Mihaela Bilic: Cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc

Nutriționista Mihaela Bilic sfătuiește părinții să-și folosească bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor.
Mihaela Bilic, sandviș. "Pentru că alimentația copiilor continuă să țină capul de afiș în materie de știri, se vede treaba că subiectul e departe de a fi clarificat", astfel își începe postarea pe Facebook nutriționista Mihaela Bilic.
"Auzeam pe un post de radio național (din păcate, o doamnă așa-zisă nutriționist care făcea recomandări așa-zis savante despre ce și cum să mănâce copiii. Am aflat și eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc. Faptul că madam specialistă a desființat existența banalului sandviș cu șuncă și cașcaval pe care omenirea îl mănâncă de secole, e dincolo de orice comentariu", scrie Mihaela Bilic.
Aceasta subliniază că "mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porției" și "în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită și dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi". Însă, în ce privește ce mănâncă puștii înafara casei, Mihaela Bilic subliniază că "important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate și aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutrițional al celui mic".
Alte idei din postarea medicului nutriționist:
* "Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutați să le creați o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă și ferită de rele vi se pare. Important e ca un copil să simtă apartenența la un grup, la o familie, și asta înseamnă să facă ce fac ceilalți, nu să fie diferit/izolat/tratat special".
* "Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când "prostii" de genul chips-uri, croissant, biscuiți, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pachețele atrăgătoare - ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitoare. Nu vă faceți iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneți voi sunt o gustare mai potrivită, veți fi surprinși să constatați că îngrașă mai tare!"
* "Important este ca educația alimentară a unui copil să fie formată natural și sănătos în cadrul familiei, prin practicarea împreună a tuturor obiceiurilor corecte ce țin de mâncare, de la atmosfera și ritmul meselor, la dimensiunea porției și la diversitatea din farfurie. Diferența dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) și cele facultative (care se consumă rar, opțional, în cantitate mică) se face tot în copilărie și în familie. Depinde de voi, părinții, care este "normalitatea" în care copilul vostru crește. Și pentru că copiii sunt oglinda părinților, ajutați-l să oglindească o relație pozitivă și echilibrată cu mâncarea, fără interdicții și frici alimentare, fără cure de slăbire și alimente tabu. O normalitate în care banalul sandviș cu șuncă și cașcaval să poată exista. Indiferent ce spun nutriționiștii!".
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.