Memoria, afectată la pacienții cu epilepsie

Angela Sabău |
Data publicării:
Epilepsie
Epilepsie

Memoria pare că este afectată la persoanele care suferă de epilepsie. Un studiu arată că la acești pacienți au loc anumite schimbări în creier, în zona asociată cu memoria.

Un nou studiu al Cedars-Sinai dezvăluie modul în care memoria și activitatea anormală a creierului sunt legate la pacienții cu epilepsie care deseori raportează probleme cu memoria. Datele arată că impulsurile electrice anormale de la celulele specifice creierului la acești pacienți sunt asociate cu un fel de întrerupere temporară a memoriei numită afectare cognitivă tranzitorie.

Înțelegerea acestui proces are potențialul de a duce la îmbunătățiri în tratarea pacienților cu epilepsie, precum și de a contribui la cunoașterea modului de funcționare a memoriei. 

Epilepsia este o tulburare neurologică caracterizată prin activitate anormală a creierului care poate să provoace convulsii. Aceasta afectează aproximativ 3,4 milioane de americani, sau 1% din populație, conform Centrelor federale pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

„După cunoștința noastră, studiul nostru este primul care a investigat mecanismul efectiv al tulburării cognitive tranzitorii în epilepsie”, a declarat Ueli Rutishauser, doctor, profesor asociat la Departamentul de Neurochirurgie din Cedars-Sinai, care a fost autorul principal al studiului, publicat online în revista JNeurosci.

Schimbări în hipocamp 

Pentru a-și efectua studiul, Rutishauser și echipa sa au investigat activitatea electrică în hipocamp, o zonă a creierului cunoscută a fi importantă pentru memorie. Folosind electrozi implantați în creierul a 11 pacienți adulți cu epilepsie ca parte a tratamentului lor, echipa a înregistrat activitatea celulelor individuale din hipocamp în timpul unei activități de memorie de recunoaștere.

Pacienților le-au fost prezentate prima dată 100 de imagini noi. Ulterior, un subset de 50 dintre aceste imagini au fost repetate a doua oară aleatoriu amestecate cu alte imagini noi. După fiecare imagine, pacienții au fost întrebați dacă au văzut imaginea înainte și cât de siguri sunt despre răspunsul lor.

Rezultatele au arătat că impulsurile electrice anormale din creier, cunoscute sub denumirea de descărcări epileptiforme interictale (IED), au schimbat temporar arderea celulelor individuale din hipocamp. Această schimbare în activitatea celulelor a perturbat, la rândul lor, capacitatea pacienților de a-și aminti dacă au mai văzut o imagine prezentată. Pacienții cu epilepsie se confruntă în mod frecvent cu IED între convulsii și raportează deficiență cognitivă tranzitivă. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost cunoscut motivul pentru care IED provoacă o astfel de depreciere a memoriei.

Noile amintiri nu sunt afectate 

În timpul unor sarcini, amploarea întreruperii memoriei a fost legată de momentul exact în care a apărut un IED, cu cea mai severă afectare cauzată de IED-uri care au apărut după două secunde la pacientul care încerca să-și amintească o imagine, a spus Rutishauser. El a adăugat că efectul era specific pentru reamintiri și că prezența IED-urilor nu perturba codificarea noilor amintiri.

Primul autor al studiului, Chrystal Reed, doctor, profesor asistent de neurologie la Cedars-Sinai, a declarat că rezultatele sunt importante, deoarece înțelegerea modului și a motivului pentru care apar deficiențe de memorie pot ajuta la dezvoltarea opțiunilor de tratament pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru epilepsie pacienți.

 „Imprevizibilitatea convulsiilor și a afectării memoriei este un factor de stres major la persoanele care au epilepsie”, a spus Reed.

Studiul, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel