Carnea roșie: cum produce daune arterelor și ce rol are microbiomul
Consumul de carne roșie produce daune arterelor și le îmbătrânește prematur. Cercetătorii au înțeles exact cum se produce acest fenomen.
Există un compus produs în intestin care, atunci când mâncăm carne roșie, creează daune arterelor și poate juca un rol cheie în stimularea riscului de boli de inimă, pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta este concluzia unei noi cercetări a Universității din Colorado Boulder. Studiul, publicat în această lună în revista American Heart Association - Hypertension, sugerează, de asemenea, că oamenii ar putea fi în măsură să prevină sau chiar să inverseze acest declin legat de vârstă prin modificări dietetice și terapii țintite, cum ar fi suplimente nutritive noi.
„Lucrările noastre arată pentru prima dată că acest compus nu afectează în mod direct funcția arterelor, ci poate „ajuta” la deteriorarea sistemului cardiovascular care apare în mod natural odată cu vârsta”, a declarat primul autor Vienna Brunt, un cercetător postdoctoral în Departamentul din Fiziologie integrativă.
Atunci când consumăm friptură sau ouă, bacteriile intestinale rezidente funcționează imediat pentru a o descompune. Pe măsură ce metabolizează aminoacizii L-carnitină și colină, ele produc un produs secundar metabolic numit trimetilamină, pe care ficatul îl transformă în trimetilamină-N-oxid (TMAO) și trimite în fluxul sanguin.
Studiile anterioare au arătat că persoanele care au în nivelul sanguin valori mai mari de TMAO, au un risc mai mult decât dublu să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral și tind să moară mai devreme.
Până în prezent, oamenii de știință nu au înțeles complet de ce.
Bacteria din intestin responsabilă
Bazându-se pe experimente pe animale și pe oameni, Brunt și echipa ei și-au propus să răspundă la trei întrebarea dacă TMAO afectează cumva sistemul nostru vascular, și dacă da, în ce fel și dacă poate fi unul dintre motivele pentru care sănătatea cardiovasculară se agravează - chiar și în rândul persoanelor care fac exerciții fizice și nu fumează - pe măsură ce îmbătrânim?
Cercetătorii au analizat sângele și sănătatea arterială a 101 adulți mai în vârstă și 22 adulți tineri și au descoperit că nivelurile de TMAO cresc semnificativ odată cu vârsta. (Acest lucru este în concordanță cu un studiu anterior făcut pe șoareci, care arată că microbiomul intestinal - sau colecția de bacterii intestinale - se schimbă odată cu vârsta, crescând mai mult bacteriile care ajută la producerea de TMAO).
Noul studiu a constatat că adulții cu niveluri mai mari de TMAO din sânge au avut o funcție arterială semnificativ mai slabă.
Când cercetătorii au hrănit șoarecii tineri TMAO, vasele lor de sânge au îmbătrânit rapid.
Brunt a menționat că șoarecii în vârstă de 12 luni (echivalentul oamenilor în jur de 35 de ani) arătau mai mult ca șoarecii în vârstă de 27 de luni (80 de ani la oameni) după ce au consumat TMAO timp de câteva luni.
Legătura cu declinul cognitiv
Datele preliminare arată, de asemenea, că șoarecii cu niveluri mai mari de TMAO prezintă o scădere a învățării și a memoriei, ceea ce sugerează că acest compus ar putea juca, de asemenea, un rol în declinul cognitiv legat de vârstă.
Șoarecii bătrâni care au consumat un compus numit dimetil butanol, (care se găsesc în cantități de urme în ulei de măsline, oțet și vin roșu) au constatat refacerea funcției vasculare. Oamenii de știință cred că acest compus împiedică producerea de TMAO.
Brunt observă că la toată lumea – chiar la tineri vegani – are loc producerea de TMAO, în diferite cantități. Dar, în timp, consumul multor produse de origine animală poate afecta această producție.
„Cu cât mănânci mai multă carne roșie, cu atât vei hrăni acele bacterii care o produc”, a spus ea.
Autorul principal Doug Seals, director al laboratorului de fiziologie integrativă a îmbătrânirii, a declarat că studiul este o descoperire importantă, deoarece aduce o nouă lumină asupra motivului pentru care arterele noastre se erodează cu vârsta, chiar și la persoanele cele mai sănătoase.
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
EXCLUSIV Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Infecțiile severe, asociate cu un risc crescut de insuficiență cardiacă. Infecțiile respiratorii și sepsisul pun inima în pericol
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
