Postul poate preveni și evita toxiinfecțiile alimentare cu bacterii nocive. STUDIU
Într-un studiu realizat pe cobai, cerceătorii au constat că animalele care au fost făcute să țină post înainte și după expunerea la bacteriile Salmonella enterica au avut un risc mai mic de a dezvolta o toxiinf...
Când oamenii sau animalele dezvoltă o toxiinfecție alimentară, își pierd adesea pofta de mâncare. Cu toate acestea, nu se știa exact dacă postul protejează o gazdă de infecție sau crește susceptibilitatea acestora la dezvoltarea unei infecții.
Dar un nou studiu realizat în laborator face lumină în această dezbatere: Postul înainte și în timpul expunerea la bacteriile Salmonella enterica protejează șoarecii să nu dezvolte o infecție completă, parțial din cauza modificărilor microbiomului intestinal al animalelor.
Noul studiu (link drect studiu) a fost publicat în PLOS Pathogens și a fost realizat de Bruce Vallance și colegii săi de la Universitatea din British Columbia, Canada.
Cercetătorii au făcut șoarecii să postească timp de 48 de ore înainte și în timpul infecției orale cu bacteriile Salmonella enterica serovar Typhimurium, o cauză comună a toxiinfecțiile de origine alimentară la oameni.
Postul a scăzut semnele infecției bacteriene comparativ cu șoarecii hrăniți în timpul expunerii, inclusiv eliminând aproape toate leziunile și inflamația țesutului intestinal care sunt rezultat al infecției.
Când animalele care au ținut post au fost hrănite pentru o zi după acest interval, a existat o creștere dramatică a numărului de bacterii și o creștere a invaziei acestora în pereții intestinali, deși inflamația asociată a fost încă atenuată în comparație cu normalul.
Rezultatele nu au fost valabile atunci când șoarecii au fost expuși la Salmonella intravenos în loc de oral, iar analizele microbiomului șoarecilor au arătat modificări semnificative asociate cu postul și protecția împotriva infecției.
Postul funcționează și la alte bacterii
Mai mult, postul nu a protejat pe deplin șoarecii fără germeni - crescuți să nu aibă un microbiom normal - de Salmonella, sugerând că o parte din protecție se datorează efectului postului asupra microbiomului. Experimentele folosind bacteriile Campylobacter jejuni au confirmat că efectul postului nu a fost limitat la Salmonella, rezultate similare fiind observate și la această expunere.
„Aceste date sugerează că postul terapeutic (sau restricția calorică) are potențialul de a modula în mod benefic boli gastrointestinale infecțioase și potențial neinfecțioase”, au concluzionat cercetătorii.
Cercetătorii au adăugat că: „Cercetările noastre subliniază rolul important pe care îl joacă alimentele în reglarea interacțiunilor dintre gazdă, agenții patogeni enterici și microbiomul intestinal. Când alimentele sunt restricționate, microbiomul pare să „sechestreze” nutrienții care rămân, împiedicând agenții patogeni să dobândească energia care le trebuie ca să infecteze gazda. Deși sunt necesare mai multe cercetări, postul sau reglarea altfel a aportului de alimente ar putea fi exploatate terapeutic pentru a modula bolile infecțioase în viitor”.
-
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
-
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Un nou virus gripal de origine animală ar putea declanșa următoarea pandemie. Medicii, în alertă
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
Candida auris: ciuperca agresivă rezistentă la medicamente. Ce se întâmplă dacă un pacient a fost infectat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Mușcătura de căpușă, complicații severe. Dr. Tudor Ciuhodaru: Te poate trimite direct la neurologie
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
