Topul alimentelor de evitat în cazul artritei. Pot avea efecte și în alte afecțiuni

Artrita poate fi îmbunătățită prin dietă. Care sunt alimentele ce trebuie evitate în cazul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune.
Artrita este o afecțiune comună ce implică o inflamație la nivelul articulațiilor. Artrita, în funcție de tip, provoacă durere și deteriorarea articulațiilor, oaselor și altor părți ale corpului.
Artrita, tipuri
Osteoartrita, neinflamatorie, este cea mai frecventă, până la 40% dintre bărbați, respectiv 47% dintre femei au primit acest diagnostic pe parcursul vieții. Acest tip de artrită reprezintă uzura care apare atunci când articulațiile sunt suprasolicitate și de regulă se întâmplă odată cu vârsta. Însă există și situații în care osteoartrita poate apărea și ca urmare a unor leziuni articulare sau a obezității, care pune un stres suplimentar asupra articulațiilor.
Artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă sinoviul, inflamația care îngroașă sinoviul putând distruge în cele din urmă cartilajul și osul din articulație.
Tendoanele și ligamentele care adăpostesc articulația slăbesc și se întind și, treptat, articulația își pierde forma și alinierea.
Artrita psoriazică. Persoanele cu această afecțiune prezintă inflamații ale pielii (psoriazis) și ale articulațiilor (artrită). Doar între 10% și 30% dintre persoanele cu psoriazis vor face și artrită psoriazică, notează WebMD.
Guta este o afecțiune metabolică cu caracter ereditar (genetic). Cauza gutei este reprezentată de excesul de acid uric din sânge și din țesuturi, care se va acumula mai ales în articulații, iar degetele de la mâini și de la picioare sunt cele mai afectate zone.
Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică autoimună care apare când sistemul imunitar al corpului atacă propriile țesuturi. Afectează articulațiile, pielea, rinichii, inima, plămânii, creierul și celulele sanguine.
Este o boală în care perioadele de acalmie se întrepătrund cu perioadele de acutizare, care se manifestă adesea prin febră, oboseală și inflamația articulațiilor.
Vezi și: Insomnia poate duce la depresie. Neurolog: Este dezastruoasă pentru creier
Topul alimentelor de evitat în cazul artritei
Cercetările au arătat că există o legătură importantă între alimentație și afecțiunile la nivelul articulații. Mai exact, prin eliminarea anumitor alimente și băuturi se poate reduce din severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și îmbunătățirea calității generale a vieții acestor persoane.
Astfel, topul alimentelor ce trebuie evitate în cazul persoanelor cu artrită este:
Zahărul în adaos. Consumul de zahăr trebuie limitat chiar și în cazul persoanelor fără probleme de sănătate, dar cu atât mai mult în ceea ce îi privește pe cei cu artrită. Din păcate, zahărul, la fel ca și sarea, se află în majoritatea produselor ultraprocesate, astfel că trebuie o atenție deosebită în acest sens și evitarea pe cât posibil sau măcar limitarea consumului de bomboane, înghețată sucuri sau chiar a sosurilor pentru grătar.
Carnea procesată și carnea roșie. Există o asociere între carnea roșie și cea procesată și inflamație, care poate crește simptomele artritei.
De exemplu, dietele bogate în carne roșie și procesată prezintă niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteina.
Glutenul este un grup de prrteine din grâu, orz și secară, iar unele cercetări l-au asociat cu o inflamație crescută și sugerează că renunțarea la gluten poate ameliora simptomele artritei. Mai mult decât atât, persoanele diagnosticate cu boala celiacă au un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă.
Alimentele ultraprocesate din tipul fast-food, dar și cerealele pentru micul dejun sau produsele de patiserie sunt bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservați și alte ingrediente cu potențial inflamator, iar toate acestea pot agrava simptomele artritei.
Cercetările sugerează că dieta occidentală, bogată în grăsimi și zahăr, poate crește riscul de artrită reumatoidă, fiind în același timp un factor de risc pentru bolile metabolice, precum diabetul sau obezitatea.
Alcoolul. Acesta poate agrava simptomele artritei, astfel că orice persoană cu artrită inflamatorie ar trebui să îl limiteze sau chiar să îl evite.
Anumite uleiuri vegetale. Dietele bogate în grăsimi Omega 6, dar sărace în grăsimi Omega 3, pot agrava simptomele osteoartritei și a artritei reumatoide. În acest sens este recomandată reducerea consumului de uleiuri vegetale bogate în grăsimi Omega 6, în timp ce un consum de alimente bogate în grăsimi Omega 3, ca de exemplu peștele gras, poate să îmbunătățească simptomele artritei.
Alimentele bogate în sare. Reducerea consumului de sare este un lucru important nu doar în cazul persoanelor cu artrită, ci și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, prin reducerea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu, la care au participat 18.555 de persoane, reducerea consumului de sare a dus la scăderea riscului de artrită reumatoidă.
Alimente cu conținut ridicat de AGE. Produsele finale avansate de glicare (AGE) sunt molecule create prin reacții între zaharuri și proteine sau grăsimi. Aceștia există în mod natural în alimentele de origine animală necoapte și se formează prin anumite metode de gătit.
