Alcoolul nu previne intoxicațiile alimentare. Trendul periculos de pe TikTok. Cum se previn intoxicațiile alimentare corect și sigur
Deși rețelele sociale promovează ideea că alcoolul poate preveni intoxicațiile alimentare, experții avertizează că această practică este ineficientă și poate fi chiar...
Rețelele sociale au răspândit mitul conform căruia consumul de alcool după consumul de alimente potențial otrăvite sau contaminate poate ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Cu toate acestea, experții susțin că aceasta nu este o tactică infailibilă și poate chiar crește riscul de îmbolnăvire.
"Alcoolul este un sterilizator, acest lucru este bine cunoscut. Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectantelor noastre pentru mâini sunt pe bază de alcool. Dar cum rămâne cu consumul specific de alcool? Ce se întâmplă dacă tocmai ați mâncat ceva și vă întrebați acum dacă a fost bun sau nu și vă îngrijorează posibilitatea unei toxiinfecții alimentare.
Un studiu revizuit de experți din 2002 a arătat că consumul a 40 ml de alcool (cel puțin 10%) poate reduce cu aproximativ 45 % probabilitatea de a suferi de toxiinfecții alimentare, dacă este consumat împreună cu alimentele sau imediat după consum.
Acum, acest lucru nu este necontestabil, ar trebui să vă ocupați mai întâi de mâncare, dar dacă aveți vârsta legală pentru a consuma alcool, sunteți sănătos și ați consumat niște alimente care credeți că nu sunt bune", conform Thewildamalia în postarea sa pe TikTok.
@thewildamalia #foodsafety #health #sterilization #sanitization #lifehack ♬ original sound - Amalia
Cercetările pe această temă nu sunt concludente, cu eșantioane de dimensiuni mici și rezultate mixte.
"Da, alcoolul ca substanță poate ucide agenții patogeni - gândiți-vă la alcool de frecare sau dezinfectant pentru mâini ca dezinfectant. Dar consumul de alcool, despre care se știe că dăunează sănătății noastre, nu ar trebui să fie remediul de bază pentru a preveni toxiinfecția alimentară”, a explicatat Rabia De Latour, gastroenterolog la NYU Langone.
Experții spun că, deși alcoolul poate ucide agenții patogeni, acesta nu ar trebui să fie remediul de bază pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Alcoolul este utilizat în dezinfectanții pentru mâini și pentru curățarea suprafețelor, dar mediul stomacului este diferit.
Experții explică modul în care alcoolul poate afecta șansele de a suferi o toxiinfecție alimentară și ce trebuie să faceți dacă credeți că ați mâncat mâncare stricată. Sfaturile nu sunt clare, iar experții recomandă să nu folosiți alcoolul ca dezinfectant sau să nu beți alcool după ce ați consumat alimente care nu au fost preparate corect.

Foto: Freepik @marinaghanis98
Consumul de alcool și reducerea șanselor de a face intoxicație alimentară
Mai multe studii au investigat potențialul alcoolului de a preveni toxiinfecțiile alimentare, dar rezultatele nu sugerează neapărat că băuturile alcoolice ar trebui recomandate ca factor de protecție. Studiile nu sunt susținute în mod definitiv, cu unele studii mici, cu putere insuficientă, cu date contradictorii.
De exemplu, un studiu din 2002 a constatat că persoanele care au consumat alcool după ce au fost expuse la Salmonella ohio erau mai puțin predispuse să se îmbolnăvească, dar dimensiunea redusă a eșantionului face dificilă formularea unor concluzii solide.
Un alt studiu din 1992 a constatat că consumul de băuturi cu o concentrație de alcool de cel puțin 10% a fost asociat cu un efect protector la persoanele care au mâncat stridii contaminate.
Există, de asemenea, o idee propusă conform căreia anumite substanțe din vin ar putea fi antibacteriene, însă această teorie nu a fost dovedită și nu ar trebui să justifice consumul de vin pentru prevenirea bolilor.
Un studiu publicat în 2001 în Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry a constatat că vinul nu era eficient în prevenirea bolilor de origine alimentară in vivo la șoareci.
Chiar și studiile care au asociat consumul de alcool cu scăderea riscului de îmbolnăvire nu au dovedit că alcoolul a fost motivul pentru care participanții nu s-au îmbolnăvit. Pe de altă parte, consumul de alcool poate crește șansele de îmbolnăvire, mai ales dacă ați băut mai mult decât cantitatea recomandată.
Cele mai recente orientări nutriționale recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o porție de băutură alcoolică pe zi, în timp ce bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două.
Cum să preveniți intoxicațiile alimentare
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă mai multe măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare. Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor, gătirea alimentelor la temperatura corectă, refrigerarea promptă a resturilor și evitarea contaminării încrucișate prin păstrarea separată a produselor alimentare în bucătărie.
Deși administrarea unei injecții după consumul de alimente contaminate poate să nu fie o soluție rapidă, aceste măsuri pot ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. În acest caz, riscul de a consuma alcool în exces depășește beneficiul teoretic al prevenirii îmbolnăvirii. Prin urmare, este esențial să urmați aceste orientări pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.
-
Ce este ambliopia. Simptomele care anunță o problemă de vedere gravă10.12.2025, 18:06
-
Deficit de zinc: cum îl recunoști, semne și cauze10.12.2025, 17:48
-
-
-
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
