Efectul dezastruos al hiperglicemiei. Dr. Victor George: Asta e problema!

Hiperglicemia, caracterizată prin nivele ridicate ale glucozei în sânge, poate avea consecințe devastatoare asupra organismului uman. Ce se întâmplă, de fapt, când glicemia este mai mare de 100 sau 200 mg/dL....
Într-o lume în care alimentația haotică și stilul de viață sedentar devin tot mai prevalente, nivelurile crescute ale glicemiei devin o problemă majoră de sănătate publică. Dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, subliniază că acest fenomen nu trebuie subestimat, deoarece poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.
Glicemia crescută, definită în principal de concentrații de glucoză din sânge care depășesc 100 mg/dL și, în special, valorile care depășesc 200 mg/dL, poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și poate afecta negativ întregul organism. Această condiție este considerată critică și necesită atenție medicală urgentă.
"La o glicemie imensă, corpul suferă. Asta e problema cu glicemiile mai mari de peste 100, mai ales începând și peste 200. Vasele de sânge suferă și întregul organism are de suferit. Practic, este foarte important să mergi la medicul diabetolog. Trebuie să te educe și să discute cu tine despre cum să îți faci insulina lentă, cum trebuie adaptată în funcție de glicemii", a explicat dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, într-o postare pe TikTok.
Glicemia mărită, complicații
Când nivelurile de zahăr din sânge sunt crescute, apar simptome precum oboseala, setea și urinarea frecventă. Pe măsură ce nivelurile cresc mai mult, pot apărea simptome mai grave precum probleme de vedere și confuzie.
Dacă nivelurile de zahăr din sânge devin foarte ridicate, pot apărea două complicații potențial letale: cetoacidoza diabetică și stare hiperglicemică hiperosmolară. Acestea pot duce la comă și deces.
Cetoacidoza diabetică
Insulina este un hormon produs de pancreas. De obicei, pancreasul eliberează insulină după masă pentru a transfera glucoza în celule, pentru a fi folosită ca sursă de energie.
Însă în diabet, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie nu o utilizează eficient. Cetoacidoza diabetică apare atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a transfera eficient glucoza în celule.
În această situație, nivelurile de zahăr din sânge rămân ridicate, iar organismul începe să descompună grăsimea din ficat pentru energie. Acest proces de descompunere a grăsimii generează acizi numiți cetonă. Cetonele se pot acumula în sânge și pot acidifia acesta.
Cetoacidoza diabetică este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 1. Poate să se dezvolte lent, dar, dacă nu este tratată, simptome severe pot apărea în câteva ore.
Simptomele cetoacidozei diabetice pot include:
Hiperglicemia - FOTO: Freepik@PlaceboPill
- sete intensă
- urinare excesivă
- oboseală extremă
- dureri abdominale
- greață și vărsături
- respirație care miroase a fructe
- respirație rapidă și profundă
- piele înroșită sau uscată
- dureri de cap
- confuzie, potrivit Healthline.
Stare hiperglicemică hiperosmolară, complicație a diabetului
Starea hiperglicemică hiperosmolară (HHS) este o altă complicație potențială a diabetului. Este similară cu cetoacidoza diabetică, dar nu implică producția de cetone sau creșteri ale acidității sângelui. De obicei, HHS apare după ce persoana a avut o boală sau infecție.
HHS este caracterizată de hiperglicemie și deshidratare severă. Acest lucru duce la creșterea concentrației sângelui, numită osmolaritate ridicată.
Atunci când sângele devine mai concentrat, apa este extrasă din alte organe și țesuturi. Acest lucru poate avea un impact profund asupra creierului în special.
HHS este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2 și apare de obicei mai lent decât cetoacidoza diabetică, într-o perioadă de zile sau săptămâni. Simptomele pot include:
- sete intensă
- urinare excesivă
- slăbiciune sau letargie
- senzație generală de indispoziție
- gură sau piele uscată
- dureri de cap
- bătăi rapide ale inimii
- hipotensiune ortostatică
- vedere încețoșată
- confuzie
- delir
- convulsii
Hiperglicemia severă este o urgență medicală
Hiperglicemia severă, inclusiv DKA și HHS, este o urgență medicală care poate duce la comă și, în cazuri extreme, la deces dacă nu este tratată.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.