Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Cercetătorii suedezi de la Universitatea Gothenburg au descoperit că pacienții cu diabet de tip 1, adulți și copii, ar trebui să-și păstreze glicemia la un anumit nivel pentru a nu avea un risc crescut de deterio...
Un nou studiu amplu privind asocierea dintre nivelurile de glucoză din sânge (glicemie) și riscurile de afectare a organelor la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate contribui esențial la îngrijirea pacienților cu această boală, în opinia cercetătorilor.
Studiul suedez, publicat în BMJ (British Medical Journal) astăzi, acoperă peste 10.000 de adulți și copii cu diabet de tip 1. Folosind Registrul suedez de diabet, cercetătorii au putut monitoriza participanții la studiu timp de 8-20 de ani.
Cercetătorii au analizat riscurile existente la diferite niveluri de glicemie (zahăr) pe termen lung, în medie pe o perioadă de două până la trei luni. Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante, dat fiind faptul că nu există un consens internațional cu privire la nivelul optim de glucoză din sânge pe care să îl vizăm.
Timp de mai mulți ani, un biomarker cunoscut sub numele de HbA1c a fost utilizat pentru a măsura nivelul mediu al glicemiei. În Suedia, valoarea țintă HbA1c la persoanele cu diabet zaharat tip 1 este de 52 mmol / mol sau mai jos, și 47 sau mai mic la copii. În alte părți ale lumii, ghidurile variază între 48 și 58 mmol / mol și sunt adesea mai mari la copii decât la adulți.
Studiul arată clar, însă, că o valoare de peste 52 mmol / mol a glicemiei este asociată cu un risc crescut de modificări ușoare ale ochilor și rinichilor. Lezarea ochilor care poate pune în pericol vederea apare în principal la valori substanțial mai mari. A rămâne la nivelul de 52 sau sub el, reduce riscul de a fi afectate de organe, dar o valoare sub 48 nu a arătat nicio reducere suplimentară a riscului.
„Nu am putut vedea dacă la aceste niveluri inferioare apar mai puține cazuri de leziuni ale organelor. În ceea ce privește pierderea conștienței și crampele, care sunt neobișnuite, glicemia scăzută a provocat o creștere a riscului cu 30%. Pacienții cu HbA1c scăzut trebuie să se asigure că nu au un nivel excesiv de scăzut de glucoză, fluctuații sau eforturi în gestionarea diabetului lor", spune Marcus Lind, profesor de diabetologie și primul autor al studiului.
În cadrul studiului, Marcus Lind - profesor la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg și consultant senior la grupul NU Hospital din Uddevalla, Suedia - a împărțit responsabilitatea principală cu Johnny Ludvigsson, profesor senior la Universitatea Linköping, a cărei specialitate este diabetul la copii.
„Să știm mai mult despre asocierea dintre nivelul glicemiei și riscuri este extrem de important, deoarece serviciile de asistență medicală, comunitatea, pacienții și părinții lor folosesc multe resurse pentru atingerea unui anumit nivel al glicemiei", spune Ludvigsson.
„Obținerea unei valori scăzute de HbA1c poate, în unele cazuri, să necesite trezirea copiilor de mai multe ori pe noapte, plus o monitorizare suplimentară a glicemiei și o atenție strictă asupra dietei și a activități fizice zi de zi, ceea ce poate fi extrem de greoi".
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.