Fierul în exces: bun pentru colesterol, rău pentru piele

Fierul în exces crește riscul de infecții bacteriene ale pielii, dar previne creșterea colesterolului, arată studiul coordonat de un genetician din Australia.
Fier, infecții, colesterol. Echipa coordonată de un genetician de la Universitatea din Australia de Sud, Adelaide, a descoperit că fierul în exces duce la un risc mai mare de infecții ale pielii cauzate de bacterii, dar, în același timp, previne creșterea colesterolului, informează medicalnewstoday.
Fier, infecții, colesterol: date a este 500.000 de britanici
Cercetătorii au investigat rolul fierului într-o varietate de condiții de sănătate și au folosit date genetice si clinice de la aproximativ 500.000 de oameni din Marea Britanie.
"Am utilizat o metodă statistică (...) care folosește date genetice pentru a estima mai bine efectul cauzal al statutului de fier pe 900 de boli și conditii. (...) Astfel, am găsit o legătură între excesul de fier și riscul scăzut de colesterol ridicat", spune geneticianul Beben Benyamin de la Universitatea din Australia de Sud.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista PLOS Medicine.
Fier, infecții, colesterol: fierul și pielea
O cercetare a aceleiași universități australiene cu Imperial College London din Marea Britanie și Universitatea din Ioannina din Grecia a observat că nivelurile ridicate de fier protejează împotriva anemiei și previn creșterea colesterolului.
Studiul geneticianului a descoperit că excesul de fier poate duce la un risc mai mare de infecții bacteriene ale pielii. Fierul, un mineral esențial, se regăsește, în cantități diferite, în toate celulele umane conțin și joacă un rol esențial în producerea hemoglobinei, dar ajută la eliminarea oboselii, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește forța musculară și previne anemia.
Dintre infecțiile cutanate bacteriene amintim: celulita (o infecție bacteriană care afectează straturile interioare ale pielii; nu de acel aspect neplăcut al pielii de care orice femeie vrea să scape) și abcese. Următorul pas, susțin cercetătorii, este de a vedea dacă manipularea directă a nivelurilor de fier ar îmbunătăți rezultatele de sănătate prin studii.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-