Munca în schimburi ar putea crește riscul de diabet
Cei care muncesc în 3 schimburi și au perturbări ale ritmului circadian ar putea prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II.
Expunerea șoarecilor la un ciclu lumină-întuneric menit să imite programul celor care lucrează în schimburi schimbă sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză la animale, potrivit unui studiu publicat în jurnalul cu acces deschis PLOS ONE de Bo Zhang de la Southern Medical University, China și colegii.
Ceasurile biologice, sincronizate cu lumina de mediu și ciclurile întunecate, sunt responsabile nu numai de medierea momentului somnului și al senzatiei de foame, dar și de reglarea homeostaziei și metabolismului glucozei. Studiile au arătat anterior că mutațiile din genele ceasului cheie la șoareci pot duce la dezvoltarea rapidă a unor tulburăări metabolice și obezitate.
În noua lucrare, cercetătorii au expus șoarecii de sex feminin la un ciclu în schimbare constantă de lumină-întuneric. Timp de patru zile din fiecare săptămână, 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric au fost aliniate la programul anterior al șoarecilor. Timp de trei zile ulterioare, programul a sărit înainte cu opt ore, iar întunericul a început parțial în perioada normală de lumină. După patru săptămâni de la acest program alternativ, cercetătorii au măsurat toleranța la glucoză, toleranța la insulină și secreția de insulină a șoarecilor în mai multe puncte de timp pe parcursul zilei, precum și aportul alimentar și activitatea fizică. Șoarecii din grupul e control au fost menținuți pe un ciclu static de 12 ore de lumină-întuneric timp de-a lungul celor patru săptămâni.
Risc mai mare de diabet
Șoarecii din grupul care a imitat programul de lucru pe schimburi au avut niveluri crescute de glucoză în sânge în condiții de repaus (10,86 mmol / L față de 8,98, t = 2,821, P = 0,022) și glicogen hepatic (F = 29,883, p
Studiul actual a fost limitat de faptul că doar șoarecii de sex feminin au fost studiați și datele despre somn nu au fost colectate. Cu toate acestea, în cazul în care tiparele de toleranță la glucoză observate la acești șoareci apar și la lucrătorii în schimburi umane, acest lucru ar putea duce la o nepotrivire între ritmurile de absorbție la glucoză și timpul de masă, intoleranța la glucoză apărând în timpul meselor. Modificările atât la sensibilitatea la insulină, cât și la toleranța la glucoză ar putea pune lucrătorii în schimb la un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II.
Zhand adaugă: „Efectul perturbării circadiene indus de lumina noaptea asupra metabolismului glucozei în populația de lucru și chiar în general, este o îngrijorare serioasă”.
Sursa, aici.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
