Ce sunt antioxidanții și cum funcționează în organism. Rolul lor esențial în combaterea radicalilor liberi
Antioxidanții, esențiali pentru combaterea radicalilor liberi dăunători, joacă un rol crucial în prevenirea bolilor și menținerea sănătății printr-o dietă echilibrată bogată în alimente pe bază de...
Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi dăunători, care sunt legați de afecțiuni precum diabetul și cancerul. Aceștia se găsesc în alimentele pe bază de plante, cum ar fi vitamina E și C. Organismul are propriile apărări antioxidante pentru a ține radicalii liberi sub control.
Antioxidanții se găsesc și în alimente, în special în fructe, legume și alte alimente integrale pe bază de plante. Vitaminele E și C sunt antioxidanți eficienți.
Conservanții antioxidanți joacă un rol crucial în producția alimentară prin creșterea duratei de valabilitate. În general, antioxidanții sunt esențiali pentru menținerea unui organism sănătos și combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Cum funcționează radicalii liberi
Radicalii liberi se formează în mod constant în organism, iar fără antioxidanți, aceștia pot provoca daune grave și chiar moartea. Cu toate acestea, ei îndeplinesc și funcții vitale pentru sănătate, cum ar fi combaterea infecțiilor. Organismul trebuie să mențină un echilibru între radicalii liberi și antioxidanți.
Atunci când radicalii liberi depășesc numărul antioxidanților, poate apărea stresul oxidativ, care poate deteriora ADN-ul și alte molecule importante, putând duce la moartea celulelor. Deteriorarea ADN-ului crește riscul de cancer și joacă un rol esențial în procesul de îmbătrânire.
Diferiți factori de stil de viață, de stres și de mediu favorizează formarea excesivă de radicali liberi și stresul oxidativ, inclusiv poluarea aerului, fumul de țigară, consumul de alcool, toxinele, nivelul ridicat de zahăr din sânge, consumul ridicat de acizi grași polinesaturați, radiațiile, infecțiile, consumul excesiv de fier, magneziu, cupru sau zinc, prea mult sau prea puțin oxigen în organism, exercițiile fizice intense, consumul excesiv de antioxidanți și deficitul de antioxidanți.
Stresul oxidativ prelungit crește riscul unor efecte negative asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Foto: Freepik
Surse alimentare
Antioxidanții sunt esențiali pentru supraviețuirea tuturor ființelor vii și se găsesc în toate alimentele integrale de origine vegetală și animală. Organismul își generează proprii antioxidanți, cum ar fi glutationul, iar plantele și animalele au propriile mijloace de apărare împotriva radicalilor liberi și a daunelor oxidative.
Vitaminele C și E sunt esențiale pentru viață, în timp ce antioxidanții neesențiali joacă un rol semnificativ în sănătatea generală. O dietă bogată în plante oferă beneficii pentru sănătate datorită varietății de antioxidanți pe care aceștia îi furnizează.
Fructele de pădure, ceaiul verde, cafeaua și ciocolata neagră sunt surse populare de antioxidanți. Cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta occidentală, dar acest lucru se poate datora faptului că individul mediu nu consumă multe alimente bogate în antioxidanți.
Produsele din carne și peștele conțin, de asemenea, antioxidanți, dar într-o măsură mai mică decât fructele și legumele. Antioxidanții pot crește durata de valabilitate atât a alimentelor naturale, cât și a celor prelucrate, ceea ce face ca aceștia să fie frecvent utilizați ca aditivi alimentari.
Tipuri de antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe solubile în apă care acționează atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor, în timp ce cei solubili în grăsimi vizează în principal membranele celulare.
Antioxidanții alimentari esențiali includ vitamina C, un nutrient solubil în apă, și vitamina E, un antioxidant liposolubil care protejează membranele celulare de leziunile oxidative.
Flavonoidele, un grup de antioxidanți vegetali, au numeroase beneficii pentru sănătate. Unii antioxidanți au și alte funcții, cum ar fi curcuminoidele din turmeric și oleocantalul din uleiul de măsline extravirgin, care au proprietăți antiinflamatorii puternice.
Suplimentele de antioxidanți
„Paradoxul antioxidanților” sugerează că aportul excesiv de antioxidanți izolați poate avea efecte toxice și poate favoriza deteriorarea oxidativă, crescând riscul de deces. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să evite suplimentele antioxidante în doze mari, deoarece sunt necesare studii suplimentare pentru a ajunge la concluzii solide. În schimb, consumul de alimente integrale bogate în antioxidanți este o abordare mai bună.
Studiile arată că alimentele reduc daunele oxidative într-o măsură mai mare decât suplimentele, iar administrarea a doar unul sau doi nutrienți izolați nu va avea aceleași efecte benefice. Cea mai bună strategie pentru asigurarea unui aport adecvat de antioxidanți este să urmați o dietă bogată în diverse legume și fructe, alături de alte obiceiuri sănătoase.
Suplimentele în doze mici, cum ar fi multivitaminele, pot fi benefice dacă o persoană este deficitară în anumiți nutrienți sau nu poate urma o dietă sănătoasă. Studiile sugerează că administrarea regulată de suplimente antioxidante în doze mari poate fi dăunătoare, astfel încât cea mai bună strategie este să obțineți doza zilnică de antioxidanți din alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele.
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
