De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Nutriționista Mihaela Bilic sfătuiește părinții să-și folosească bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor.
Mihaela Bilic, sandviș. "Pentru că alimentația copiilor continuă să țină capul de afiș în materie de știri, se vede treaba că subiectul e departe de a fi clarificat", astfel își începe postarea pe Facebook nutriționista Mihaela Bilic.
"Auzeam pe un post de radio național (din păcate, o doamnă așa-zisă nutriționist care făcea recomandări așa-zis savante despre ce și cum să mănâce copiii. Am aflat și eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc. Faptul că madam specialistă a desființat existența banalului sandviș cu șuncă și cașcaval pe care omenirea îl mănâncă de secole, e dincolo de orice comentariu", scrie Mihaela Bilic.
Aceasta subliniază că "mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porției" și "în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită și dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi". Însă, în ce privește ce mănâncă puștii înafara casei, Mihaela Bilic subliniază că "important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate și aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutrițional al celui mic".
Alte idei din postarea medicului nutriționist:
* "Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutați să le creați o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă și ferită de rele vi se pare. Important e ca un copil să simtă apartenența la un grup, la o familie, și asta înseamnă să facă ce fac ceilalți, nu să fie diferit/izolat/tratat special".
* "Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când "prostii" de genul chips-uri, croissant, biscuiți, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pachețele atrăgătoare - ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitoare. Nu vă faceți iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneți voi sunt o gustare mai potrivită, veți fi surprinși să constatați că îngrașă mai tare!"
* "Important este ca educația alimentară a unui copil să fie formată natural și sănătos în cadrul familiei, prin practicarea împreună a tuturor obiceiurilor corecte ce țin de mâncare, de la atmosfera și ritmul meselor, la dimensiunea porției și la diversitatea din farfurie. Diferența dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) și cele facultative (care se consumă rar, opțional, în cantitate mică) se face tot în copilărie și în familie. Depinde de voi, părinții, care este "normalitatea" în care copilul vostru crește. Și pentru că copiii sunt oglinda părinților, ajutați-l să oglindească o relație pozitivă și echilibrată cu mâncarea, fără interdicții și frici alimentare, fără cure de slăbire și alimente tabu. O normalitate în care banalul sandviș cu șuncă și cașcaval să poată exista. Indiferent ce spun nutriționiștii!".
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.