Terapia cu insulină, mituri spulberate de medic

Trecerea de la antidiabetice orale la terapia cu insulină injectabilă poate fi un moment înfricoșător pentru mulți pacienți cu diabet de tip 2. Însă frica este alimentată adesea de miturile care circu...
Atunci când medicul recomandă terapia cu insulină este important ca pacientul să nu fie retincent și să accepte această soluție. Altfel, administrată prea târziu, insulinoterapia nu mai poate opri complicațiile diabetului.
„Fiecare pacient cu diabet de tip 2 trebuie să știe, încă de la diagnosticare, că oricând în decursul bolii, poate interveni un moment în care să necesite insulină, care poate fi mai lung sau mai scurt", spune dr. Flavia Vasile, citată de Politici de Sănătate.
Iată care sunt principalele mituri legate de terapia cu insulină:
MIT. Insulina provoacă dependență
Insulina este ceva ce organismul ar trebui să producă în mod normal. Dependenți de insulină suntem cu toții, sănătoși sau nu. Nu există dependență de insulină, spune medicul. Terapia cu insulină poate fi introdusă în diabetul de tip II atunci când diabetul este foarte dezechilibrat și este nevoie de insulină pentru a-l echilibra.
MIT. Insulinoterapia este pe viață
După ce pacientul s-a echilibrat, de multe ori această insulină poate fi retrasă, pacientul poate trece înapoi pe medicație orală. De asemenea, în alte infecții acute, cum sunt pneumoniile, sau în cazul intervențiilor chirurgicale, iarăși este nevoie de o perioadă de insulinoterapie, după care se poate trece din nou pe medicație orală.
MIT. Insulina este numai pentru diabetul de tip I
În cazul unui diabet de tip 2 cu o vechime foarte mare, de multe ori rezerva de insulină a pacientului devine insuficientă la un moment dat. Așa cum pancreasul unui pacient fără diabet secretă o cantitate de insulină, pancreasul unei persoane cu diabet are nevoie de această completare ce poate fi adusă din exterior. Insulinoterapia le este necesară pacienților cu diabet de tip 2 așa cum le este necesar aerul, apa... Dacă pacienții continuă să rămână pe medicație orală cu glicemii foarte mari, încep să apară complicațiile grave ale diabetului: infarct, orbire, amputații, etc.
MIT. Mai bine mai târziu...
Insulinoterapia este mult mai eficientă și cu rezultate mult mai bune dacă este introdusă în momentul potrivit, nu în al 24-lea ceas. Insulinoterapia introdusă prea târziu, în momentul în care diabetul este dezechilibrat de foarte mult timp sau are deja complicații, nu mai poate preveni complicațiile și, de multe ori, nici nu le mai poate opri.
MIT. Mă voi îngrășa din cauza insulinei
Creșterea în greutate poate apărea doar în cazul în care pacienții nu sunt disciplinați, nu își fac insulina și apar hipoglicemiile. "De exemplu, dacă pacienții fac hipoglicemie (scade glicemia sub 74), atunci mănâncă în scopul de a crește glicemia. Această masă este, de obicei, în plus față de mesele obișnuite și de aceea poate apărea creșterea în greutate. Dacă pacientul își monitorizează glicemiile, își administrează doza corectă de insulină și mănâncă la timp, nu mai apar aceste hipoglicemii, iar riscul de creștere în greutate este minim spre zero" - dr. Flavia Vasile.
MIT. Din cauza dulciurilor am făcut diabet
Nu dulciurile duc la diabet. Factorii care declanșează această afecțiune sunt multipli, pornind de la cei genetici. În general, obezitatea, indiferent de alimentele care au dus la apariția ei, se asociază cu diabetul.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".