Ghidul managementului obezității 2019. Cele mai noi sfaturi

Obezitatea se spune că a ajuns la nivel epidemic în lume, iar slăbirea pentru persoanele care au greutate mai mare decât cea normală este extrem de grea. În plus, e ușor să te îngrași...
Noul ghid european pentru managementul obezității, intitulat „European Practical and Patient Centred Guidelines for Adult Obesity Management in Primary Care", semnat de Dominique Durrer Schutz, Luca Busetto, Dror Dicker, Nathalie Farpour-Lambert, Rachel Pryke, Hermann Toplak, Daniel Widmer, Volkan Yumuk și Yves Schutz, diversifică indicațiile pe care medicii le dau pacienților obezi care vor să slăbească sau celor care nu vor să se îngrașe.
Dr. Anca Hâncu, nutriționist și doctor în medicină, a făcut, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, un rezumat al Noului ghid. Iată care sunt principalele 6 reguli pe care medicii le vor recomadă în obezitate:
Ce trebuie să faceți
1. Scădeți cantitatea de alimente dense energetic; creșteți vegetalele și mâncați două porții de fructe pe zi; scădeți alimentele grase, în mod special grăsimile săturate; scădeți carbohidrații rafinați, zahărul adaugat; scădeți mărimea porțiilor; folosiți farfurii mai mici și mâncați doar o porție la o masă.
2. Evitați snacks-urile sau „sărirea" meselor (de exemplu micul dejun, dacă nu va este foame îl veți mânca puțin mai târziu).
3. Mâncați doar ca răspuns la senzația de foame și opriți-vă dacă simțiți senzația de sațietate, evitați să mâncați dacă nu vă este foame și terminați masa dacă vă simțiți plin înainte de terminarea ei.
4. Mâncați încet, o senzație de sațietate va apărea după 20 min de la începerea mesei.
5. Mâncați „înțelept" sau „eating mindfully".
a. Păstrați un moment pentru relaxare, ascultați muzică preferată, anticipați relaxat masa care urmează.
b. Așezați-vă când mâncați (nu stând în picioare sau în mers) pentru a mânca fără a face nimic altceva (fără televizor, smartphone, tabletă, radio sau fără a citi).
c. Fiți conștient de intensitatea senzației de foame și de scăderea acesteia progresiv, pe parcursul mesei.
d. Mâncați încet, bucurați-vă de masă, fiți atent la gust, aromă, temperatura și textura mâncării, puneți jos tacâmurile între îmbucături.
e. Observați-vă emoțiile în timp ce mâncați.
f. Opriți-vă din mâncat când va simțiți plin și când scade plăcerea de a mânca.
6. Țineți un jurnal, astfel deveniți conștient de ceea ce mâncați ( gustări, volumul mesei etc.) și veți putea identifica ce declanșează mâncatul în afară senzației de foame (plictiseala, frustrarea, stresul, trecerea pe lângă o patiserie, uitatul la TV, privitul telefonului sau altele).
Ghidul european, integral, îl puteți găsi AICI.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?