Uleiul de măsline și sănătatea cardiometabolică. Ce spune știința despre cantitatea optimă pentru sănătatea inimii
Un studiu a arătat că dietele cu ulei de măsline extravirgin reduc colesterolul "rău" și îmbunătățesc markerii cardiometabolici.
Uleiul de măsline, un element de bază al dietei mediteraneene, a fost asociat cu un risc redus de diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, cantitatea optimă de consum de ulei de măsline rămâne necunoscută.
Un studiu realizat de Universitatea din Florida a constatat că un regim alimentar bazat pe ulei de măsline extravirgin cu consum redus sau ridicat a dus la scăderea nivelului de colesterol "rău" din sânge. Participanții care au urmat o dietă cu consum redus de ulei de măsline extravirgin (EVOO) au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale markerilor cardiometabolici în timpul perioadei de transfer de 4 săptămâni.
Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a constatat că atât utilizarea ridicată, cât și cea scăzută a ulei de măsline extravirgin în dietă sunt corelate cu o minimizare a nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută (LDL-C) din sânge, un marker pentru bolile de inimă.
Cu toate acestea, în timpul perioadei de report de 4 săptămâni, participanții care au urmat o dietă cu nivel scăzut de ulei de măsline extravirgin au avut reduceri semnificativ mai mari ale nivelurilor de LDL-C, ale colesterolului total, ale colesterolului lipoproteic cu densitate mare (HDL-C), ale apolipoproteinei B și ale nivelului de zahăr din sânge în comparație cu cei care au urmat o dietă cu utilizare ridicată a uleiului de măsline extravirgin.
Dietele cu mult ulei vs dietele cu puțin ulei de măsline
Un studiu la care au participat 40 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, cu risc ridicat de boli cardiovasculare aterosclerotice, a urmărit să determine beneficiile unei diete pe bază de plante integrale pe parcursul a patru săptămâni.
Participanții au fost rugați să urmeze o dietă cu cantități variabile de ulei de măsline, unii urmând o dietă cu utilizare ridicată de 4 linguri pe zi, în timp ce alții au urmat o dietă cu utilizare scăzută de mai puțin de 1 linguriță pe zi.
Studiul, condus de Monica Aggarwal, profesor asociat clinic la Universitatea din Florida, a urmărit să înțeleagă dacă uleiul de măsline extravirgin în sine a fost benefic sau mai puțin dăunător decât dieta mediteraneană. Studiul a urmărit să stabilească dacă uleiul de măsline extravirgin în sine a fost benefic sau mai puțin dăunător decât alternativa.
Reducere semnificativă a colesterolului LDL prin utilizarea uleiului de măsline
Cercetătorii au constatat că participanții care au urmat fie o dietă cu utilizare ridicată, fie o dietă cu utilizare redusă a uleiului de măsline extravirgin au redus semnificativ nivelul LDL-C din sânge după patru săptămâni.
Ambele grupuri au înregistrat, de asemenea, reduceri similare ale markerilor cardiometabolici, cum ar fi colesterolul total, apolipoproteina B, HDL-C, glicemia și proteina C reactivă cu sensibilitate ridicată.
Dietele bazate pe plante sunt asociate cu niveluri reduse de LDL în comparație cu dietele occidentale, care pot construi plăci în vasele de sânge și pot contribui la diabet. Reducerea markerilor inflamatori este asociată cu reducerea ratei evenimentelor.
Citește și: Ce sunt antioxidanții și cum funcționează în organism. Rolul lor esențial în combaterea radicalilor liberi

Foto: Freepik @AndreyStar
Beneficii pentru dietele cu un consum redus de ulei de măsline extravirgin
Cercetătorii au constatat că dietele EVOO cu consum redus au dus la reduceri mai semnificative ale nivelului de LDL-C în timpul perioadei de report de 4 săptămâni, comparativ cu dietele cu un consum ridicat.
Acest lucru a fost observat, de asemenea, în ceea ce privește colesterolul total, HDL-C, apolipoproteina B și nivelurile de glucoză. Descoperirea cheie sugerează că uleiul de măsline extravirgin ar putea să nu fie cea mai bună parte a unei diete.
Monica Aggarwal, profesor asociat clinic, adjunct în Divizia de Medicină Cardiovasculară de la Universitatea din Florida, sugerează efectuarea unui studiu mai amplu cu perioade de spălare mai mari pentru a reduce efectele de report și sugerează efectuarea unui studiu mai amplu cu perioade de spălare mai mari.
Un studiu realizat de Jennifer Wong, cardiolog certificat și director medical de cardiologie neinvazivă la MemorialCare Heart and Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center a constatat că o dietă săracă în grăsimi, chiar și în grăsimi mononesaturate mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, conduce la profiluri metabolice mai bune.
Studiul evidențiază efectele metabolice imediate pe care oamenii le văd atunci când sunt randomizați pentru opțiuni mai sănătoase.
Jennifer Wong speră să vadă efectele pe termen lung ale acestor schimbări alimentare nu doar în testele de sânge, ci și în parametrii cardiaci precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral și decesul din cauze cardiovasculare.
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a fost de acord cu această opinie. Nutriționistul a explicat că adăugarea a 4 linguri de ulei de măsline echivalează cu aproximativ 480 de calorii și 56 de grame de grăsime, ceea ce reprezintă o parte semnificativă de calorii și grăsimi dintr-o singură sursă într-o dietă de 1500-2000 de calorii.
Monique Richard a remarcat, de asemenea, că adăugarea a 4 linguri de ulei de măsline a deplasat probabil alte alimente care ar fi putut fi productive în scăderea lipidelor, cum ar fi alimentele bogate în fibre, alimentele bogate în proteine sau cele mai sărace în carbohidrați.
Cât ulei de măsline ar trebui să incluzi în dieta ta?
Un nutriționist dietetician înregistrat sau un expert în nutriție poate ajuta la determinarea cantității optime de ulei de măsline pentru o dietă sănătoasă. Pentru o dietă de 1500-1800 de calorii, se recomandă 450-540 de calorii din grăsimi (50-60 de grame pe zi).
Cu toate acestea, cantitățile recomandate pot fi depășite rapid atunci când se iau în considerare alte surse, lipsa de măsurare în timpul gătitului sau mâncatul în oraș.
Nutriționistul sugerează să se pună întrebări cu privire la consumul general de ulei de măsline și grăsimi, cum ar fi măsurarea cantității din tigaie sau masă, identificarea surselor suplimentare de ulei de măsline și înțelegerea alimentelor care sunt considerate grăsimi. Monique Richard subliniază că un pic de ulei de măsline extravirgin este în regulă și fiind meticulos cu măsurarea cantităților și calcularea grame de grăsime nu este necesar pentru majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, este important să observați aportul general și să deveniți conștienți de ceea ce se întâmplă sau nu în aportul zilnic legat de grăsimi, surse de grăsimi și calitate.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
