Căpșunile, beneficii surprinzătoare. Sistemul imunitar și cel neuronal, printre cele vizate de aportul de vitamine
Căpșunile sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, iar beneficiile pe care ”vedetele primăverii” le au pentru sănătate le fac de neratat din dieta noastră. Sunt mai bogate în vitamina C decât...
Căpșunile sunt fructele vedetă ale primăverii. Sunt versatile, putând fi consumate în smoothie sau în mic dejun, alături de cereale și un iaurt, dar și ca atare ori în combinație cu alte fructe.
Căpșunile sunt pline de vitamina C, antioxidanți și o varietate de polifenoli care au efect asupra sănătății și a stării de bine.
Căpșunile, conținut nutrițional
O porție de 100 grame de căpșune conține:
- calorii 32
- carbohidrați 7,7 grame
- proteine0,67 grame
- fibre 2 grame
- folați (vitamina B9) 6% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 2,5% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 2,5% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 3,5% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 2% DZR
- vitamina A 0,5% DZR
- vitamina C 98% DZR
- vitamina E 2% DZR
- vitamina K 2% DZR
- potasiu 3% DZR
- calciu 1,6% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 3% DZR
- mangan 17% DZR
- zinc 1% DZR
- beta-caroten și luetină-zeaxantină, notează Nutrition & You.
Potrivit scorului ORAC, cel care determină capacitatea antioxidantă a alimentelor, căpșunile au un indice de 3.577 μ mol TE/100g. Se crede că daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele care stau la baza îmbătrânirii și a multor boli.
Radicalii liberi au tendința de a reacționa cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele sau ADN-ul.
Căpșunile, beneficii pentru sănătate
În urma conținutului de minerale, vitamine și nutrienți ce se află în delicatele fructe, căpșunile au o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la efectul antioxidant dat de vitamina C la remedierea sindromului metabolic, de care depind o mare parte dintre procesele organismului.
Căpșunile susțin funcțiile sistemului imunitar
Vitamina C din căpșune are un impact major asupra sistemului imunitar, pe mai multe direcții.
Astfel, acționând ca un antioxidant, vitamina C sprijină celulele sistemului imunitar, protejându-le de daunele care pot apărea atunci când organismul are un răspuns imunitar.
În plus, vitamina C afectează în mod pozitiv sistemul imunitar prin stimularea producției și funcționării celulelor albe din sânge. Conținutul de vitamina C din căpșune îl depășește pe cel din portocale, considerate până nu demult ”cea mai bună sursă de vitamina C”.
Căpșunile au rol antiinflamator
Inflamația este reacția naturală a corpului, prin sistemul imunitar, de a ne proteja de infecții, leziuni sau boli.
Dacă în forma sa acută, de scurtă durată inflamația este benefică, în cazul inflamației cronice, de peste șase săptămâni, aceasta ne poate crea o multitudine de probleme, cu impact asupra sănătății generale.
Căpșunile sunt o sursă bogată de polifenoli, un compus chimic ce se regăsește în produsele de origine vegetală și care pot proteja celulele împotriva leziunilor inflamatorii.
Deși studiile au fost pe eșantioane restrânse, datele au arătat că un consum de căpșuni scade markerii inflamației, cum ar fi proteina c-reactivă de înaltă sensibilitate, arată EatThis.
Căpșunile reduc durerea provocată de osteoartrită
Osteoartrita este una dintre cele mai comune inflamații și cauzează dureri la nivelul articulațiilor și a cartilagiilor. Ca urmare a efectului antioxidant pe care îl au căpșunile, consumul acestora a indicat o scădere a simptomelor în rândul pacienților cu osteoartrită, potrivit unui studiu clinic realizat pe un grup de 17 persoane.
Deși studiul este unul foarte restrâns, acesta a sugerat că includerea căpșunelor în dietă pot să ajute la gestionarea durerii cauzate de osteoartrită.
Căpșunile pot proteja împotriva cancerului
Tot ca urmare a conținutului de polifenoli, în special acidul elagic, căpșunile pot ajuta în prevenirea sau încetinirea bolilor cronice. Acest compus are efecte preventive și benefice asupra cancerului prin capacitatea sa antioxidantă, dar și prin capacitatea sa de a depăși procesul carcinogen.
Căpșunile singure nu vor preveni sau trata cancerul, dar pot face parte dintr-o dietă robustă, plină de proprietăți anticancerigene.
Căpșunile pot ajuta colesterolul bun și previne bolile de inimă
Un studiu din 2088 a evidențiat faptul că un consum de căpșune, dar și de alte fructe de pădure, poate duce la o creștere a nivelului de colesterol bun, care scade riscul de boli de inimă și accident vascular, principala cauză de deces la nivel mondial.
Căpșunile ajută în tratarea sindromului metabolic
Sindromul metabolic reprezintă o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin trei dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranța scăzută la glucoză, excesul de grăsime ponderală în jurul taliei, nivelurile peste măsură ale trigliceridelor și scăzute ale colesterolului bun.
Căpșunile pot ajuta la prevenirea și tratarea sindromului metabolic datorită profilului lor nutritiv. Consumul de alimente bogate în antioxidanți și alimente bogate în fibre este o abordare dietetică obișnuită pentru tratarea sindromului metabolic.
Căpșunile susțin sănătatea generală a creierului
Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, demența sau boala Parkinson, se crede că declinul cognitiv este determinat de consumul insuficient de antioxidanți și polifenoli. Căpșunile sunt bogate în ambele componente chimice, iar studiile indică un consum din căpșune, alături de alte fructe de pădure, pentru a reduce riscul de apariție al bolilor neurologice.
De altfel, cea mai potrivită dietă pentru sănătatea creierului este dieta MIND, o combinație între dieta mediteraneeană și dieta DASH (indicată pentru persoanele cu hipertensiune), iar în privința fructelor, accentul se pune pe fructele de pădure, care sunt cele mai bogate în antoxidanți.
Căpșunile susțin o digestie sănătoasă
O dietă bogată în vegetale este esențială pentru o digestie bună, iar acest lucru are la bază conținutul de fibre din fructe și legume.
De exemplu, o cană de căpșuni feliate conține aproximativ trei grame și jumătate de fibre.
Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, o persoană ar trebui să consume zilnic 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii consumate.
Căpșunile stimulează colagenul
Conținutul de vitamina C din căpșune ajută la stimularea producției de colagen din organism.
Colagenul reprezintă aproximativ o treime din proteinele existente în organismul uman și oferă structură, suport sau rezistență pielii, mușchilor, oaselor și țesuturilor conjunctive.
Colagenul este de patru tipuri, în funcție de locul în care se află: colagen de tip I - reprezintă aproximativ 95% din întregul conținut de colagen al oaselor, colagen de tip II - este prezent în cartilaje, colagen de tip III - susține structura mușchilor, organelor și arterelor, colagen de tip IV - prezent la nivelul pielii, notează WebMD.
Căpșunile ar putea ajuta cu simptomele depresiei
Căpșunile au un conținut important de folați, vitamina B9. Câteva studii mici au evidențiat faptul că persoanele diagnosticate cu depresie aveau niveluri mai scăzute de vitamina B9 în comparație cu cele fără depresie.
Consumul de mai mult folat nu va vindeca depresia, dar satisfacerea nevoilor de folat poate ajuta la susținerea tratamentului depresiei.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
