5 efecte surprinzătoare ale consumului de prebiotice. Printre ele, reglarea glicemiei

Care sunt alimentele bogate în prebiotice și de ce este important să le consumăm.
Prebioticele sunt ingrediente alimentare ce determină modificări ale compoziției și activității florei intestinale, microbiotei, conferind un beneficiu gazdei. Ele permit stimularea creșterii și activității speciilor de bacterii bune din intestin cu reducerea indirectă a speciilor patogene.
Prebioticele sunt substanțe compuse din glucide cu lanț scurt (polizaharide sau oligozaharide), cunoscute sub numele de fibre alimentare, adică acea categorie de carbohidrați care nu pot fi asimilați în intestinul subțire, dar care hrănesc bacteriile din intestinul gros.
Care sunt efectele surprinzătoare ale consumului de prebiotice
Reduce inflamația. Inflamația cronică este asociată cu o serie de probleme, printre care și diabetul sau anumite tipuri de cancer, precum și de anumite afecțiuni cardiace. Potrivit nutriționistului Lauren Manaker, datele arată că administrarea de prebiotice poate fi legată de reducerea inflamației, iar alte au arătat că un consum de astfel de fibre este asociată cu o reducere a proteinei C-reactive, un indicator al inflamației.
Îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de prebiotice poate susține sănătatea intestinală, prin menținerea microbiotei sănătoase, acestea fiind un factor important în această privință.
Datele arată că utilizarea prebioticelor poate încuraja creșterea tulpinilor de bifidobacterii, care sunt tulpini benefice, în timp ce nu încurajează creșterea tulpinilor potențial dăunătoare de E. coli și Clostridium spp. care nu utilizează fibrele prebiotice ca și combustibil. În cele din urmă, acest lucru are ca rezultat faptul că intestinul are mai multe bacterii benefice și mai puține bacterii potențial dăunătoare, notează EatThis.
Reglează nivelul glicemiei din sânge. Compoziția bacteriană din microbiom poate juca un rol important în gestionarea diabetului de tip 2 și a prediabetului, în special prin modularea răspunsului inflamator, prin impactul asupra metabolismului, dar mai aler prin rolul pe care îl joacă asupra rezistenței la insulină.
Microbiota intestinală nesănătoasă este legată de o producție scăzută de acizi grași cu lanț scurt, care este, la rândul său, legată de rezultatele legate de gestionarea glicemiei, cum ar fi rezistența la insulină.
Ajută la absorbția eficientă a calciului. Printre numeroasele rezultate care au fost prezentate atunci când a fost evaluată relația dintre consumul de prebiotice și absorbția calciului, un studiu demn de remarcat publicat în British Journal of Nutrition a arătat că tratamentul cu fibre prebiotice a crescut absorbția de calciu și magneziu la femeile aflate la postmenopauză după 6 săptămâni.
Îmbunătățește imunitatea. Susținerea selectivă a bacteriilor benefice, așa cum fac prebioticele, poate preveni colonizarea agenților patogeni, sau a bacteriilor potențial dăunătoare.
În plus, bacteriile benefice pot produce metaboliți de acizi grași cu lanț scurt care sunt benefici pentru corpul uman în multe feluri, inclusiv având capacitatea de a susține sistemul imunitar.
Astfel, susține nutriționistul, în perioada răcelilor, pe lângă regulile elementare de igienă, precum spălatul pe mâini și al legumelor și fructelor, a administrării de vitamine C, cunoscută a fiind vitamina ce crește imunitatea, introducerea în dietă a prebioticelor poate ajuta organismul să ăți facă lupta mai ușoară cu boala.
De unde ne putem lua prebioticele
Prebioticele se găsesc în următoarele alimente:
Topinamburul este o legumă bogată în fibre, atât solubile, cât și insolubile, fiind unul dintre cele mai populare alimente consumate pentru plusul de prebiotice.
Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc
Usturoiul este bogat în mod natural în inulină, un tip de carbohidrat nedigerabil care acționează ca prebiotic.
Sparanghelul, ca și usturoiul, conține fibre de inulină, care acționează ca un prebiotic. Adăugarea sparanghelului în dieta dumneavoastră poate susține sănătatea intestinală, precum și să ofere alte beneficii potențiale, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Rădăcina de cicoare este un ingredient popular în multe batoane proteice și de cereale, fiind o sursă naturală de prebiotice. Din această rădăcină se poate face o băutură asemănătoare cafelei, care nu conține cofeină.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Bananele verzi au un aport important de prebiotice, mai mult, acestea conțin amidonul rezistent care nu se absoarbe/nu îngrașă, ci ajunge în intestinul gros și hrănește coloniile de bacterii benefice.
De asemenea, prebioticele se găsesc și în suplimentele alimentare.
Probioticele, rol important în tratarea depresiei. Alimentele cele mai bogate în bacteriile bune
Probioticele, microorganismele care pot ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate, dar și la formarea unui sistem imunitar rezistent în fața virusurilor și a bacteriilor, pot avea efecte benefice și asupra depresiei, notează Science Alert.
Probioticele - ”bacteriile bune” - ar putea avea un rol în tratarea depresiei, potrivit unui studiu la care au participat 47 de voluntari care se confruntau cu episoade depresive.
Participanții la cercetare care au luat suplimente de probiotice pe lângă antidepresive au prezentat o îmbunătățire mai mare a simptomelor depresive decât cei care au luat un placebo, pe parcursul unei perioade de 31 de zile.
Cercetătorii au observat, de asemenea, schimbări cauzate de probiotice în flora intestinală a celor care le-au luat: o creștere a bacteriilor producătoare de acid lactic.
Cu toate acestea, o monitorizare după patru săptămâni a arătat că nivelurile acestor bacterii au scăzut din nou în această perioadă.
"S-ar putea ca patru săptămâni de tratament să nu fie suficient de lungi și să fie nevoie de mai mult timp pentru ca noua compoziție a florei intestinale să se stabilizeze", spune psihiatrul Anna-Chiara Schaub de la Universitatea din Basel, Elveția. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.