Laptele acru și riscul de infarct miocardic la bărbați. Legătură nebănuită

Cercetătorii finlandezi spun că, pentru bărbați, laptele acru are un efect incredibil. Ei au constatat că, în general, produsele lactate fermentate, cu mai uțin de 3,6% grăsimi, împiedică...
Conform unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est, bărbații cu un consum ridicat de produse lactate fermentate au un risc mai mic de infarct miocardic decât cei care consumă mai puține astfel de produse sau lapte. Pe de altă parte, consumul foarte ridicat de produse lactate nefermentate (laptele, spre exemplu) a fost asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic. Rezultatele au fost publicate în British Journal of Nutrition.
Studiile anterioare au arătat mai multe efecte pozitive ale produselor lactate fermentate, de exemplu asupra nivelului de grăsime din sânge sau a riscului de boli de inimă, decât al altor produse lactate. Produsele lactate fermentate includ brânză, iaurtul, laptele acru, kefirul și sana. Cu toate acestea, până în prezent s-au făcut puține cercetări în această direcție.
Risc cu 26% mai mic
Un studiu privind factorul de risc pentru boli coronariene, de la Universitatea din Finlanda de Est, a investigat legătura dintre utilizarea lactatelor fermentate și a altor produse lactate și riscul de infarct miocardic. La studiu au participat aproximativ 2.000 de bărbați. Dietele subiecților au fost cercetate la începutul studiului între 1984 și 1989, după care au fost urmărite, în medie, timp de 20 de ani. În timpul studiului, 472 de bărbați au făcut un infarct miocardic.
Subiecții au fost împărțiți în grupuri pe baza consumului de produse lactate diferite, urmat de o comparație a riscului consumatorilor de lactate cel mai mare și cel mai scăzut, luând în considerare mai multe variabile nutriționale și de stil de viață.
Persoanele care au consumat cele mai multe lactate fermentate cu sub 3,5% grăsime - în majoritatea cazurilor fiind vorba de laptele acru - au avut un risc cu 26% mai mic de infarct miocardic, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de produse. De asemenea, consumul produselor lactate cu conținut mare de grăsimi, cum ar fi brânza, nu a arătat nicio asociere cu riscul de infarct miocardic.
În schimb, consumul foarte mare de produse lactate nefermentate a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic. Cel mai utilizat produs din acest grup de produse a fost laptele.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Micul dejun, impact asupra sănătății cardiace. Omiterea micului dejun are consecințe negative asupra tensiunii arteriale
Această decizie banală îți distruge inima. Duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Unghiile, indicator al unor probleme cardiace. Semnul lui Quincke, indicator al insuficienței cardiace
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima. Dacă observi ASTA, ești în mare pericol.
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.