Diabet de tip 1: care sunt riscurile dacă nu se menține glicemia sub control

Pacienții cu diabet de tip 1 care nu mețin un control glicemic optimal au riscuri mai mari de a face complicații. Aceștia au anumite „trăsături” în comun, potrivit unui...
Pacienții cu diabet de tip 1 care mețin un control glicemic suboptimal au riscuri mai mari de a face complicații. Un studiu a reușit să schițeze un „portret robot” al celor afectați de diabet de tip 1, care au un risc mai mare de complicații și o lipsă a controlului glicemic.
Jeremy H. Pettus, doctor de la Școala de Medicină de la Universitatea din California din San Diego, și colegii au folosit date de înregistrare a sănătății electronice din practica clinică reală (baza de date Optum Humedica; iulie 2014 - iunie 2016) pentru a evalua caracteristicile demografice, clinice și stresul bolii pentru adulții cu diabet zaharat tip 1 din Statele Unite în primele 24 de luni după diagnosticare, comparativ cu cele 12 luni anterioare datei diagnosticării.
Riscuri mai mari
Cercetătorii au descoperit că din 31.430 de adulți cu diabet de tip 1, în proporție de 79,9% au avut un control glicemic suboptimal (media hemoglobinei glicate, 8,8 la sută).
Pacienții cu control glicemic suboptimal erau preponderent mai tineri, afro-americani, neasiguranți sau pe Medicaid (program de ajutorare cu costurile medicale ale persoanelor cu venituri mici), obezi sau fumători și aveau un risc mai mare să aibă hipertensiune arterială sau depresie necontrolată. Cu toate acestea, în ciuda lipsei de control glicemic și a factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare crescute (de exemplu, hipertensiune arterială necontrolată, obezitate și fumat), ratele de boli coronariene și accident vascular cerebral nu au fost mai mari la acești pacienți. Pacienții cu control glicemic suboptimal au prezentat, de asemenea, mai multe complicații ale diabetului zaharat (inclusiv cetoacidoză diabetică, hipoglicemie severă și boli microvasculare) și au utilizat mai multe servicii de asistență medicală (vizite la secții de urgență și internări).
"Acest studiu din lumea reală a> 30.000 de adulți cu diabet de tip 1 a arătat că indivizii cu control glicemic suboptimal față de cei cu un nivel glicemic diferă semnificativ în ceea ce privește acoperirea asistenței medicale, comorbidități, complicații legate de diabet, utilizarea serviciilor de îngrijiri de sănătate și factori de risc cardiovascular", scriu autorii.
Sursa, aici.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.