Alimentele de origine animală bogate în proteine și grăsimi care sunt prăjite, prăjite, la grătar, prăjite la foc mic sau la grătar sunt printre cele mai bogate surse alimentare de AGE. Printre acestea se numără șunca, friptura prăjită sau la grătar, puiul prăjit sau prăjit și hot-dogii la grătar, notează Healthline.
Dieta antiinflamatoare, ce nu trebuie să lipsească din meniu. Pleșea: Vom avea beneficii, mai deștept, mai frumos, mai binedispus, pe scurt
Inflamația este un proces prin care globulele albe ale organismului și substanțele pe care acestea le produc vă protejează împotriva infecțiilor cu bacterii sau viruși.
Inflamația poate fi fie de scurtă durată (acută), fie de lungă durată (cronică). Inflamația acută dispare în câteva ore sau zile, în timp ce inflamația cronică poate dura luni sau ani de zile, chiar și după ce primul factor declanșator a dispărut.
Printre afecțiunile legate de inflamația cronică se numără:
- Cancer;
- Boli de inimă;
- Diabet;
- Astm;
- Boala Alzheimer.
Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, expert în boli metabolice şi nutriţie, inflamația cronică nu este un proces normal, ”el este susținut de stilul nostru de viață și te trezești un inflamat cronic ce are diverse probleme pe care nu știi cu ce să le pui în legătură”. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 12 alimente bogate în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Artrita reumatoidă, ameliorată în 8 săptămâni cu yoga. Ce poziții de yoga trebuie să practici
Artrita acută cu cristale de pirofosfat de calciu, boala care imită guta. Simptome: articulații tumefiate și dureri mari
Artrita reumatoidă, boala care poate afecta și ochii. Medic: Artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice
Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică care poate afecta mai mult decât articulațiile.
Artrita reumatoidă, exercițiile care pot ușura durerea
10 superalimente care te scapă de durerile articulare. De ce trebuie să le ai zilnic în meniu
Legătura dintre poliartrita reumatoidă și deficiențele cognitive. Cum afectează inflamația funcția cognitivă
Persoanele cu poliartrită reumatoidă au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta deficiențe cognitive specifice adulților în vârstă.
Care sunt efectele resimțite ale artritei reumatoide. Când trebuie să mergi la medic și care sunt cele mai bune tratamente
Descoperă care ar putea fi complicațiile pe termen lung ale artritei reumatoide și care este știința din spatele durerii.
Fibromialgia: cum gestionăm durerea cronică prin terapie fizică. Ce tipuri de exerciții sunt recomandate
DEXA: totul despre testul de osteodensitometrie. Ce trebuie să știi dacă ai peste 50 de ani și care sunt valorile normale ale DEXA
Legătura dintre mâncarea ultraprocesată și sănătatea musculară. Ce ne spune grăsimea intramusculară despre dieta noastră
Kinetoterapie: tot ce trebuie să știi. Ce este scara durerii. Semnul că trebuie să mergi la kineto. Cristian Drosu: Peste 95% din herniile de disc și probleme de spate se rezolvă așa
Kinetoterapie - ce presupune și când trebuie să o faci. Cristian Drosu ne-a spus totul despre problemele pe care le rezolvă kinetoterapia și cum scăpăm de operații.
Vaccin pentru artrita reumatoidă? Studiu
Vaccinul cu o anumită proteină reduce inflamația articulațiilor și severitatea artritei reumatoide. Teste s-au făcut doar pe șoareci.
Primele semne că ai artrită reumatoidă. Ce presupune tratamentul și ce se întâmplă dacă nu îl începi la timp
Durerea de umăr: ce o provoacă și cum o ameliorăm. Dr Gabriel Udrea: „Apare de obicei la anumite persoane”
Osteoporoza, boala sistemului osos. Care este aportul zilnic de calciu și vitamina D necesar pentru a proteja oasele
Osteoporoza, boala sistemului osos. Află de ce scade densitatea osoasă și cum este tratată.
4 exerciții eficiente pentru durerea de spate. Este o cauză principală a dizabilității la nivel mondial
4 exerciții eficiente pentru durerea de spate. Durerea de spate este o cauză principală a dizabilității la nivel mondial
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Lupus: o boală autoimună complexă. Motivul pentru care sistemul imunitar țintește țesuturile sănătoase
Află mai multe despre această afecțiune autoimună, de la simptome la tratament și care sunt factorii de risc.
Bursita: simptome și tratament. De ce apare bursita și ce poți face în privința ei
Durerea și disconfortul în jurul articulațiilor pot afecta activitățile zilnice, dar soluțiile sunt mai simple decât ai putea crede.
Simptomele artritei reumatoide. Cum îți dai seama că ai putea avea boala
Testul de sânge care indentifică osteoartrita cu 8 ani mai devreme decât radiografiile. Biomarkerii care pot prezice apariția timpurie a osteoartritei la genunchi
Studiul recent privind biomarkerii serici pentru osteoartrită deschide noi perspective în diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni