Boala celiacă, legătura cu depresia și anxietatea: cum o ții sub control

Boala celiacă este declanșată de ingestia de gluten și, deși este o boală a intestinului, poate afecta întregul corp.
Boala celiacă, declanșată de ingestia de gluten, apare la oameni predispuși genetic să dezvolte această afecțiune autoimună cronică. În ultimele decenii, medicii au aflat multe despre cum se dezvoltă boala, inclusiv factori genetici și alți factori de risc. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate cu privire la faptul că persoanele cu boală celiacă au un risc crescut de deces prematur legat de afecțiune au fost incerte. Un studiu recent arată o rată a mortalității mică, dar semnificativă statistic.
Poate afecta întregul corp
Până de curând, boala era considerat o tulburare gastrointestinală principală pediatrică, asociată cu simptome de durere abdominală, diaree, constipație și balonare și caracterizată prin afectarea vilozităților intestinului subțire (vilozitățile sunt proiecții minuscule, asemănătoare cu degetele, care căptușesc intestinul subțire care ajută organismul să absoarbă nutrienți).
Odată cu dezvoltarea unor analize de sânge exacte și screeninguri la scară largă, boala celiacă a fost identificată ca o tulburare cu adevărat sistemică, ce se poate dezvolta la orice vârstă și poate afecta aproape orice țesut sau organ din corp. Persoanele cu boala celaică pot prezenta dureri articulare, osteopenie sau osteoporoză, fractură osoasă, erupții cutanate și simptome psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.
Declanșatorul de mediu pentru această boală - glutenul - este cunoscut. Atunci când eliminăm glutenul (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz) din dieta persoanelor cu boala celiacă, de obicei, acestea au o îmbunătățire sau rezolvarea simptomelor. Testele lor de sânge revin la normal și intestinul subțire se vindecă.
Poate afecta speranța de viață
Studiile care evaluează boala celiacă și mortalitatea au avut rezultate contradictorii, unele studii prezentând până la o creștere dublă a mortalității, iar altele nu prezintă niciun risc crescut, scrie health.harvard.edu. În plus, nu a fost identificat încă modul în care boala celiacă poate modifica speranța de viață. Unii cred că ar putea fi parțial legat de inflamația cronică, ceea ce duce la dezvoltarea osteopeniei și a fracturilor osoase, complicații din afecțiuni asociate, precum diabetul de tip 1 sau mai rar, dezvoltarea limfomului intestinal (un tip de cancer).
Un studiu recent publicat în JAMA a descoperit un risc mic, dar care a crescut semnificativ, de mortalitate la persoanele cu boală celiacă. Interesant este că persoanele cu această boală aveau un risc crescut de deces la toate grupele de vârstă studiate, dar mortalitatea a fost mai mare la cei diagnosticați între 18 și 39 de ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de deces a crescut în primul an după diagnostic, dar acest lucru a persistat chiar și 10 ani mai târziu. Creșterea mortalității la pacienții cu boală celiacă a fost legată de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii și alte cauze nespecificate.
Schimbarea dietei reduce riscurile
Creșterea riscului de mortalitate nu sugerează că trebuie să gestionăm diferit boala celiacă, dar cercetările sugerează că un aport inadecvat de cereale integrale, împreună cu aportul insuficient de fibre, este o cauză principală a bolii și decesului la nivel mondial. Mai exact, un aport mai redus de cereale integrale este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Având în vedere limitele unei diete fără gluten, este posibil ca persoanele cu boală celiacă să mănânce mai puține cereale integrale decât persoanele care n uau restricții legate de dietă. Astfel, persoanele cu boală celiacă ar trebui să consume o dietă bogată în cereale integrale care nu conțin gluten, cum ar fi ovăz, quinoa și amarant.
În plus, s-a constatat că pacienții cu boală celiacă au un risc crescut de deces aferent bolilor respiratorii. Astfel, acești pacienții ar trebui să vorbească cu medicul despre vaccinurile pneumococice, care pot reduce riscul unor infecții respiratorii. Acest lucru nu este încă obișnuit în majoritatea practicilor de asistență medicală, așa că întrebați medicul cu privire la acest lucru.
Inflamația cronică este probabil un factor asociat în boala celiacă cu mortalitate crescută.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
5 alimente care te balonează cel mai tare
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.