Nodulii tiroidieni, factori de risc și tratament. Endocrinolog: Cancerul de tiroidă reprezintă doar 3% din totalul cancerelor, dar are cea mai mare creștere a incidenței
Nodulii tiroidieni, deși frecvenți, sunt într-un procent mic o formă de cancer, de sub 10%.
Nodulii tiroidieni sunt formațiuni tumorale care se găsesc la nivelul glandei tiroidiene și care sunt diagnosticați întâmplător în urma altor examene efectuate pentru alte afecțiuni.
Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care este situată în partea anterioară a gâtului, în fata traheei, sub mărul lui Adam.
Hormonii tiroidieni influențează modul în care funcționează fiecare organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inima și multe altele.
Nodulii tiroidieni, cauze, simptome și diagnostic
”Nu știm care sunt cauzele care duc la formarea nodulilor, tiroidieni, însă există câțiva factori de risc care sunt asociați cu creșterea frecvenței nodulilor tiroidieni, cum este, de exemplu iradierea la nivelul gâtului pentru diferite afecțiuni, de obicei afecțiuni oncologice.
Se pare că toți am fost afectați de explozia de la Cernobîl, a crescut puțin riscul de a dezvolta noduli de tiroidă și poate cei mai importanți sunt factorii genetici care duc la apariția nodulilor de tiroidă”, a explicat dr. Raluca Tulin, medic primar endocrinolog, la Antena 3.
În ceea ce privește simptomatologia, aceasta nu este una foarte clară, potrivit medicului, pacienții cărora li se pune diagnosticul de noduli tiroidieni se prezintă la medic pentru alte examinări, acuzând senzație de nod în gât, pierdere sau creștere în greutate, tremurături sau palpitații.
Nodulii tiroidieni au o frecvență mult mai mare în rândul femeilor decât în cea a bărbaților. Un lucru important de reținut este acela că doar 5 până la 10% din numărul de cazuri de noduli tiroidieni reprezintă o formă de cancer.
”Nu este un procent mare, având în vedere frecvența nodulilor de tiroidă în populație, însă orice nodul de tiroidă trebuie investigat. Deși cancerul de tiroidă reprezintă doar 3% din totalul cancerelor, cel de tiroidă prezintă cea mai mare creștere a incidenței.
Studiile recente arătând că în câțiva ani, cancerul de tiroidă va fi probabil a patra malignitate ca și frecvență, după cancerul de col, cancerul de sân sau cancerul de prostată”, a mai spus medicul.
Ca mod de diagnosticare, având în vedere că nodulii nu prezintă o simptomatologie specifică, aceasta se face prin palparea zonei, urmată de o ecografie.
”Ecografia este cea care stratifică oarecare riscul cancerului de tiroidă. Odată ce stratificăm acest risc ne punem problema dacă mergem mai departe, cu o procedură mai invazivă - puncția biopsie cu ac fin - și care ne aduce informații suplimentare. În funcție de riscul pe care îl detectăm putem trimite pacientul către tratament curativ, care este reprezentat de tratamentul chirurgical, sau putem urmări periodic pacientul, la 6 luni, prin ecografii.
Nodulii tiroidieni, tratament
În lipsa intervenției chirurgicale putem să avem de-a face cu noduli tiroidieni care cresc în volum și devin manifești, adică începem să avem compresie la nivelul traheei sau esofagului, și atunci să apară tulburări de respirație, tulburări în alimentație sau modificări ale vocii.
”Există câteva tehnici, mainoi, care ne pot scăpa de operație, însă selecția cazurilor trebuie să fie extrem de atentă.
Mă refer aici la ablația cu radiofrecvență, care este o tehnică minim invazivă, ce presupune folosirea unei călduri produse de curentul de radiofrecvență care distruge țesutul nodal.
Însă pentru a ne înscrie în această procedură trebuie îndeplinite mai multe condiții.
În primul rând, puncția biopsie trebuie să fie efectuată înaintea procedurii și trebuie să fie negativă pentru malignitate”, a mai spus medicul.
Nodulii tiroidieni, prevenție
Ca măsură de prevenție, medicii recomandă să vă asigurați că mâncați suficiente alimente care conțin iod (sare de masă iodată, produse lactate, fructe de mare, carne etc.), pentru a preveni deficitul de iod, care este una dintre posibilele cauze ale nodulilor tiroidieni.
Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama. Alimentele bogate în iod și efectele asupra sănătății
Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.
Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
Cum ni s-a băgat pe gât iodul, prin sarea iodată
Cu toate acestea în anul 2002, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis obligativitatea folosirii sării iodate atât pentru consumul uman, cât și în hrana animalelor.
Decizia de atunci a adus problemele de acum. Studiile au arătat că acest consum ridicat de sare iodată explică și numărul enorm al persoanelor hipertensive, adică circa 40% din populația adultă a României, dar și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale. Citește mai departe AICI.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Ce să faci dacă ai prediabet. Tratarea începe cu pași mici dar siguri. Când devine glicemia un semnal de alarmă
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Boala care duce la creșterea colesterolului. Ruxandra Dobrescu: Provoacă boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular
O boală extrem de frecventă poate duce la creșterea colesterolului. Aceasta nici măcar nu are simptome evidente.
Două simptome cheie ale unei afecțiuni invizibile. Senzația de frig și creșterea în greutate, semnele principale. Diagnosticarea, dificilă
Analogii GLP-1 în tratamentul diabetului, fără risc pentru cancerul de tiroidă
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
EXCLUSIV Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
Rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și menținerea nivelului de energie. Cele mai bune surse alimentare și nu numai
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida. Îl poți face acasă. Schimbarea la care să fii atent
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida îl poți face chiar acasă.
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă.
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
EXCLUSIV Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
EXCLUSIV "Există o explozie de cancere, mai ales la tineri". Ce se va întâmpla în viitor. Dr. Romanescu: Unii oameni înțelepți au spus că...
Alimentele nelipsite din dieta persoanelor cu hipotiroidism. Legătura dintre nutriție și sănătatea tiroidei
Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii
EXCLUSIV Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.
