Ghidul managementului obezității 2019. Cele mai noi sfaturi
Obezitatea se spune că a ajuns la nivel epidemic în lume, iar slăbirea pentru persoanele care au greutate mai mare decât cea normală este extrem de grea. În plus, e ușor să te îngrași...
Noul ghid european pentru managementul obezității, intitulat „European Practical and Patient Centred Guidelines for Adult Obesity Management in Primary Care", semnat de Dominique Durrer Schutz, Luca Busetto, Dror Dicker, Nathalie Farpour-Lambert, Rachel Pryke, Hermann Toplak, Daniel Widmer, Volkan Yumuk și Yves Schutz, diversifică indicațiile pe care medicii le dau pacienților obezi care vor să slăbească sau celor care nu vor să se îngrașe.
Dr. Anca Hâncu, nutriționist și doctor în medicină, a făcut, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, un rezumat al Noului ghid. Iată care sunt principalele 6 reguli pe care medicii le vor recomadă în obezitate:
Ce trebuie să faceți
1. Scădeți cantitatea de alimente dense energetic; creșteți vegetalele și mâncați două porții de fructe pe zi; scădeți alimentele grase, în mod special grăsimile săturate; scădeți carbohidrații rafinați, zahărul adaugat; scădeți mărimea porțiilor; folosiți farfurii mai mici și mâncați doar o porție la o masă.
2. Evitați snacks-urile sau „sărirea" meselor (de exemplu micul dejun, dacă nu va este foame îl veți mânca puțin mai târziu).
3. Mâncați doar ca răspuns la senzația de foame și opriți-vă dacă simțiți senzația de sațietate, evitați să mâncați dacă nu vă este foame și terminați masa dacă vă simțiți plin înainte de terminarea ei.
4. Mâncați încet, o senzație de sațietate va apărea după 20 min de la începerea mesei.
5. Mâncați „înțelept" sau „eating mindfully".
a. Păstrați un moment pentru relaxare, ascultați muzică preferată, anticipați relaxat masa care urmează.
b. Așezați-vă când mâncați (nu stând în picioare sau în mers) pentru a mânca fără a face nimic altceva (fără televizor, smartphone, tabletă, radio sau fără a citi).
c. Fiți conștient de intensitatea senzației de foame și de scăderea acesteia progresiv, pe parcursul mesei.
d. Mâncați încet, bucurați-vă de masă, fiți atent la gust, aromă, temperatura și textura mâncării, puneți jos tacâmurile între îmbucături.
e. Observați-vă emoțiile în timp ce mâncați.
f. Opriți-vă din mâncat când va simțiți plin și când scade plăcerea de a mânca.
6. Țineți un jurnal, astfel deveniți conștient de ceea ce mâncați ( gustări, volumul mesei etc.) și veți putea identifica ce declanșează mâncatul în afară senzației de foame (plictiseala, frustrarea, stresul, trecerea pe lângă o patiserie, uitatul la TV, privitul telefonului sau altele).
Ghidul european, integral, îl puteți găsi AICI.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
