Pericolul ascuns din cartofii prăjiți. Ce probleme grave riști atunci când îi mănânci

Monika Baciu |
Data publicării:
cartofii prajiti - FOTO: Freepik@jcomp
cartofii prajiti - FOTO: Freepik@jcomp

Cartofii prăjiți nu sunt o mâncare sănătoasă. Cele mai recente studii au rezultate îngrijorătoare. Ce boli riști atunci când îi mănânci.

Cartofii prăjiți vă pot cauza probleme de sănătate grave. Cartofii prăjiți - sunt unsuroși, plini de amidon și o mâncare de confort pentru mulți. Dar a ajunge la alimentele prăjite poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite.

Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Vezi și: Ce este insuficiența cardiacă congestivă, boala de care suferea Harry Belafonte. Cântărețul a murit la vârsta de 96 de ani

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate ”deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală”, potrivit articolului publicat luni în revista PNAS.

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite, notează BBC.

Vezi și: Testele simple care îți arată dacă ai ciroză hepatică: Boala e descoperită întâmplător. Cea mai formidabilă metodă. Îl anunță imediat pe medic

Studii întinse pe mai bine de 10 ani

Studiul a evaluat 140.728 de persoane timp de 11,3 ani. După ce au fost excluși participanții diagnosticați cu depresie în primii doi ani, au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că, în mod specific, cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

De asemenea, studiul constatase că participanții care consumau mai mult de o porție de alimente prăjite în mod regulat aveau mai multe șanse să fie bărbați mai tineri.

”Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

Vezi și: Cancerul grav pe care îl faci dacă fumezi. Semnul CIUDAT pe care îl ignorăm: Rata de vindecare este destul de mică. Mulți nu știu asta

Reversul medaliei

Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de ușor să meargă în sens invers: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre ”mâncarea de confort” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru a obține o aparentă ușurare”, a adăugat Katz, fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață.

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente de confort ca modalitate de automedicație, a spus el.

Vezi și: Violența, modul de educare al adulților de azi. Leca: Avem în ADN o agresivitate maximă. Suntem o societate de bătăuși. Ne batem în trafic, ne înjurăm, ne scuipăm, ne claxonăm

Alimentele nesănătoase, efect asupra stării de spirit

Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi au fost învinuiți pentru contribuția la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Principalul motiv pentru aceasta este că aceștia sunt consumați pe scară largă. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în grăsimi care adăpostesc o serie de compuși nesănătoși. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, frecvent asociați cu fast-food-ul.

Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chips-uri de cartofi de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, care pot fi dăunătoare în timp.

Din acest motiv, ar trebui evitat consumul ridicat de cartofi prăjiți – în special cartofi prăjiți și chipsuri, arată Healthline. Două aspecte care au făcut titluri de știri în ultimele decenii sunt grăsimile trans și acrilamida la cartofii prăjiți.

Vezi și: Zoonozele, boala pe care o poți lua din apă sau de la animale. Simona Ruță: Sunt extraordinar de multe. E important e să cunoaștem aceste amenințări

Anxietatea, când debutează

Tulburările de anxietate se pot întâmpla în orice etapă a vieții, dar de obicei încep până la vârsta mijlocie. Femeile sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de anxietate decât bărbații, spune Institutul Național de Sănătate Mintală.

Experiențele de viață stresante pot crește riscul de o tulburare de anxietate, de asemenea. Simptomele pot începe imediat sau ani mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel