Cele mai bune gustări pentru diabetici. 9 alegeri sănătoase pentru controlul glicemiei
Descoperă o serie de opțiuni sănătoase și pline de savoare pentru persoanele cu diabet.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune pe termen lung cauzată de o problemă de reglare a zahărului, cunoscut și sub numele de glucoză, în organism. Acest lucru duce la niveluri excesive de zahăr în sânge, care pot provoca tulburări la nivelul sistemelor circulator, nervos și imunitar.
Principalele probleme sunt incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină, care reglează mișcarea zahărului în celule, și răspunsul slab al celulelor la insulină. Cunoscut anterior sub numele de diabet cu debut la vârsta adultă, diabetul de tip 2 poate debuta în copilărie și la vârsta adultă, adulții mai în vârstă fiind mai frecvenți.
Cu toate acestea, creșterea obezității în rândul copiilor a dus la creșterea numărului de cazuri la persoanele mai tinere. Nu există un leac pentru diabetul de tip 2, dar gestionarea bolii poate fi realizată prin pierderea în greutate, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Dacă aceste metode sunt insuficiente, se poate recomanda medicația sau terapia cu insulină.
Oamenii asociază frecvent mesele bogate în zahăr și carbohidrați cu gustările. Cu toate acestea, există o mulțime de alimente prietenoase cu diabeticii care te vor sătura fără a crește nivelul de zahăr din sânge.
Iaurt grecesc cu fructe de pădure
Datorită conținutului său ridicat de proteine și a conținutului relativ scăzut de carbohidrați, iaurtul grecesc neîndulcit este o gustare excelentă pentru cei cu diabet.
Un recipient de 150 de grame cu o singură porție de iaurt grecesc simplu, degresat, fără adaos de zahăr, oferă:
- Calorii: 92
- Proteine: 16,1 g
- Grăsimi: 0,6 g
- Carbohidrați: 5.7g
- Calciu: 173mg, 13% din valoarea zilnică
Asocierea iaurtului cu afine, căpșuni sau zmeură adaugă dulceață naturală și fibre. Zmeura oferă 4 grame de fibre, 7,3 grame de carbohidrați și 2,7 grame de zahăr. Fibrele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, în special pentru cei cu diabet, deoarece nu provoacă vârfuri de zahăr în sânge. De asemenea, îmbunătățește digestia, protejează împotriva bolilor de inimă și ajută la gestionarea greutății, potrivit Health.
Bucăți de țelină și unt de nuci
O altă gustare excelentă pentru a te menține până la următoarea masă este înmuiatul tijelor de țelină în unt de nuci, cum ar fi untul de arahide. Prin natura lor, bucățile de țelină au un conținut extrem de redus de calorii și carbohidrați.
O porție de 50 de grame de țelină crudă asigură:
- Calorii: 14.1
- Proteine: 0,7 g
- Grăsimi: 0,2g
- Carbohidrați: 3g
- Fibre: 1.6g
Pentru a reduce foamea și a susține reglarea glicemiei, încearcă să combini tijele de țelină cu una sau două linguri de unt de nuci. Acest lucru va oferi proteine și grăsimi sănătoase gustării tale.
Ouă fierte
Pe lângă faptul că țin de foame, ouăle te pot ajuta să reduci numărul de calorii pe parcursul zilei, ceea ce ar putea duce la pierderea în greutate. O mică pierdere în greutate de 5-10% din greutatea corporală te va ajuta să îți gestionezi glicemia și să diminuezi nevoia de a prescrie medicamente pentru scăderea glicemiei dacă ești supraponderal.
Un ou mare fiert tare asigură:
- Calorii: 77.6
- Proteine: 6,3 g
- Grăsimi: 5,3 g
- Carbohidrați: 0.6g
- Fibre: 0g
Legume crude cu humus
Hummusul, o cremă tartinabilă făcută din piure de năut, este o gustare sănătoasă și bogată în nutrienți pentru diabet. Acesta conține carbohidrați complecși, proteine vegetale, fibre și grăsimi sănătoase. Indicele glicemic scăzut al hummusului înseamnă că durează mai mult timp pentru a fi digerat, reducând riscul de vârfuri de zahăr din sânge. Se potrivește bine cu legume crude, cum ar fi broccoli, morcovi și ardei gras.
Două linguri de humus asigură:
- Calorii: 82.4
- Proteine: 2,5 g
- Grăsimi: 5,8g
- Carbohidrați: 5.1g
- Fibre: 1.8g

Foto: Freepik @ismishko
Toast cu avocado
Avocado este benefic pentru persoanele cu diabet datorită conținutului scăzut de carbohidrați și conținutului ridicat de fibre. Aceștia oferă numeroase vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Pentru a face o gustare prietenoasă cu diabetul, zdrobește o jumătate de avocado, întinde-l pe pâine integrală și presară sare de mare și fulgi de ardei roșu.
O jumătate de avocado asigură:
- Calorii: 160
- Proteine: 2g
- Grăsimi: 14,7g
- Carbohidrați: 8.5g
- Fibre: 6.7g
Popcorn
Popcornul, dacă nu este asezonat cu unt sau sare, este o gustare nutritivă din cereale integrale pentru gestionarea diabetului. Conținutul său scăzut de calorii susține o greutate sănătoasă și gestionarea diabetului de tip 2. De asemenea, conține fibre, ajutând la gestionarea greutății. Cu toate acestea, din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați, se recomandă limitarea consumului la trei cești, care conțin aproximativ 18,6 grame de carbohidrați.
În 8 grame de popcorn nesărat poți găsi:
- Calorii: 30
- Proteine: 1g
- Grăsimi: 0,34 g
- Carbohidrați: 6.2g
- Fibre: 1.2g
Migdale
S-a constatat că migdalele îmbunătățesc controlul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2 și reprezintă o gustare bogată în nutrienți. Acestea sunt sărace în carbohidrați și bogate în magneziu și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, despre care se crede că favorizează controlul glicemiei. Migdalele mai oferă pe lângă acestea și fibre, proteine, riboflavină și vitamina E.
Un pumn, sau aproximativ 23 de migdale, asigură:
- Calorii: 164
- Proteine: 6g
- Grăsimi: 14,1g
- Carbohidrați: 6g
- Fibre: 3.5g
- Magneziu: 76.5mg, 18% din valoarea zilnică
- Riboflavină: 0,32mg, 25% din valoarea zilnică
- Vitamina E: 7,26mg, 48% din valoarea zilnică
Felii de mere și unt de arahide
Feliile de mere înmuiate în unt de arahide sunt o gustare convenabilă și cu indice glicemic scăzut, potrivită pentru persoanele cu diabet. Conținutul natural de zahăr și fructoză al merelor ajută la reducerea poftei de mâncare. Atunci când sunt asociate cu o lingură de unt de arahide, această gustare oferă grăsimi sănătoase, fibre și proteine, favorizând controlul glicemiei.
Un măr crud, de mărime medie, cu coajă, oferă:
- Calorii: 94.6
- Proteine: 0,5 g
- Grăsimi: 0,3g
- Carbohidrați: 25.1g
- Fibre: 4.4g
Salată cu ton
Salata de ton este o gustare rapidă și hrănitoare făcută prin combinarea tonului cu maioneză, ardei și țelină. Este o sursă bogată de acizi grași omega-3, care pot reduce nivelul trigliceridelor, protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale și mențin sănătatea inimii. Savureaz-o ca atare sau cu biscuiți din cereale integrale și înlocuieștei maioneza cu piure de avocado pentru un plus de energie.
O conservă de ton de 150 de grame asigură:
- Calorii: 121
- Proteine: 27g
- Grăsimi: 1,3 g
- Carbohidrați: 0.1g
Gustările sunt esențiale pentru menținerea unui nivel normal al glicemiei la persoanele cu diabet. Cele mai bune gustări pentru diabet includ proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Limitarea alimentelor procesate, a cerealelor rafinate și a băuturilor zaharoase poate preveni vârfurile de zahăr din sânge și creșterea în greutate.
Dacă este nevoie de ajutor suplimentar, consultă un dietetician înregistrat sau un educator în diabet pentru a găsi opțiuni de gustări adecvate și pentru a determina cantitatea și momentul potrivit pentru gustări. Acest lucru ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale glicemiei și previne creșterea în greutate.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
