Hepatita E: explozie de cazuri. Motivul: consumul de carne crudă
În perioada 2000-2016, în Franța, numărul de cazuri diagnosticate cu hepatita E a ajuns de la 9 la 2.292 de persoane infectate. Principala cauză o reprezintă contaminarea cu virusul E prin consumul de...
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că hepatita E afectează în fiecare an 20 de milioane de persoane și cauzează 57.000 de decese. Boala este produsă de virusul hepatitei E, care se transmite pe cale fecal-orală, prin apă contaminată, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Omul bolnav poate transmite infecția. Perioada de incubație este de 15-60 zile de la expunere. În majoritatea cazurilor, boala se vindecă în 4-6 săptămâni. Însă în anumite condiții, poate evolua spre insuficiență hepatică și poate determina decesul bolnavului.
Hepatita E, simptome
Infecția poate afecta și copiii, însă ei sunt, în general, asimptomatici sau prezintă puține simptome. Se consideră că, în multe cazuri, boala se vindecă spontan, fără a fi diagnosticată, mai ales la copii.
În schimb, la adulții cu vârsta între 15 și 40 de ani, hepatita E se manifestă prin simptome sugestive precum icter, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, greață, vărsături, dureri articulare și febră.
În ultimii 15 ani au fost făcute progrese importante în diagnosticul hepatitei cu virus E (HVE), iar numărul de cazuri noi se află în continuă creștere.
Hepatita E, situație îngrijorătoare
O anchetă epidemiologică derulată în Franța a scos la iveală o creștere alarmantă a numărului de cazuri ca urmare a consumului de produse din carne crudă. Dacă până în anul 2000, majoritatea cazurilor de hepatită E diagnosticate în Franța erau infecții importate din alte țări ca urmare a consumului de apă contaminată, în ultimii ani cercetătorii au constatat că mulți dintre pacienți se îmbolnăvesc din cauza consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic, cel mai frecvent carne de vânat sau ficat de porc.
Hepatita E, măsuri de prevenție
Medicii recomandă gătirea completă a produselor din carne, mai ales carnea de porc, de mistreț sau de cerb. Gătirea la o temperatură de minimum 71 de grade (în mijlocul preparatului), timp de 20 de minute este suficientă pentru inactivarea virusului hepatitei E.
O altă măsură importantă vizează consumul de apă potabilă din surse sigure și evitarea condițiilor igienico-sanitare precare.
La nivel individual, se recomandă respectarea măsurilor de igienă, spălarea pe mâini cu apă curată înainte de masă și ori de câte ori este nevoie.
În cazul călătoriei în zone endemice, se va evita consumul de apă neîmbuteliată. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de fructe, legume nespălate sau decojite.
La nivelul industriei cărnii, autoritățile recomandă vigilență crescută la testarea cărnii de porc, iar în crescătorii se impun măsuri de control al virusului hepatitei E.
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
-
-
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea13.12.2025, 09:08
-
EXCLUSIV Armonia de sărbători, subiectul săptămânii la DrPsy13.12.2025, 08:14
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
Cum știi dacă ai tulburări de somn: 6 semne banale. Ce este jet lag social? Beatrice Mahler: Organismul NU poate recupera ore de somn!
Testul pentru HPV pe care îl poți face acasă cu un tampon. E la fel de precis ca cel de la medic
Revoluție în screening-ul pentru HPV: testele cu tampoane vaginale, la fel de precise ca examenul cu specul.
Ai limba albicioasă dimineața? Ce înseamnă și cât de periculos e
Auzul slab poate să "crească riscul de insuficienţă cardiacă"
Un studiu arată că auzul slab poate să crească riscul de insuficiență cardiacă.
Tiroida ta e obosită? 6 semne ignorate de femei după 30 de ani
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale
Ce se întâmplă în creierul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte?
Ce este starea de rău, de fapt? Cauzele care provoacă senzația bruscă de neliniște, disconfort, oboseală
Nu ignora balonarea! Cele 4 boli ascunse care pot cauza acest simptom
Descoperă cele 4 boli ascunse care pot cauza balonare.
Cancerul colorectal atacă tot mai mulți tineri. Dr. Dana Braic: Nu vin de frică, dar colonoscopia salvează!
Trigliceride: ce sunt și care sunt valorile normale. Cum scazi nivelul de trigliceride
Ce sunt trigliceridele și când devin problematice? Iată cum să reduci nivelurile de trigliceride?
Disfuncția ATM: ce ascunde durerea din jurul maxilarului. Legătura dintre stres și disfuncțiile articulației maxilarului
Toxina bacteriană, cauza pentru cancerul de colon la tineri
Expunerea la toxina bacteriană poate explica creșterea cancerului de colon la vârste mai fragede.
Apendicectomia pare să reducă recidivele colitei ulcerative
Loviturile repetate la cap pot duce la Alzheimer și demență. Cum se pot activa virusuri latente
Mi-era rușine să spun că vreau la baie... de emoții. Ce aveam, de fapt, are un nume!
O poveste despre rușine, durere și un diagnostic despre care nu vorbește nimeni destul.
Decongestionantele nazale, nerecomandate diabeticilor și hipertensivilor. Efecte secundare nedorite
Acest tratament nu este recomandat diabeticilor și hipertensivilor. Are efecte secundare nedorite.
Ai această vitamină în corp? Lipsa ei îți poate distruge sănătatea
De ce îți amorțesc mâinile și picioarele? 5 cauze ascunse și când trebuie să mergi la medic
Poți ridica degetul inelar fără să ridici și degetul mic? Uite de ce NU o poți face. De ce se mișcă DOAR împreună
Poți ridica degetul inelar fără să ridici degetul mic? Iată de ce este atât de greu.
