Rețelele de socializare, posibil declanșator al tulburărilor alimentare? Studii

Rețelele de socializare ar putea avea un efect în tulburările alimentare, spun cercetătorii. Deocamdată nu știu exact care este raportul de cauză și efect.
Mass media, în general, incluzând televiziuni, reviste sau rețele sociale, tind să descrie un ideal de frumusețe fizică ce poate provoca îngrijorări legate de imaginea corporală pentru o persoană care nu se încadreaz în standardele promovate. Aceste îngrijorări alunecă foate ușor spre tuluurări alimentare, spune specialiștii citați de medicinenet.com.
Un studiu de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine a constatat că cu cât mai multe ore sunt petrecute pe rețelele de socializare, cu atât mai mult crește riscul unor astfel de probleme.
În special, persoanele care fac parte din primii 25% în topul utilizatorilor de social media (top al celor care petrec cel mai mult timp pe rețele de socializare) au fost de două ori mai susceptibili de a avea o tulburare de alimentație. Printre site-urile media sociale incluse în studiu au fost Facebook, Instagram și Twitter, precum și Pinterest, Snapchat și LinkedIn.
Social media și tulburările aimentare, raport de cauză și efect
ercetătorii încă nu știu este care este cauza și care este efectul dintre cele două elemente: dacă social media creează un mediu care poate duce la îngrijorarea imaginii corporale și tulburările de alimentație sau dacă persoanele cu aceste probleme se conectează cu alții ca ei prin intermediul rețeleleor de socializare, pentru a găsi sprijin pentru și justificarea continuării alimentației nesănătoase.
Specialiștii au numit printre cele mai frecvente tipuri de tulburări de alimentație anorexia –tulburare în care persoana afectată mănâncă atât de puțin încât ajunge la o greutate periculoasă pentru sănătate, care poate duce la stop cardiac și dezechilibre electrolitice potențial fatale.
De asemenea, bulimia – afecțiune în care persoana afectată consumă cantități uriașe de alimente și apoi își induce vărsături, pentru a preveni digerarea a alimentelor ingerate. Alteori utilizează laxative.
„Este important să recunoașteți semnele unei tulburări alimentare, dacă vă afectează prorpia pesoaneă sau pe cineva apropiat și să cereți ajutor înainte de a vă fi afectată calitatea vieții sau înainte ca afecțiunea să devină amenințătoare pentru viață. Chiar și o tulburare ocazională de alimentație este un motiv de îngrijorare - nu trebuie să fie un model zilnic care să necesite îngrijire medicală.”, spun specialiștii.
Alte studii au constatat că folosirea rețelelor de socializare poate duce la izolare socială și depresie, prin urmare, verificați cât de multe ore pe zi petreceți pe diferite platforme și urmăriți semne ale oricăror astfel de consecințe negative.
Sursa, AICI
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.