Băutura comună care nu îngrașă. Previne diabetul și bolile cardiace

O băutură comună poate reduce semnificativ riscul de diabet și al bolilor cardiace. Nivelul unui anumit compus în sângele nostru poate juca un rol semnificativ în controlul greutății corporale și în reducerea...
Cercetătorii de la instituții de prestigiu au identificat o legătură între acest compus și aspecte cheie ale metabolismului și sănătății, deschizând noi perspective pentru prevenția și tratamentul bolilor metabolice
Nivelul de cofeină din sângele tău ar putea afecta cantitatea de grăsime corporală pe care o porți, un factor care, la rândul său, ar putea determina riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Acestea sunt concluziile unui studiu din 2023 care a utilizat markeri genetici pentru a stabili o legătură mai definitivă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2.
Echipa de cercetare, de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie, a afirmat că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi explorate ca mijloc potențial de reducere a nivelurilor de grăsime corporală.
"Concentrațiile plasmatice ale cofeinei, prezise genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut și cu o masă corporală totală mai mică. În plus, concentrațiile plasmatice ale cofeinei prezise genetic au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra susceptibilității la diabet de tip 2 a fost estimat să fie mediat prin reducerea IMC-ului", au scris cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Science Alert.
Vezi și: De ce toaletele orientale sunt mai sănătoase. Care este impactul asupra sănătății
Cofeina, substanță metabolizantă
Cofeina - FOTO: Freepik@vecstock
Studiul a implicat date de la aproape 10.000 de persoane colectate din bazele de date genetice existente, concentrându-se pe variațiile în sau în apropierea genelor specifice cunoscute pentru a fi asociate cu viteza de metabolizare a cofeinei.
În general, cei cu variații care afectează genele - în special CYP1A2 și o genă care o reglementează, numită AHR - tind să metabolizeze cofeina mai lent, permițându-i să rămână în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, ei tind și să consume mai puțină cofeină în general. S-a folosit o abordare numită randomizare mendeliană pentru a determina relațiile cauzale probabile între prezența variațiilor, boli precum diabetul, masa corporală și factorii de stil de viață.
În timp ce exista o legătură semnificativă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu a apărut nicio relație între cantitatea de cofeină din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Studiile anterioare au legat o creștere moderată și relativă a consumului de cofeină de o sănătate mai bună a inimii și un IMC mai scăzut, iar noile cercetări adaugă mai multe detalii la ceea ce deja știm despre efectele pe care cafeaua le are asupra organismului.
Care este cantitatea sănătoasă de cofeină
Este important să ținem cont și de efectele cofeinei asupra organismului, care nu sunt întotdeauna pozitive, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți atunci când evaluăm beneficiile consumului acesteia - dar acest ultim studiu este un pas important în evaluarea cantității ideale de cofeină.
"Studiile mici și pe termen scurt au arătat că consumul de cofeină duce la reducerea greutății și a masei grase, dar efectele pe termen lung ale consumului de cofeină sunt necunoscute", au explicat cercetătorii.
Echipa crede că asocierea arătată aici ar putea fi legată de modul în care cofeina crește termogeneza (producția de căldură) și oxidarea grăsimilor (transformarea grăsimilor în energie) în organism, care joacă ambele un rol important în metabolismul general.
Cu toate acestea, va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma cauza și efectul. Deși acest studiu a implicat o eșantionare mare, randomizarea mendeliană nu este infailibilă, iar încă este posibil ca alte factori să fie implicați și care nu au fost luați în considerare în acest studiu.
"Având în vedere consumul extensiv de cofeină la nivel mondial, chiar și efectele sale metabolice mici ar putea avea implicații importante pentru sănătate", au scris cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în BMJ Medicine.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.