5 efecte surprinzătoare ale consumului de prebiotice. Printre ele, reglarea glicemiei
Care sunt alimentele bogate în prebiotice și de ce este important să le consumăm.
Prebioticele sunt ingrediente alimentare ce determină modificări ale compoziției și activității florei intestinale, microbiotei, conferind un beneficiu gazdei. Ele permit stimularea creșterii și activității speciilor de bacterii bune din intestin cu reducerea indirectă a speciilor patogene.
Prebioticele sunt substanțe compuse din glucide cu lanț scurt (polizaharide sau oligozaharide), cunoscute sub numele de fibre alimentare, adică acea categorie de carbohidrați care nu pot fi asimilați în intestinul subțire, dar care hrănesc bacteriile din intestinul gros.
Care sunt efectele surprinzătoare ale consumului de prebiotice
Reduce inflamația. Inflamația cronică este asociată cu o serie de probleme, printre care și diabetul sau anumite tipuri de cancer, precum și de anumite afecțiuni cardiace. Potrivit nutriționistului Lauren Manaker, datele arată că administrarea de prebiotice poate fi legată de reducerea inflamației, iar alte au arătat că un consum de astfel de fibre este asociată cu o reducere a proteinei C-reactive, un indicator al inflamației.
Îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de prebiotice poate susține sănătatea intestinală, prin menținerea microbiotei sănătoase, acestea fiind un factor important în această privință.
Datele arată că utilizarea prebioticelor poate încuraja creșterea tulpinilor de bifidobacterii, care sunt tulpini benefice, în timp ce nu încurajează creșterea tulpinilor potențial dăunătoare de E. coli și Clostridium spp. care nu utilizează fibrele prebiotice ca și combustibil. În cele din urmă, acest lucru are ca rezultat faptul că intestinul are mai multe bacterii benefice și mai puține bacterii potențial dăunătoare, notează EatThis.
Reglează nivelul glicemiei din sânge. Compoziția bacteriană din microbiom poate juca un rol important în gestionarea diabetului de tip 2 și a prediabetului, în special prin modularea răspunsului inflamator, prin impactul asupra metabolismului, dar mai aler prin rolul pe care îl joacă asupra rezistenței la insulină.
Microbiota intestinală nesănătoasă este legată de o producție scăzută de acizi grași cu lanț scurt, care este, la rândul său, legată de rezultatele legate de gestionarea glicemiei, cum ar fi rezistența la insulină.
Ajută la absorbția eficientă a calciului. Printre numeroasele rezultate care au fost prezentate atunci când a fost evaluată relația dintre consumul de prebiotice și absorbția calciului, un studiu demn de remarcat publicat în British Journal of Nutrition a arătat că tratamentul cu fibre prebiotice a crescut absorbția de calciu și magneziu la femeile aflate la postmenopauză după 6 săptămâni.
Îmbunătățește imunitatea. Susținerea selectivă a bacteriilor benefice, așa cum fac prebioticele, poate preveni colonizarea agenților patogeni, sau a bacteriilor potențial dăunătoare.
În plus, bacteriile benefice pot produce metaboliți de acizi grași cu lanț scurt care sunt benefici pentru corpul uman în multe feluri, inclusiv având capacitatea de a susține sistemul imunitar.
Astfel, susține nutriționistul, în perioada răcelilor, pe lângă regulile elementare de igienă, precum spălatul pe mâini și al legumelor și fructelor, a administrării de vitamine C, cunoscută a fiind vitamina ce crește imunitatea, introducerea în dietă a prebioticelor poate ajuta organismul să ăți facă lupta mai ușoară cu boala.
De unde ne putem lua prebioticele
Prebioticele se găsesc în următoarele alimente:
Topinamburul este o legumă bogată în fibre, atât solubile, cât și insolubile, fiind unul dintre cele mai populare alimente consumate pentru plusul de prebiotice.
Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc
Usturoiul este bogat în mod natural în inulină, un tip de carbohidrat nedigerabil care acționează ca prebiotic.
Sparanghelul, ca și usturoiul, conține fibre de inulină, care acționează ca un prebiotic. Adăugarea sparanghelului în dieta dumneavoastră poate susține sănătatea intestinală, precum și să ofere alte beneficii potențiale, cum ar fi reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Rădăcina de cicoare este un ingredient popular în multe batoane proteice și de cereale, fiind o sursă naturală de prebiotice. Din această rădăcină se poate face o băutură asemănătoare cafelei, care nu conține cofeină.
Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății
Bananele verzi au un aport important de prebiotice, mai mult, acestea conțin amidonul rezistent care nu se absoarbe/nu îngrașă, ci ajunge în intestinul gros și hrănește coloniile de bacterii benefice.
De asemenea, prebioticele se găsesc și în suplimentele alimentare.
Probioticele, rol important în tratarea depresiei. Alimentele cele mai bogate în bacteriile bune
Probioticele, microorganismele care pot ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate, dar și la formarea unui sistem imunitar rezistent în fața virusurilor și a bacteriilor, pot avea efecte benefice și asupra depresiei, notează Science Alert.
Probioticele - ”bacteriile bune” - ar putea avea un rol în tratarea depresiei, potrivit unui studiu la care au participat 47 de voluntari care se confruntau cu episoade depresive.
Participanții la cercetare care au luat suplimente de probiotice pe lângă antidepresive au prezentat o îmbunătățire mai mare a simptomelor depresive decât cei care au luat un placebo, pe parcursul unei perioade de 31 de zile.
Cercetătorii au observat, de asemenea, schimbări cauzate de probiotice în flora intestinală a celor care le-au luat: o creștere a bacteriilor producătoare de acid lactic.
Cu toate acestea, o monitorizare după patru săptămâni a arătat că nivelurile acestor bacterii au scăzut din nou în această perioadă.
"S-ar putea ca patru săptămâni de tratament să nu fie suficient de lungi și să fie nevoie de mai mult timp pentru ca noua compoziție a florei intestinale să se stabilizeze", spune psihiatrul Anna-Chiara Schaub de la Universitatea din Basel, Elveția. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
