9 alimente bogate în iod. Care sunt beneficiile pentru sănătate și care este necesarul zilnic

Care sunt alimentele cele mai bogate în iod și care este necesarul de care avem nevoie în fiecare zi pentru o bună funcționare a organismului.
Iodul este un oligoelement necesar pentru o bună funcționare a organismului și este prezent în cantități foarte mici în corpul uman, 15-20 mg, dintre care 70-80% se găsesc la nivelul glandei tiroide.
Iodul este extrem de important pentru funcția normală a glandei tiroide, care are nevoie de iod pentru sintetizarea celor doi hormoni tiroidieni, tiroxina (T4) și triiodtironina (T3). La rândul lor, hormonii tiroidineni sunt importanți pentru dezvoltarea normală a oaselor și creierului copilului, în timpul sarcinii și în primele luni de viață.
Rolul iodului în sănătate
Deficitul de iod este asociat cu afecțiuni ale glandei tiroidiene și problemele de creștere și dezvoltare la copii. Excesul de iod are și el un impact asupra sănătății, motiv pentru care este nevoie de o atenție deosebită în administrarea suplimentelor alimentare.
Pentru a înțelege și mai bine importanța iodului pentru organism este nevoie să știm care sunt funcțiile acestuia.
Promovează buna funcționarea a glandei tiroide. Aceasta secretă hormoni cu rol în reglarea întregului metabolism și necesită cantități mici de iod pentru a sintetiza cei doi hormoni tiroidieni, tiroxina (T4) și triiodtironina (T3). Un aport deficitar de iod poate duce la formarea gușei tiroidine și la hipotiroidism.
Susține dezvoltarea fătului. Iodul este crucial în perioada sarcinii, pentru dezvoltarea fizică și neurologică a fătului. De altel în această perioadă este recomandată mărirea aportului alimentar de iod.
Creșterea și dezvoltarea copilului. Consumul de iod în primii ani de viață influențează dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor.
Supliment. Iodura de potasiu se administrează de urgență în eventualitatea unei catastrofe nucleare pentru a preveni deteriorarea tiroidei de către substanțele radioactive.
Iod, cantitatea necesară
Cantitatea de iod care trebuie furnizată de alimentația zilnică variază în funcție de vârstă, astfel:
- 1-8 ani: 90 mcg
- 9-13 ani: 120 mcg
- adolescenți și adulți: 150 mcg
- sarcină: 220-250 mcg
- alăptare: 290 mcg.
Sugarii cu vârsta până la 6 luni au nevoie de 110 mcg iod/zi, iar cei de 7-12 luni, de 130 mcg/zi.
9 alimente bogate în iod
Cel mai la îndemână aliment care conține iod, este drept că prin adaos, este sarea iodată. De reținut însă că un consum optim de sare, iodată sau nu, trebuie limitat la 5 grame pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente.
Alte alimente bogate în iod sunt:
Algele marine. Sunt, de asemenea, o bună sursă de antioxidanți, vitamine și minerale, cu un aport caloric mic. Cantitatea de iod din algele marine poate varia în funcție de regiunea în care au crescut, dar și de modul de preparare. Cele mai populare tipuri de alge marine sunt Kombu Kelp (2.984 mcg de iod la 1 gram), Wakame (66 mcg/1 gram) și Nori (16-43 mcg/1 gram).
Codul este un tip de pește cu carne albă, cu un conținut mic de grăsimi și calorii, dar bogat în minerale și nutrienți. Într-o porție de 85 de grame de pește se găsesc între 63 și 99 mcg de iod. Cantitatea variază în funcție de modul în care a fost crescut peștele, în ferme sau sălbatic.
Tipuri de pește și fructe de mare. FOTO: Freepik
Lactatele sunt o sursă importantă de iod, pe lângă ceilalți nutrienți bine cunoscuți. O cană de lapte poate să vină cu un aport de 59-112% din necesarul zilnic de iod, o porție de iaurt asigură jumătate din necesarul de iod, în timp ce o cană de brânză tip cottage aduce 65 mcg de iod.
Creveții sunt fructe de mare sărace în calorii, dar bogate în proteine, cu un conținu important de vitamina B12, seleniu și fosfor, și o sursă bună de iod. O porție de 85 de grame de creveți conține 35 mcg de iod.
Tonul este un alt tip de pește bogat în iod, la 85 de grame având 17 mcg de iod. Este un pește slab caloric, dar plin de proteine, o sursă bună de potasiu, fier și vitamine din complexul B-urilor.
Ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de iod. Pentru mai puțin de 100 de calorii, un ou întreg oferă o sursă slabă de proteine, grăsimi sănătoase și un sortiment larg de vitamine și minerale.
Cu toate acestea, majoritatea acestor nutrienți, inclusiv iodul, provin din gălbenuș. Un ou mare conține 24 mcg de iod.
Prunele uscate sunt o bună sursă vegetariană sau vegană de iod. Cinci prune uscate furnizează 13 mcg de iod, adică aproximativ 9% din valoarea zilnică.
Fasolea Lima este o sursă bună de fibre, magneziu și acid folic, ceea ce o face o alegere bună pentru inimă. O cană de fasole gătită conține 16 mcg de iod, arată Healthline.
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
-
-
-
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Cele mai periculoase activități pentru persoanele cu diabet. Exercițiile fizice recomandate pentru tratarea diabetului
Alimentele nelipsite din dieta persoanelor cu hipotiroidism. Legătura dintre nutriție și sănătatea tiroidei
Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Cafeaua, impact asupra funcției tiroidiene. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea
Balonul endoscopic pentru slăbit: ce trebuie să știi. Dr. Florin Turcu: Asta e marea lui problemă
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Când devin nodulii tiroidieni canceroși. Dr. Roxana Novac: Sunt foarte frecvenți. Ar trebui să ne îngrijoreze
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent
Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.
Două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile. Senzația de frig și creșterea în greutate, semnele principale. Diagnosticarea, dificilă
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă.
Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.