EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Un hot dog nu e cea mai sănătoasă opțiune alimentară, dat fiind faptul că e compus din părți din animale, inclusiv picioare și zgârci. Un nou studiu, însă, că acesta ar putea fi chiar periculos - dat fiind...
Ce ar fi dacă ți-am spune că un hot dog te aduce cu 36 de minute mai aproape de moarte – l-ai mai mânca? Acest număr nu a fost ales la întâmplare - provine dintr-un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature Food (link direct studiu). Cercetătorii analizat 5.853 de alimente, clasificându-le matematic în funcție de impactul lor atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
Există și vești bune: doar cu modificări minore ale dietei, spun autorii, puteți avea un efect mare atât asupra sănătății, cât și asupra amprentei de carbon.
„Înlocuirea doar a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu un amestec divers de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare selectate ar putea reduce, în medie, amprenta de carbon dietetică a unui consumator american cu o treime, și adăugați 48 de minute de sănătate în viață, pe zi ”, au spus autorii studiului, Olivier Jolliet și Katerina Stylianou, pentru The Conversation. „Aceasta este o îmbunătățire substanțială pentru o astfel de schimbare limitată a dietei”, au a rătat cercetătorii.
Iată cum funcționează: mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un indice nutrițional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriționistul și co-autorul studiului, Victor Fulgoni. El a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaș studiu epidemiologic numit Povara Globală a Bolilor (PGB) - și atunci când spunem „imens”, o spunem cu adevărat: PGB acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare țară din lume. Cu aceste informații, PGB cuantifică nu doar prevalența diferiților factori de sănătate, stil de viață și mediu - inclusiv 15 factori alimentari - ci și daunele relative cauzate de aceștia.
Folosind această masă mare de informații, echipa a calculat povara (sau beneficiul) pentru sănătate, în minute, a mii de alimente. De exemplu, un hot dog te face să pierzi 36 de minute de viață, în timp ce o porție de castravete poate adăuga aproape 10 minute la durata de viață.
Echipa a dorit să includă și considerații de mediu în studiu. Au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viață al alimentelor provenite din producție, prelucrare, preparare, consum, deșeuri, utilizarea apei, precum și impactul asupra sănătății umane datorat unor lucruri precum poluarea. În total, cercetătorii au folosit 18 indicatori de mediu pentru a evalua diferitele alimente și a le clasifica în consecință, arată iflscience.com.
În cele din urmă, combinând aceste două valori, cercetătorii au reușit să sorteze alimentele în trei zone de culoare: roșu, galben și verde. La fel ca un semafor, aceste denumiri sunt cod pentru „stop” (cum ar fi carnea procesată, care vine cu costuri de mediu și nutriționale ridicate), „continuă cu precauție” (un exemplu: ursuleții jeleu, care au o amprentă de carbon foarte scăzută și practic fără niciun impact nutrițional în ambele direcții) și, respectiv, „verde”, adică cele mai bune pentru sănătate și mediu deopotrivă (nuci, fructe, legume cultivate pe câmp, leguminoase, cereale integrale și, respectiv, unele fructe de mare).
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.