Legumele care îți protejează ficatul. Nutriționist: Cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului

Cruciferele, printre cele mai bune luptătoare împotriva cancerului.
Este cunoscut faptul că legumele pot oferi o mulțime de beneficii pentru stimularea organismului, ca de exemplu că ajută la menținerea sănătății inimii și previn îmbătrânirea, un motiv în plus ca acestea să fie parte din dieta zilnică a fiecăruia.
Potrivit unui studiu, citat de EatThis, specialiștii au descoperit încă un motiv pentru a vă bucura pe deplin de legume. Studiu menționat (NIH-AARP privind dieta și sănătatea) a analizat peste 470 de mii de participanți adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, la momentul începerii cercetării. În timp ce au nitat cantitatea de legume pe care o consuma fiecare dintre participanți, cercetării au observat, la 15 ani și jumătate de la debutul studiului, că 899 dintre aceștia au dezvoltat cancer la ficat.
În același timp, 934 de participanți au murit din cauza unei boli hepatice cronice fatale. Rezultatele au arătat că, în cazul celor care mâncaseră mai multe legume, riscul de a dezvolta cancer de ficat a fost redus cu o treime.
Ce legume sunt recomandate
”O suplimentare a aportului de legume cu o cană (225 g) a fost asociată cu o scădere cu aproximativ 20% a riscului de incidență a cancerului de ficat și a mortalității cronice cauzate de afecțiunile ficatului”, a precizat Long-Gang Zhao, absolvent la Harvard, autorul principal al studiului.
Legumele care au fost esențiale pentru prevenirea cancerelor au fost salata, legumele, morcovii și soiurile crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza, bok choy și varza creață.
”Nu este surprinzător să vedem că legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, au fost incluse ca fiind cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului, deoarece conțin sulforafan, un compus despre care s-a constatat că are proprietăți anticancerigene”, a declarat nutriționistul Paulina Lee pentru sursa citată.
"Sulforafanul este un compus care se găsește în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Legumele crucifere au, de asemenea, constituenți care stimulează atât enzimele hepatice de fază I, cât și de fază II, cum ar fi indol-3-carbinolul, considerat un puternic compus anticancerigen”, a explicat Lee.
De asemenea, nutriționistul a subliniat faptul că "un studiu recent a constatat că sulforafanul este benefic în ameliorarea rezistenței la insulină, scăzând nivelul trigliceridelor serice, al colesterolului total și al alanin aminotransferazei (ALT) în legătură cu boala ficatului gras non-alcoolic". Dincolo de asta, "morcovii conțin cantități mari de carotenoizi, cunoscuți ca având capacități antioxidante ridicate".
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Cum poate să te îmbolnăvească aerul condiționat. Medicii, avertisment
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?