie. Herdea: Depășirea limitelor competenței trebuie să ne ridice niște probleme

”Cu 10 ore pe un zbor, veți fi în mare parte protejat de razele UVB și veți avea o protecție parțială împotriva razelor UVA din cauza aeronavei și a compoziției ferestrelor. Cu toate acestea, există încă o expunere semnificativă la razele UVA prin ferestrele avionului. În plus, cantitatea reală de UVA din atmosferă este mult mai mare la altitudini mai mari; astfel, doza efectivă de cancerigenă (care cauzează cancer) este semnificativ mai mare la mii de metri în aer comparativ cu cea de la nivelul mării”, a spus Mizrahi-Levi.

De aceea, nu este surprinzător faptul că cei care prezintă cel mai mare risc sunt piloții. The New York Times a relatat că aceștia au rate mult mai mari de cancer de piele, probabil din cauza expunerii prelungite în fața parbrizului avionului. Deși pasagerii stau lângă geamuri mult mai mici pentru perioade mult mai scurte de timp, ei ar trebui totuși să ia măsuri de precauție.

Vezi și: Ce este insuficiența cardiacă congestivă, boala de care suferea Harry Belafonte. Cântărețul a murit la vârsta de 96 de ani

Cum să vă protejați de expunerea la soare

”Călătorii ar trebui să poarte o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu protecție atât UVA, cât și UVB, cu un SPF de cel puțin 30. Ca regulă generală, ar trebui să aplicați crema de protecție solară cu 15 minute înainte de a ieși afară și să o reaplicați la fiecare două ore în timpul expunerii la UV”, a avertizat Mizrahi-Levi.

Dacă zburați des cu avionul, alte măsuri de protecție pe care ar trebui să le luați includ așezarea pe scaunul de pe culoar pentru a minimiza expunerea atmosferică la UVA și, dacă vă aflați pe scaunul de la fereastră, închideți parasolarul, mai ales în timpul zborurilor la altitudini mari. De asemenea, ați putea opta pentru zboruri de seară.

”Cea mai intensă expunere la razele UV și cel mai mare risc de afectare solară are loc între orele 10:00 și 16:00”, a declarat Mizrahi-Levi.

Aveți grijă doar să nu vă deranjați prea mult ritmul circadian, deoarece acest lucru ar putea duce la alte probleme de sănătate.

Vezi și: Zoonozele, boala pe care o poți lua din apă sau de la animale. Simona Ruță: Sunt extraordinar de multe. E important e să cunoaștem aceste amenințări

Și nu doar în avioane călătorii ar trebui să fie atenți la expunerea la razele UVA. Persoanele care stau lângă ferestrele trenurilor sau ale mașinilor sunt susceptibile la aceleași niveluri de expunere la soare, potrivit lui Mizrahi-Levi.

”Dacă este vorba despre mașina dumneavoastră, vă recomand să aveți o vopsire suplimentară a geamurilor cu protecție UV plasată pe geamuri.”

Dacă sunteți în aer liber, știți deja că este important să purtați protecție solară. Dar luați în considerare și altitudinea dacă plănuiți o drumeție sau o excursie la schi.

”Efectuarea de activități la altitudini mai mari vă expune la o creștere a radiațiilor UV, Prin urmare, este întotdeauna important să purtați și să reaplicați protecție solară și un balsam de buze cu SPF în timp ce faceți exerciții fizice sau orice activitate în aer liber la altitudini mari”, a spus Mizrahi-Levi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel