Boli ciudate de piele, simptome

Dana Lascu |
Data publicării:
Piele
Piele

Dintre bolile de piele, toată lumea știe de eczeme. Plaja de afecțiuni dermatologice este însă mult mai largă. Vă prezentăm în materialul de față câteva boli dermatologice ciudate și mai puțin cunoscute. Iportant e că dacă ai așa ceva, trebuie să mergi urgent la medicul dermatolog. 

Descuamarea pielii – sindromul pielii care cade

Este ca și cum ai avea arsuri solare de-a lungul întregii vieți, și ești nevoit să-ți decojești pielea bucată cu bucată. Nu doar, dar ai senzația de mâncărime și pielea poate deveni roșie, uscată, groasă și plină de bășici. Pentru că este o afecțiune genetică, de obicei, debutează la tinerețe. Cremele cu petroleum, ca să înmoi pielea, și medicamentele - prescrise de dermatolog - care se pun pe negi și bătături ameliorează afecțiunea, dar alte tratamente tipice pentru afecțiuni ale pielii nu ajută și ar putea fi chiar dăunătoare. Cereți sfatul medicului!

Chromhidroza

Galben, verde, albastru, maro sau negru e sudoare? Persoanele cu această afecțiune au glande sudoripare care produc prea mult lipofuscin (un pigment în celulele umane) sau lipofuscinul este chimic diferit de cel normal. Transpirația colorată poate apărea la subraț, pe față sau în cercul întunecat din jurul mamelonelor. Pentru a scăpa de această afecțiune neplăcută trebuie închise glandele sudoripare. Acest lucru ar putea însemna să aplicați o cremă în fiecare zi sau să faceți injecții cu Botox.

Necrobioza Lipoidică

Pete roșii mici și ridicate - de obicei pe gâtul tău - cresc lent și ajung mari și plate. Acestea au o margine roșie și un centru strălucitor, gălbui, și probabil că nu vor dispărea. Pielea este subțire și se poate descompune ușor pentru a forma leziuni care se vindecă lent, numite ulcere, care pot duce la cancer de piele. Persoanele care suferă de această afecțiune au probabil diabet sau o vor avea în curând

Ihtioza epidermolitică

Bebelușii care suferă de această boală s-au născut cu o piele roșie, bășicată, cu aspect de crud, care este groasă pe alocuriâ, se rănește ușor și devine inflamată. „Solzii" groși și duri se formează în rânduri pe piele - în special în jurul zonelor de articulație. Un test genetic vă poate spune sigur dacă aveți boala, care își ia numele din cuvântul grecesc pentru „pește". Tratamentul nu este ușor. Îndepărtarea repetată a „solzilor" lasă pielea fragilă și predispusă la infecții.

Boala Morgellons

Se simte ca ceva se târăște pe tine, te înțepă sau te mușcă. Unii suferinzi prezintă mici fibre pe piele și probleme cu memoria, starea de spirit și concentrarea. Deși anumite studii sugerează o posibilă infecție, mulți oameni de știință cred că este o problemă de sănătate mintală. S-ar putea să credeți în mod eronat că sunteți „infestat". Medicul dvs. va încerca să excludă alte cauze și poate sugera terapie.

Protoporfiria eritropoietică

Oamenii cu această boală au schimbări (mutații) geneice, ceea ce face dificil pentru corpul lor să proceseze o substanță chimică sensibilă la lumină numită protoporphyrin. Aceasata se acumulează în straturile superioare ale pielii și reacționează la lumina solară, precum și la cea din alte surse. Pielea vă furnică, vă mănâncă sau vă arde. Dacă nu vă acoperiți, acesta poate duce la apariția blisterelor și doare puternic. Mmedicamentele, un tip de vitamina A, și fier-ul ar putea ajuta.

Boala solzilor de pește (Ichthyosis vulgaris)

O încetinire a descuamării naturale a pielii, care cauzează acumularea unei proteine numite keratină care duce la uscarea pielii, a scalpului, apariția de solzi asemănători cu ai peștilor (în special pe coate și picioarele inferioare) și fisuri profunde și dureroase. Pielea ta poate deveni și mai întunecată. Ichthyosis vulgaris poate fi transmisă de la un părinte sau poate fi legată de o boală precum cancerul, boala tiroidiană sau HIV/SIDA. A trăi într-un loc cald și umed tinde să amelioreze condiția.

Xantomi eruptivi

Poate fi alarmant atunci când aceste noduri neregulate, asemănătoare negilor, apar brusc pe piele, dar nu sunt o infecție și nu sunt contagioase. Sunt depuneri grase de colesterol cauzate de niveluri foarte ridicate de trigliceride, un tip de grăsime din sânge. Umflarea va dispărea de obicei după câteva săptămâni după ce ați început să luați medicamente și să vă schimbați dieta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel