Alcoolul nu previne intoxicațiile alimentare. Trendul periculos de pe TikTok. Cum se previn intoxicațiile alimentare corect și sigur

Deși rețelele sociale promovează ideea că alcoolul poate preveni intoxicațiile alimentare, experții avertizează că această practică este ineficientă și poate fi chiar...
Rețelele sociale au răspândit mitul conform căruia consumul de alcool după consumul de alimente potențial otrăvite sau contaminate poate ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Cu toate acestea, experții susțin că aceasta nu este o tactică infailibilă și poate chiar crește riscul de îmbolnăvire.
"Alcoolul este un sterilizator, acest lucru este bine cunoscut. Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectantelor noastre pentru mâini sunt pe bază de alcool. Dar cum rămâne cu consumul specific de alcool? Ce se întâmplă dacă tocmai ați mâncat ceva și vă întrebați acum dacă a fost bun sau nu și vă îngrijorează posibilitatea unei toxiinfecții alimentare.
Un studiu revizuit de experți din 2002 a arătat că consumul a 40 ml de alcool (cel puțin 10%) poate reduce cu aproximativ 45 % probabilitatea de a suferi de toxiinfecții alimentare, dacă este consumat împreună cu alimentele sau imediat după consum.
Acum, acest lucru nu este necontestabil, ar trebui să vă ocupați mai întâi de mâncare, dar dacă aveți vârsta legală pentru a consuma alcool, sunteți sănătos și ați consumat niște alimente care credeți că nu sunt bune", conform Thewildamalia în postarea sa pe TikTok.
@thewildamalia #foodsafety #health #sterilization #sanitization #lifehack ♬ original sound - Amalia
Cercetările pe această temă nu sunt concludente, cu eșantioane de dimensiuni mici și rezultate mixte.
"Da, alcoolul ca substanță poate ucide agenții patogeni - gândiți-vă la alcool de frecare sau dezinfectant pentru mâini ca dezinfectant. Dar consumul de alcool, despre care se știe că dăunează sănătății noastre, nu ar trebui să fie remediul de bază pentru a preveni toxiinfecția alimentară”, a explicatat Rabia De Latour, gastroenterolog la NYU Langone.
Experții spun că, deși alcoolul poate ucide agenții patogeni, acesta nu ar trebui să fie remediul de bază pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Alcoolul este utilizat în dezinfectanții pentru mâini și pentru curățarea suprafețelor, dar mediul stomacului este diferit.
Experții explică modul în care alcoolul poate afecta șansele de a suferi o toxiinfecție alimentară și ce trebuie să faceți dacă credeți că ați mâncat mâncare stricată. Sfaturile nu sunt clare, iar experții recomandă să nu folosiți alcoolul ca dezinfectant sau să nu beți alcool după ce ați consumat alimente care nu au fost preparate corect.
Foto: Freepik @marinaghanis98
Consumul de alcool și reducerea șanselor de a face intoxicație alimentară
Mai multe studii au investigat potențialul alcoolului de a preveni toxiinfecțiile alimentare, dar rezultatele nu sugerează neapărat că băuturile alcoolice ar trebui recomandate ca factor de protecție. Studiile nu sunt susținute în mod definitiv, cu unele studii mici, cu putere insuficientă, cu date contradictorii.
De exemplu, un studiu din 2002 a constatat că persoanele care au consumat alcool după ce au fost expuse la Salmonella ohio erau mai puțin predispuse să se îmbolnăvească, dar dimensiunea redusă a eșantionului face dificilă formularea unor concluzii solide.
Un alt studiu din 1992 a constatat că consumul de băuturi cu o concentrație de alcool de cel puțin 10% a fost asociat cu un efect protector la persoanele care au mâncat stridii contaminate.
Există, de asemenea, o idee propusă conform căreia anumite substanțe din vin ar putea fi antibacteriene, însă această teorie nu a fost dovedită și nu ar trebui să justifice consumul de vin pentru prevenirea bolilor.
Un studiu publicat în 2001 în Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry a constatat că vinul nu era eficient în prevenirea bolilor de origine alimentară in vivo la șoareci.
Chiar și studiile care au asociat consumul de alcool cu scăderea riscului de îmbolnăvire nu au dovedit că alcoolul a fost motivul pentru care participanții nu s-au îmbolnăvit. Pe de altă parte, consumul de alcool poate crește șansele de îmbolnăvire, mai ales dacă ați băut mai mult decât cantitatea recomandată.
Cele mai recente orientări nutriționale recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o porție de băutură alcoolică pe zi, în timp ce bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două.
Cum să preveniți intoxicațiile alimentare
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă mai multe măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare. Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor, gătirea alimentelor la temperatura corectă, refrigerarea promptă a resturilor și evitarea contaminării încrucișate prin păstrarea separată a produselor alimentare în bucătărie.
Deși administrarea unei injecții după consumul de alimente contaminate poate să nu fie o soluție rapidă, aceste măsuri pot ajuta la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. În acest caz, riscul de a consuma alcool în exces depășește beneficiul teoretic al prevenirii îmbolnăvirii. Prin urmare, este esențial să urmați aceste orientări pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.