Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Menține sănătatea intestinului, previne infecțiile și te răcorește instantaneu

Acest aliment hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. În plus, are compuși care mențin sănătatea intestinului și are capacitatea de a scădea hipertensiunea și...
Acest aliment care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă te răcorește instantaneu, scade colesterolul, menține sănătatea intestinului și are multe alte beneficii.
Iaurtul este considerat un superaliment datorită conținutului său bogat în calciu, proteină și bacterii "bune" active, care contribuie la menținerea sănătății intestinale. De asemenea, ajută la promovarea pierderii în greutate, stimularea metabolismului, creșterea imunității, prevenirea osteoporozei, combate anemia și infecțiile vaginale. În plus, scade nivelul colesterolului, întărește dinții și îmbunătățește sănătatea pielii și a părului.
Iaurtul este un produs lactat preparat prin fermentarea bacteriană a laptelui. Lactobacillus, o clasă utilă de bacterii, fermentă laptele în iaurt și ajută la procesul digestiv al organismului. Aceste bacterii protejează intestinul împotriva infecțiilor cauzate de bacteriile dăunătoare.
Acest tip de bacterii este cunoscut și sub numele de "culturi de iaurt", probiotice sau "bacterii bune", fiind benefice pentru sănătatea generală și starea de bine. Iaurtul neprocesat are o textură cremoasă și un gust ușor acru.
În plus, iaurtul oferă aceeași hidratare precum un pahar cu apă.
"O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă", arată DSP Hunedoara.
Îmbunătățește digestia
Datorită prezenței tulpinilor active de bacterii în iaurt, acesta este ușor de digerat. De fapt, probioticele produse de bacteriile de acid lactic prezente în iaurt ajută la ameliorarea constipației, diareei, bolii inflamatorii intestinale și chiar a infecțiilor cu bacterii care cauzează ulcere peptice, cum ar fi H. pylori, care pot duce în cele din urmă la cancer gastric, potrivit Organic Facts.
Protejează sănătatea osoasă
Fiind un produs lactat, iaurtul conține doze mari de calciu, potasiu și magneziu și are un efect antiinflamator asupra corpului. Calciul și magneziul sunt esențiale pentru menținerea sănătății osoase și dentare.
Previne infecțiile vaginale
Infecțiile vaginale cauzate de candida sunt frecvente în rândul femeilor diabetice. Consumul zilnic de iaurt reduce nivelurile de pH ale tractului vaginal și previne infecțiile cu candida.
Vezi și: Ce înseamnă dragostea adevărată. Radu Leca: Aia e!
Ajută la gestionarea greutății
Iaurtul - FOTO: Freepik@nensuria
Studiile citate în International Journal of Obesity (Londra) arată că iaurtul sprijină pierderea în greutate și reduce adipozitatea centrală în timpul restricției energetice. Te ajută să te simți sătul, astfel încât să eviți supraalimentarea. Aceasta nu doar ajută la menținerea greutății sub control, ci și la reducerea grăsimii abdominale.
Îmbunătățește funcția cerebrală
Fiind o sursă bogată de probiotice, iaurtul îmbunătățește starea de spirit și funcțiile cognitive, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la University of California Los Angeles. Sursa bogată de potasiu prezentă în iaurt este esențială pentru sănătatea nervilor și menținerea echilibrului fluidelor în organism.
Vezi și: Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Bolile pe care le indică
Tratează astmul
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, iaurtul poate ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Probioticele din acesta reduc semnificativ șansele de atacuri de astm fatale la persoanele active fizic. Acest lucru reduce simptomele precum scurtarea respirației, tusea și strângerea pieptului la pacienții cu astm.
Previne anemia
Conform constatărilor publicate în International Dairy Journal, conținutul de proteină din iaurt este mai ridicat decât cel al laptelui. Este cunoscut și pentru digerarea mai ușoară decât laptele datorită descompunerii parțiale a proteinelor, cum ar fi caseina, de către bacteriile fermentatoare.
Sporește imunitatea
Tulpinile probiotice de bacterii prezente în iaurt sporesc sistemul imunitar și reduc incidența infecțiilor, bolilor inflamatorii și alergiilor. Cercetătorii spun că consumul regulat poate activa celulele T și te ajută să lupți împotriva bolilor cu un sistem imunitar mai puternic.
Vezi și: Diferența dintre infarct și atac de panică. Semnul simplu care le deosebește
Scade hipertensiunea
Consumul regulat de produse lactate a demonstrat scăderea hipertensiunii prin reducerea reabsorbției sodiului. Prin urmare, Dr. Penny Kris-Etherton și colaboratorii de la Penn State University au concluzionat într-un studiu că "includerea produselor lactate într-o dietă sănătoasă pentru inimă este un punct focal important pentru a obține beneficii în ceea ce privește tensiunea arterială".
Scade colesterolul
Studiile realizate de diverse institute indică o scădere a nivelurilor serice de colesterol LDL (rău) la persoanele care consumă regulat iaurt. Prin urmare, consumul zilnic al acestui desert lactat poate duce la o reducere a bolilor cardiovasculare.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.