Rețelele de socializare, posibil declanșator al tulburărilor alimentare? Studii
Rețelele de socializare ar putea avea un efect în tulburările alimentare, spun cercetătorii. Deocamdată nu știu exact care este raportul de cauză și efect.
Mass media, în general, incluzând televiziuni, reviste sau rețele sociale, tind să descrie un ideal de frumusețe fizică ce poate provoca îngrijorări legate de imaginea corporală pentru o persoană care nu se încadreaz în standardele promovate. Aceste îngrijorări alunecă foate ușor spre tuluurări alimentare, spune specialiștii citați de medicinenet.com.
Un studiu de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine a constatat că cu cât mai multe ore sunt petrecute pe rețelele de socializare, cu atât mai mult crește riscul unor astfel de probleme.
În special, persoanele care fac parte din primii 25% în topul utilizatorilor de social media (top al celor care petrec cel mai mult timp pe rețele de socializare) au fost de două ori mai susceptibili de a avea o tulburare de alimentație. Printre site-urile media sociale incluse în studiu au fost Facebook, Instagram și Twitter, precum și Pinterest, Snapchat și LinkedIn.
Social media și tulburările aimentare, raport de cauză și efect
ercetătorii încă nu știu este care este cauza și care este efectul dintre cele două elemente: dacă social media creează un mediu care poate duce la îngrijorarea imaginii corporale și tulburările de alimentație sau dacă persoanele cu aceste probleme se conectează cu alții ca ei prin intermediul rețeleleor de socializare, pentru a găsi sprijin pentru și justificarea continuării alimentației nesănătoase.
Specialiștii au numit printre cele mai frecvente tipuri de tulburări de alimentație anorexia –tulburare în care persoana afectată mănâncă atât de puțin încât ajunge la o greutate periculoasă pentru sănătate, care poate duce la stop cardiac și dezechilibre electrolitice potențial fatale.
De asemenea, bulimia – afecțiune în care persoana afectată consumă cantități uriașe de alimente și apoi își induce vărsături, pentru a preveni digerarea a alimentelor ingerate. Alteori utilizează laxative.
„Este important să recunoașteți semnele unei tulburări alimentare, dacă vă afectează prorpia pesoaneă sau pe cineva apropiat și să cereți ajutor înainte de a vă fi afectată calitatea vieții sau înainte ca afecțiunea să devină amenințătoare pentru viață. Chiar și o tulburare ocazională de alimentație este un motiv de îngrijorare - nu trebuie să fie un model zilnic care să necesite îngrijire medicală.”, spun specialiștii.
Alte studii au constatat că folosirea rețelelor de socializare poate duce la izolare socială și depresie, prin urmare, verificați cât de multe ore pe zi petreceți pe diferite platforme și urmăriți semne ale oricăror astfel de consecințe negative.
Sursa, AICI
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
