Boala posibil fatală pe care o fac bărbații cu bani. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Bărbat cu bani
Bărbat cu bani

Bărbații cu venituri mai mari au risc de două ori mai mare să dezvolte o boală extrem de periculoasă, care dă complicații fatale, arată un nou studiu. Femeile cu bani, însă, nu au problema asta!

Bărbații cu venituri mari au un risc mai mare să dezvolte hipertensiune, boală cardiovasculară numită adesea „ucigașul tăcut”, arată un studiu (link direct studiu) prezentat la a 84-a întâlnire științifică anuală a Japanese Circulation Society (JCS 2020) și publicat în European Heart Journal.

„Bărbații cu venituri mai mari trebuie să își îmbunătățească stilul de viață pentru a preveni hipertensiunea arterială”, a declarat autorul studiului, Dr. Shingo Yanagiya, de la Școala de Medicină a Universității Hokkaido, Sapporo, Japonia. „Pașii cei mai ușor de făcut includ alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și controlul greutății. Alcoolul trebuie menținut la niveluri moderate și consumul excesiv ocazional evitat”.

Bărbații cu bani, stil de viață nesănătos

Peste un miliard de oameni au hipertensiune arterială la nivel mondial, arată statisticile oficiale. Aproximativ 30-45% dintre adulți sunt afectați, ajungând la peste 60% din persoanele peste 60 de ani. Hipertensiunea arterială este principala cauză globală de deces prematur, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2015. Dintre acestea, 4,9 milioane s-au datorat unor boli cardiace ischemice și 3,5 milioane au fost cauzate de accident vascular cerebral.

Numai Japonia are peste 10 milioane de oameni cu hipertensiune arterială, iar numărul continuă să crească. Dr. Yanagiya a spus că „Hipertensiunea arterială este o boală legată de stilul de viață. Ca medic văzând acești pacienți, am vrut să știu dacă riscul variază în funcție de clasa socio-economică, pentru a ne ajuta să ne concentrăm eforturile de prevenție”.

Studiul de față, care este o analiză a studiului J-HOPE3, a examinat relația dintre venitul gospodăriei și hipertensiunea arterială, la angajații japonezi. În 2012 au fost înregistrați un număr de 4.314 persoane (3.153 bărbați și 1.161 femei) cu locuri de muncă pe timp de zi și tensiune arterială normală, din 12 companii.

Angajații au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de venitul anual al gospodăriei: mai puțin de 5 milioane de yeni japonezi, 5 până la 7,9 milioane de yeni, 8 - 9,9 milioane de yeni și 10 milioane de yeni sau mai mulți, pe an. Cercetătorii au investigat asocierea dintre venituri și dezvoltarea hipertensiunii arteriale pe o perioadă de doi ani.

În comparație cu bărbații din categoria celor cu cele mai mici venituri, bărbații din grupul cu venituri cele mai mari aveau o probabilitate de aproape două ori mai mare să aibă hipertensiune. Bărbații din grupurile cu între 5 și 7,9 milioane de yeni și 8 până la 9,9 milioane de yeni aveau un risc cu 50% mai mare de a dezvolta tensiune arterială ridicată în comparație cu bărbații cu venituri cele mai mici, deși asocierea pozitivă nu a atins semnificație statistică în grupul 8 - 9,9 milioane.

Rezultatele au fost consistente indiferent de vârstă și au fost independente de tensiunea arterială inițială, locul de muncă, ocupația, numărul membrilor familiei și fumatul. Relațiile au fost ușor micșorate după contabilizarea consumului de alcool și a indicelui de masă corporală (IMC), ambele fiind mai mari pentru bărbații din grupurile cu venituri mai mari.

Femeile cu bani se îngrijesc, bărbații cu bani beau și se îngrașă

La femei, însă, nu a existat nicio legătură semnificativă între venituri și tensiunea arterială! Ba chiar femeile cu venituri gospodărești mai mari tindeau să aibă un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.

„Unele analize japoneze anterioare au arătat că venitul mai mare al gospodăriei este asociat cu stiluri de viață mai de nedorit la bărbați, dar nu și la femei", a spus dr. Yanagiya. „Studiul nostru susține acest lucru: bărbații, dar nu și femeile, cu venituri mai mari au fost mai predispuși să fie obezi și să bea alcool în fiecare zi. Ambele comportamente sunt factori de risc majori pentru hipertensiune”.

În concluzie el a spus că „bărbații cu locuri de muncă bine plătite prezintă un risc deosebit de hipertensiune arterială. Acest lucru se aplică bărbaților de toate vârstele, care își pot reduce foarte mult șansele de a face un atac de cord sau un atac cerebral, îmbunătățindu-și comportamentele de sănătate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel