Dieta care îți afectează creierul, pe lângă aspectul fizic. Ce să NU mănânci în cantități mari

Multe studii au arătat cum o dietă nesănătoasă este corelată cu obezitatea – implicit aspectul fizic, dar nu au explorat modul în care dieta poate provoca modificări neurologice în creier. Un...
Cercetătorii de la Universitatea Yale au ajuns la concluzia că dietele bogate în grăsimi contribuie la apariția unor disfuncționalități în regiunea hipotalamusului creierului, cea care reglează homeostazia (capacitatea organismului de a-și păstra dimensiunile) și metabolismul, ambele ducând la obezitate.
Condus de Sabrina Diano, profesorul de fiziologie celulară și moleculară, neuroștiințe și medicină comparativă, studiul, care a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism, a evaluat modul în care stimulează în creier inflamație hipotalamică (un răspuns fiziologic la obezitate și malnutriție) consumul unei diete bogate în grăsimi - în mod special a dietei care include cantități mari de grăsimi și de carbohidrați.
E suficient să mănânci 3 zile o astfel de dietă
Cercetătorii au reconfirmat că inflamația apare în hipotalamus la doar trei zile de la consumul unei diete bogate în grăsimi, chiar înainte ca organismul să înceapă să prezinte semne de obezitate.
„Am fost intrigați de faptul că acestea sunt schimbări foarte rapide care apar chiar înainte de modificarea greutății corporale și am vrut să înțelegem mecanismul celular care stă la baza lor", a spus Diano, care este, de asemenea, membru al Programului Yale „Integrative Cell Signaling and Neurobiology of Metabolism".
Cercetătorii au observat inflamații hipotalamice la animale cu o dietă bogată în grăsimi și au descoperit că în celulele microgliale ale animalelor au apărut modificări ale structurii fizice. Aceste celule acționează ca prima linie de apărare în sistemul nervos central care reglează inflamația.
Laboratorul lui Diano a descoperit că activarea microgliei s-a datorat modificărilor în mitocondriile lor, organele care ajută corpul nostru să obțină energie din alimentele pe care le consumăm. Mitocondriile au fost substanțial mai mici la animale cu o dietă bogată în grăsimi. Modificarea dimensiunii mitocondriilor s-a datorat unei proteine, Uncoupling Protein 2 (UCP2), care reglementează utilizarea energiei mitocondriei, afectând controlul hipotalamusului asupra energiei și a homeostaziei glucozei.
Grăsimile te fac să vrei să mănânci mai multe grăsimi
Activarea microgliei mediată de UCP2 a afectat neuronii din creier care, la primirea unui semnal inflamator datorat dietei bogate în grăsimi, au stimulat animalele din grupul cu alimente bogate în grăsimi să mănânce mai mult și să devină obeze.
Cu toate acestea, când acest mecanism a fost blocat prin eliminarea proteinei UCP2 din microglie, animalele expuse la o dietă bogată în grăsimi au mâncat mai puțin și au fost rezistente la creșterea în greutate.
Studiul nu doar că ilustrează modul în care dietele bogate în grăsimi ne afectează fizic, dar arată modul în care o dietă nesănătoasă ne poate modifica aportul alimentar din punct de vedere neurologic.
„Există mecanisme specifice ale creierului care se activează atunci când ne expunem la anumite tipuri de alimente. Acesta este un mecanism care poate fi important din punct de vedere evolutiv. Cu toate acestea, atunci când alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați sunt disponibile în mod constant, este dăunător", a epxlicat cercetătorul.
Poate duce inclusiv la Alzheimer
Obiectivul de lungă durată al lui Diano este acela de a înțelege mecanismele fiziologice care reglementează cât de multe alimente consumăm, iar ea continuă să efectueze cercetări asupra modului în care microglia activată poate afecta diverse boli din creier, inclusiv boala Alzheimer, o afecțiune neurologică care este asociată cu modificările în celulele microgliale ale creierului și care s-a dovedit că are o incidență mai mare în rândul persoanelor obeze.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".