Deficiența de vitamina D, efect devastator asupra inimii și vaselor de sânge. STUDIU

Eliberată de piele atunci când este expusă la soare, vitamina D oferă o sursă naturală pentru unul dintre hormonii esențiali pentru corpul nostru, în special pentru oase. Însă, atunci când ai deficiență din...
La nivel global, bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces la nivel mondial, luând aproximativ 17,9 milioane de vieți pe an. În Australia, BCV reprezintă unul din patru decese și costă economia australiană cinci miliarde de dolari în fiecare an, mai mult decât orice altă boală.
Concentrațiile scăzute de vitamina D sunt comune în multe părți ale lumii, datele de la Biobank din Marea Britanie arătând că 55% dintre participanți au niveluri scăzute de vitamina D (<50 nmol/L) și 13% au deficiență severă (<25 nmol/L).
Nivelurile scăzute de vitamina D sunt înregistrate de aproximativ 23% dintre oamenii din Australia, 24% dintre oamenii din SUA și 37% dintre oamenii din Canada.
În primul studiu de acest tip, cercetătorii de la Centrul Australian pentru Sănătate de Precizie de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) au identificat dovezi genetice pentru rolul deficienței de vitamina D în producerea bolilor cardiovasculare.
Cercetătorul șef, profesorul Elina Hyppönen de la UniSA, spune că aprecierea rolului deficienței de vitamina D pentru sănătatea inimii ar putea ajuta la reducerea poverii globale a bolilor cardiovasculare.
Studiul, publicat în European Heart Journal (link direct studiu), arată că persoanele cu deficiență de vitamina D au un risc mai mare de a suferi de boli de inimă și tensiune arterială mai mare decât cei cu niveluri normale de vitamina D. Pentru participanții cu cele mai scăzute concentrații, riscul de boli cardiace a fost mai mult decât dublu față de cel observat pentru cei cu concentrații suficiente de vitamina D.
„Deficiența severă este relativ rară, dar în situațiile în care acest lucru apare, este foarte important să fii proactiv și să eviți efectele negative asupra inimii. De exemplu, deficiența poate fi o problemă pentru persoanele care trăiesc în căminele de bătrâni care pot avea o expunere limitată la soare. (...) De asemenea, putem obține vitamina D din alimente, inclusiv pește gras, ouă și alimente și băuturi fortificate. Acestea fiind spuse, alimentele sunt, din păcate, o sursă relativ săracă de vitamina D și chiar și o dietă altfel sănătoasă nu conține de obicei suficient”, a arătat profesorul Hyppönen.
„Dacă nu obținem vitamina D prin soare, acesta este unul dintre nutrienții rari pentru care uneori trebuie să luăm un supliment zilnic pentru a ține pasul cu necesitățile organismului. (...) Înțelegerea legăturii dintre nivelurile scăzute de vitamina D și BCV este deosebit de importantă, având în vedere prevalența globală a acestei afecțiuni mortale. (...) Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece sugerează că, dacă putem crește nivelurile de vitamina D în cadrul normelor, ar trebui să afectăm și ratele de BCV. În populația noastră de studiu, estimăm că 4,4% din toate cazurile de BCV ar fi putut fi prevenite prin aducerea persoanelor cu deficit de vitamina D la niveluri de cel puțin 50 nmol/L”
Acest studiu mendelian pe scară largă a folosit o nouă abordare genetică care a permis echipei să evalueze modul în care nivelurile crescânde de vitamina D pot afecta riscul de BCV, în funcție de cât de ridicate erau nivelurile reale de vitamina D ale participanților. Studiul a folosit informații de la 267.980 de persoane, ceea ce a permis echipei să furnizeze dovezi statistice solide pentru legătura dintre deficiența de vitamina D și bolile cardiovasculare.
„Nu este etic să recrutăm oameni cu deficiență de vitamina D într-un studiu controlat randomizat și să îi lăsăm fără tratament pentru perioade lungi. (...) Tocmai acest tip de setare dificilă demonstrează puterea abordării noastre genetice, având în vedere că putem arăta cum îmbunătățirea concentrațiilor afectează riscul celor mai deficienți, fără a expune participanții la vreun rău. (...) Subiecții cu cele mai scăzute concentrații este probabil să aibă cele mai puternice afectări, dar o abordare la nivel de populație pentru eradicarea deficienței de vitamina D ar putea reduce povara globală a bolilor cardiovasculare”, a mai arătat profesorul Hyppönen.
Ghidurile Australian and New Zealand Bone and Mineral Society (ANZBMS) și Osteoporosis Australia (OA) (2012) clasifică valorile vitaminei D după cum urmează:
- 25-hidroxi-vitamina D mai mică de 30 nmol/L este DEFICIENȚĂ
- 25-hidroxi-vitamina D de 30-50 nmol/L este DEFICIENȚĂ UȘOARĂ
- 25-hidroxi-vitamina D mai mare de 50 nmol/L NIVEL NORMAL.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Atacurile de cord la femei, semne subtile și riscuri ignorate
Acestea sunt simptomele atacurilor de cord în cazul femeilor. De multe ori sunt ignorate, lucru care poate fi mortal.
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Ce înseamnă dacă ai mereu mâinile și picioarele reci. Cum îți poți îmbunătăți circulația
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Managementul hipertensiunii și dislipidemiei, esențial. Importanța monitorizării și ajustării stilului de viață, semnificativ pentru reducerea riscului de infarct
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Sindromul inimii frânte: când stresul și emoțiile îți afectează sănătatea cardiacă. De ce inima cedează sub greutatea emoțiilor puternice
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Hipertensiunea, fără impact semnificativ asupra creierului. Vârstnicii de peste 90 de ani, studiați
Acesta este impactul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra creierului. Detaliul s-a aflat abia acum.
Schimbările stilului de viață, esențiale pentru gestionarea hipertensiunii. Prof. dr. Eduard Apetrei: Tratamentul non-medicamentos, la fel de important
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.