Legumele care îți protejează ficatul. Nutriționist: Cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului
Cruciferele, printre cele mai bune luptătoare împotriva cancerului.
Este cunoscut faptul că legumele pot oferi o mulțime de beneficii pentru stimularea organismului, ca de exemplu că ajută la menținerea sănătății inimii și previn îmbătrânirea, un motiv în plus ca acestea să fie parte din dieta zilnică a fiecăruia.
Potrivit unui studiu, citat de EatThis, specialiștii au descoperit încă un motiv pentru a vă bucura pe deplin de legume. Studiu menționat (NIH-AARP privind dieta și sănătatea) a analizat peste 470 de mii de participanți adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, la momentul începerii cercetării. În timp ce au nitat cantitatea de legume pe care o consuma fiecare dintre participanți, cercetării au observat, la 15 ani și jumătate de la debutul studiului, că 899 dintre aceștia au dezvoltat cancer la ficat.
În același timp, 934 de participanți au murit din cauza unei boli hepatice cronice fatale. Rezultatele au arătat că, în cazul celor care mâncaseră mai multe legume, riscul de a dezvolta cancer de ficat a fost redus cu o treime.
Ce legume sunt recomandate
”O suplimentare a aportului de legume cu o cană (225 g) a fost asociată cu o scădere cu aproximativ 20% a riscului de incidență a cancerului de ficat și a mortalității cronice cauzate de afecțiunile ficatului”, a precizat Long-Gang Zhao, absolvent la Harvard, autorul principal al studiului.
Legumele care au fost esențiale pentru prevenirea cancerelor au fost salata, legumele, morcovii și soiurile crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza, bok choy și varza creață.
”Nu este surprinzător să vedem că legumele crucifere, cum ar fi conopida și broccoli, au fost incluse ca fiind cele mai puternice luptătoare împotriva cancerului, deoarece conțin sulforafan, un compus despre care s-a constatat că are proprietăți anticancerigene”, a declarat nutriționistul Paulina Lee pentru sursa citată.
"Sulforafanul este un compus care se găsește în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Legumele crucifere au, de asemenea, constituenți care stimulează atât enzimele hepatice de fază I, cât și de fază II, cum ar fi indol-3-carbinolul, considerat un puternic compus anticancerigen”, a explicat Lee.
De asemenea, nutriționistul a subliniat faptul că "un studiu recent a constatat că sulforafanul este benefic în ameliorarea rezistenței la insulină, scăzând nivelul trigliceridelor serice, al colesterolului total și al alanin aminotransferazei (ALT) în legătură cu boala ficatului gras non-alcoolic". Dincolo de asta, "morcovii conțin cantități mari de carotenoizi, cunoscuți ca având capacități antioxidante ridicate".
-
Tinctura de valeriană: când te ajută și când NU trebuie luată01.12.2025, 21:02
-
Efectul cafelei pentru rinichi: este bună sau rea? Cum să o bei corect01.12.2025, 18:55
-
-
-
Cum să iei fier fără să te constipi: greșeala pe care o facem01.12.2025, 14:01
Un cocktail minune ar putea opri gripa și următoarea pandemie. Face ce vaccinul nu a reușit
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Mușcătura de căpușă, complicații severe. Dr. Tudor Ciuhodaru: Te poate trimite direct la neurologie
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Mâncarea umedă pentru pisici, plină de microbi, E.coli, Salmonella: Îmbolnăvește toată familia!
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Un nou coronavirus, descoperit de medici. Medicii se tem de o nouă pandemie
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Bacteria Listeria monocytogenes, găsită în salate și paste. Cel puțin 6 persoane au murit. Care sunt simptomele
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
