Hepatita E: explozie de cazuri. Motivul: consumul de carne crudă

În perioada 2000-2016, în Franța, numărul de cazuri diagnosticate cu hepatita E a ajuns de la 9 la 2.292 de persoane infectate. Principala cauză o reprezintă contaminarea cu virusul E prin consumul de...
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că hepatita E afectează în fiecare an 20 de milioane de persoane și cauzează 57.000 de decese. Boala este produsă de virusul hepatitei E, care se transmite pe cale fecal-orală, prin apă contaminată, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Omul bolnav poate transmite infecția. Perioada de incubație este de 15-60 zile de la expunere. În majoritatea cazurilor, boala se vindecă în 4-6 săptămâni. Însă în anumite condiții, poate evolua spre insuficiență hepatică și poate determina decesul bolnavului.
Hepatita E, simptome
Infecția poate afecta și copiii, însă ei sunt, în general, asimptomatici sau prezintă puține simptome. Se consideră că, în multe cazuri, boala se vindecă spontan, fără a fi diagnosticată, mai ales la copii.
În schimb, la adulții cu vârsta între 15 și 40 de ani, hepatita E se manifestă prin simptome sugestive precum icter, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, greață, vărsături, dureri articulare și febră.
În ultimii 15 ani au fost făcute progrese importante în diagnosticul hepatitei cu virus E (HVE), iar numărul de cazuri noi se află în continuă creștere.
Hepatita E, situație îngrijorătoare
O anchetă epidemiologică derulată în Franța a scos la iveală o creștere alarmantă a numărului de cazuri ca urmare a consumului de produse din carne crudă. Dacă până în anul 2000, majoritatea cazurilor de hepatită E diagnosticate în Franța erau infecții importate din alte țări ca urmare a consumului de apă contaminată, în ultimii ani cercetătorii au constatat că mulți dintre pacienți se îmbolnăvesc din cauza consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic, cel mai frecvent carne de vânat sau ficat de porc.
Hepatita E, măsuri de prevenție
Medicii recomandă gătirea completă a produselor din carne, mai ales carnea de porc, de mistreț sau de cerb. Gătirea la o temperatură de minimum 71 de grade (în mijlocul preparatului), timp de 20 de minute este suficientă pentru inactivarea virusului hepatitei E.
O altă măsură importantă vizează consumul de apă potabilă din surse sigure și evitarea condițiilor igienico-sanitare precare.
La nivel individual, se recomandă respectarea măsurilor de igienă, spălarea pe mâini cu apă curată înainte de masă și ori de câte ori este nevoie.
În cazul călătoriei în zone endemice, se va evita consumul de apă neîmbuteliată. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de fructe, legume nespălate sau decojite.
La nivelul industriei cărnii, autoritățile recomandă vigilență crescută la testarea cărnii de porc, iar în crescătorii se impun măsuri de control al virusului hepatitei E.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ce este starea de rău, de fapt? Cauzele care provoacă senzația bruscă de neliniște, disconfort, oboseală
Ce spune culoarea limbii despre sănătatea ta: semnele de alarmă ignorate de mulți
Fibromialgia: simptome, cauze și cum gestionezi durerea. Cum îți poate schimba viața
Fibromialgia este o boală complexă ce nu se manifestă doar prin durere fizică, ci și prin efecte mentale și emoționale.
Vitamina care îți distruge nervii. Dacă o iei, oprește-te și citește asta! 3 simptome pe care trebuie să le știi
Ce înseamnă dacă ai mereu mâinile și picioarele reci. Cum îți poți îmbunătăți circulația
Halitoza: ce îți poate spune respirația urât mirositoare despre sănătatea ta. Când este mai mult decât un inconvenient social
Nu ignora acest semn banal! Așa începe o boală autoimună
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva sărat. Semnul dur pe care ți-l dă corpul
De ce te simți obosit și epuizat? 5 cauze ascunse la care nu te-ai fi gândit. Numărul 4 te va uimi
Ce să faci dacă ai palpitații: ce e normal și ce nu
Unele contraceptive, asociate cu un risc uşor crescut de infarct și AVC: Și sarcina creşte riscul de cheaguri de sânge
Analizele medicale anuale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă
Ai această vitamină în corp? Lipsa ei îți poate distruge sănătatea
Tratarea durerilor de cap fără medicamente. Alternative naturale pentru combaterea durerilor de cap
Învață cum să gestionezi durerile de cap folosind soluții naturale și simple, care îți pot aduce alinare fără a recurge la medicamente.
Analiza de sânge care îți poate prezice riscul viitor de stres, anxietate sau depresie
Ce se întâmplă în creierul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte?
Operația care salvează de AVC... s-ar putea să fie inutilă pentru majoritatea pacienților. Ce arată un nou studiu
O femeie are o grupă de sânge unică în lume. Ce s-a găsit în ADN-ul ei i-a șocat
Are sângele pe care medicina nu l-a mai văzut niciodată! Niciun alt om nu o mai are! Ce au găsit cercetătorii în ADN-ul ei i-a lăsat fără cuvinte...
Rolul somnului în reducerea inflamației și prevenirea bolilor cronice. Cât de afectat este sistemul imunitar de lipsa somnului
Somnul de calitate este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și prevenirea unor boli cronice.
Adevărul despre apendice! De ce NASA nu mai scoate apenicele astronauților?
Ce înseamnă dacă ai gust amar în gură. Semnul pe care ți-l dă corpul
Ce înseamnă dacă ai un gust amar în gură. Care sunt cauzele și ce semnal îți dă corpul. De ce nu ar trebui ignorat acest simptom.