Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

Specialiștii recomandă limitarea consumului de sare la maximum 5 grame pe zi. Conștientizarea cantității de sare pe care o aducem în organism ne poate ajuta și să învățăm care este porția corectă de...
Sarea este unul dintre mineralele esențiale ale organismului și împreună cu potasiul ajută la reglarea nivelului de apă din corp, prin menținerea fluidelor în celulele sanguine, având rol electrolitic.
De partea cealaltă, un consum prea mare de sare, peste limitele recomandate de OMS, adică de maximum 5 grame pe zi, în care este inclusă sarea adăugată la gătit, cea din legume și carne, dar și cea din produsele ultraprocesate, despre care se știe că sunt pline de sare, poate duce la probleme cu hipertensiunea, care la rândul său este factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.
”La consumul de sare, recomandările sunt limitate și noi ne-am dori mai mult. Șa capitolul sare, tot ce este sărat ne place și avem tendința, mă uit la oamenii din jurul meu, pun mâna pe solniță și pun sare în mâncare înainte să o guste.
Este un obicei, un automatism. Din cauza asta americanii, cum sunt ei mai extremiști, au hotărât ca în restaurante să nu mai existe solnițe pe masă, ca să nu le mai dea voie oamenilor să pună, nejustificat, sare în mâncare”, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic, la Vorbește lumea de la Pro TV.
Riscurile consumului exagerat de sare
Potrivit medicului, recomandarea cu privire la sare este dată de faptul că aceasta reține apa, ”dar pe lângă asta, biata inimă trebuie să compenseze cu lichid și să scoată prin intermediul rinichilor excesul de sare, deci îi dă de muncă foarte mult, și cam 30% din populație are hipertensiune din cauza excesului de sare din alimentație”, a mai spus nutriționistul.
De altfel, Mihaela Bilic a exemplificat mai multe alimente care conțin sare, tocmai pentru a conștientiza populația care este este cantitatea de sare pe care o putem avea pe masă, în afara celei dn solniță.
”Nici nu ne gândim câtă sare este în anumite produse, pentru că este ca la zahăr, cu cât ne învățăm papilele gustative cu un gust mai sărat, cu atât avem tendința să creștem cantitatea de sare.
Toată lumea știe că toate ronțăielile, covrigei, semințe, sticksuri, chipsuri, sunt foarte bogate în sare.
Aici avem echivalentul unui gram de sare”, a precizat nutriționistul.
Astfel, la capitolul brânzeturi, un gram de sare este cuprins în 45 de grame de cașcaval sau telemea, respectiv 30 de grame de brânză cu mucegai.
”Am mâncat două feliuțe de pastramă, un gram de sare, la două feliuțe de somon afumat, un gram de sare, în 8-9 măsline avem un gram de sare”, spune Mihaela Bilic, care adaugă că ”veștile sunt bune, pentru că sarea ne învață și porția corectă.
Toate aceste produse eu le consider un fel de superfood, adică în brânză avem concentrate proteinele și grăsimile din lapte și avem sare și atunci brânza nu se consumă cu sutele de grame, iar cantitatea corectă de brânză este de 50 de grame, nu numai pentru siluetă, dar și din cauza conținutului de sare.
Ne învață și porția de pâine, în două felii mai mari, avem un gram de sare, la fel, toate afumăturile, produsele crud-uscate, la capitolul carne, conțin multă sare, pentru că este un agent de conservare și atunci când este sărat, iată că ține mai mult.
Mezelurile nu se mănâncă cu sutele de grame, ci cu zecile.
Natura a pus sare și în alimentele proaspete, avem sare și în lapte, în legume, însă tot ce înseamă mezeluri, brânzeturi, sosuri, afumături, murături, acestea sunt alimente care deja au sarea la pachet, așa că putem să le consumăm ca pe niște condimente”, a mai spus nutriționistul.
4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate
Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.
De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.
Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Citește mai departe AICI.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.