EXCLUSIV Care este cea mai sănătoasă cafea. Dr. Teodor Bădescu (Sanador): Doar preparată astfel, ea nu devine NOCIVĂ
Dr. Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie cu competențe în Endoscopie și Endoscopie Digestivă Terapeutică, de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre cafea și...
"Despre cafea, eu am o părere bună și mulți medici împărtășesc aceeași opinie. Este un obicei pe care foarte mulți și l-au împământănit. Dacă bei o cafea clasică, la ibric, nu este deloc dăunătoare. Dimpotrivă, stimulează activitatea creierului, are puțin efect diuretic, îți dă o stare de beatitudine. Deci, o cafea pe zi chiar este foarte indicată.
În momentul în care consumul de cafea, implicit de cafeină, este făcut fără măsură, în momentul în care consumăm tot felul de concentrate (au un număr mult mai mare de cafeină), atunci efectul excitant al cafelei devine nociv.", a dezvăluit medicul gastroenterolog Teodor Bădescu pentru DC MEDICAL.
De asemenea, în cadrul interviului, dr. Bădescu a vorbit și despre factorii de stres care obosesc ficatul:
"Ficatul este unul dintre organele vitale ale organismului și de aceea trebuie să avem grijă de el. Din fericire, Dumnezeu a făcut omul foarte rezistent, mult mai rezistent decât ne imaginăm și de aceea putem să le ducem pe toate, chiar și într-o lume în care stresul, viața dezordonată, grijile, teama (de loc de muncă sau de existență) pun o apăsare din ce în ce mai mare, în special, pe populația tânără.
Cauzele sunt aceleași. În primul rând, eu aș trece oboseala și efortul susținut. Sunt persoane tinere care depun un efort susținut. Vedeți că se vorbește de acel sindrom de burnout, o chestie pe care o întâlnești. Inițial, nici eu nu am crezut și nu am pus multă bază, dar, treptat, am avut situații și cazuri. La bolile de ficat, unul dintre remediile esențiale este odihna. De aceea, persoanele cu boli de ficat este recomandabil să respecte acele opt ore minime de somn zilnic, care sunt binevenite pentru orice organism.
Al doilea factor de stres pentru ficat sunt alimentele nocive, în special alimentele acestea procesate și care, de multe ori, sunt din import, despre care nu știm din ce provin, cum au fost cultivate plantele respective sau cum au fost crescute animalele respective. Abuzul alimentar este, de fapt, cel care intră în discuție, alcoolul, care poate fi considerat și aliment, dar și factor de risc atunci când este în cantitate mare. La abuzul alimentar eu aș băga grăsimile, ele sunt utile la organismele tinere care fac efort fizic prelungit. Oamenii obișnuiți trebuie să limiteze consumul de grăsimi și, concomitent, dulcele".
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
