Boala Paget, cauze, factori de risc, diagnostic și tratament. Poate duce la pierderea auzului, dar și la cancer osos

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala paget. FOTO: Freepik @stefamerpik
boala paget. FOTO: Freepik @stefamerpik

Boala Paget este o afecțiune a sistemului osos care poate avea impact și asupra inimii sau coloanei vertebrale.

Boala Paget este o afecțiune care cauzează creșterea anormală a oaselor. Țesutul osos se află într-o continuă reconstrucție, pe măsură ce este distrus și absorbit de către corp. De altfel, afecțiunea care este una rara, este una dintre cauzele mai puțin frecvente care duc la hipercalcemie, adică la existența unui nivel de calciu din sânge mai mare decât cel normal.

 Boala Paget, cauze și factori de risc

Deși cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute, cercetătorii cred că aceasta este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Unii oameni de știință cred că boala Paget este legată de o infecție virală în celulele osoase, dar această teorie este controversată.

Factorii care pot crește riscul de a suferi de boala Paget includ:

- Vârsta. Persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte boala.

- Sexul. Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile.

- Originea națională. Boala Paget este mai frecventă în Anglia, Scoția, Europa Centrală și Grecia - precum și în țările colonizate de imigranți europeni. Este mai puțin frecventă în Scandinavia și Asia.

- Antecedente familiale. Dacă aveți o rudă care are boala Paget, aveți mai multe șanse să dezvoltați această afecțiune.

Vezi și: Tratamentul salvator pentru infarctul miocardic. Deac, cifre încurajatoare: Altfel inima se oprește și nu se mai poate face nimic. Decesele, în scădere, de la 30% la 5%

Boala Paget, simptome

Mare parte dintre persoanele cu boala Paget nu prezintă simptome specifice, însă cel mai frecvent semn al unei afecțiuni este durerea osoasă, care poate să apară în funcție de localizarea bolii, astfel:

- În zona pelviană. Boala Paget de la nivelul pelvisului poate provoca dureri de șold

- În zona craniană. O creștere excesivă a osului din craniu poate duce la pierderea auzului sau dureri de cap

- În zona coloanei vertebrale. Dacă aceasta este afectată, rădăcinile nervoase pot fi comprimate, motiv pentru care pacientul va resimți durere, furnicături sau amorțeală în membre.

- În zona picioarelor. Pe măsură ce oasele de la picioare slăbesc acestea se pot îndoi, dând o formă de arc, și se pune o presiune suplimentară pe articulații, fapt ce poate provoca osteoartrită la nivelul genunchilor sau a șoldurilor.

Vezi și: Sindromul Ehlers-Danlos, boala genetică cu impact asupra articulațiilor și pielii. Are legătură cu colagenul

Boala Paget, complicații

În cele mai multe cazuri, boala Paget progresează lent, motiv pentru care aceasta poate fi gestionată eficient în majoritatea cazurilor. Complicațiile posibile ale bolii Paget includ:

- Fracturi și deformări. Aceasta pot avea un impact asupra persoanei afectate, deoarece pacientul nu se mai poate deplasa în mod corespunzător.

- Osteoartrită. Oasele deformate pot crește nivelul de stres asupra articulațiilor din apropiere, ceea ce poate provoca osteoartrită.

Vezi și: Topul alimentelor de evitat în cazul artritei. Pot avea efecte și în alte afecțiuni

- Probleme neurologice. Atunci când boala Paget apare într-o zonă în care nervii trec prin os, cum ar fi coloana vertebrală și craniul, creșterea excesivă a osului poate comprima și deteriora nervul, provocând durere, slăbiciune sau furnicături la un braț sau la un picior sau pierderea auzului.

- Insuficiență cardiacă. În cazurile severe, este posibil ca inima să fie nevoită să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în zonele afectate ale corpului, iar acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă.

- Cancer osos. Această condiție medicală afectează 1 din 10 persoane diagnosticate cu boala Paget, arată MayoClinic.

Boala Paget, diagnostic și tratament

Diagnosticul se face de către medic, în urma unei examinări fizice asupra zonelor dureroase. De asemenea, acesta poate solicita efectuarea unei radiografii și a unui test de sânge pentru a confirma boala Paget.

În ceea ce privește tratamentul, acesta nu este necesar dacă pacientul nu prezintă simptome. În cazul în care boala Paget este activă, lucru indicat de un nivel ridicat la fosfatazei alcaline, și afectează zone de risc, craniu sau coloana vertebrală, medicul poate recomanda un tratament pentru prevenirea complicațiilor.

Diagnosticarea timpurie, precum și administrarea unui tratament adecvat, înainte de apariția artritei, a fracturilor sau pierderea auzului, fac ca pronosticul acestei boli să fie unul foarte bun, notează Cleveland Clinic.

Hipercalcemia, cauze, simptome și tratament. Poate duce la depresie și chiar comă

Hipercalcemia apare atunci când nivelul de calciu din sânge este mai mare decât cel normal. Această situație poate fi cauzată de hiperparatirodismul primar sau de anumite tipuri de cancer. Hipercalcemia are efecte nocive pentru organism, acestea incluzând slăbirea oaselor, formarea pietrelor la rinichi, precum și impact asupra inimii și sistemului nervos central.

Calciul din sânge este necesar în organism pentru buna funcționare a nervilor, pentru a face ca mușchii să se strângă între ei și a ne putea mișca, pentru ca sângele să se coaguleze în cazul rănilor deschise, dar și pentru buna funcționare a inimii. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel