EXCLUSIV Ce obosește ficatul. Dr. Teodor Bădescu (Sanador), factori de stres maxim: Nici eu nu am crezut
Dr. Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, a dezvăluit, joi, 8 iulie, la Interviurile DC News și DC Medical, factorii de stres care obosesc ficatul. ...
"Ficatul este unul dintre organele vitale ale organismului și de aceea trebuie să avem grijă de el. Din fericire, Dumnezeu a făcut omul foarte rezistent, mult mai rezistent decât ne imaginăm și de aceea putem să le ducem pe toate, chiar și într-o lume în care stresul, viața dezordonată, grijile, teama (de loc de muncă sau de existență) pun o apăsare din ce în ce mai mare, în special, pe populația tânără.
Cauzele sunt aceleași. În primul rând, eu aș trece oboseala și efortul susținut. Sunt persoane tinere care depun un efort susținut. Vedeți că se vorbește de acel sindrom de burnout, o chestie pe care o întâlnești. Inițial, nici eu nu am crezut și nu am pus multă bază, dar, treptat, am avut situații și cazuri. La bolile de ficat, unul dintre remediile esențiale este odihna. De aceea, persoanele cu boli de ficat este recomandabil să respecte acele opt ore minime de somn zilnic, care sunt binevenite pentru orice organism.
Al doilea factor de stres pentru ficat sunt alimentele nocive, în special alimentele acestea procesate și care, de multe ori, sunt din import, despre care nu știm din ce provin, cum au fost cultivate plantele respective sau cum au fost crescute animalele respective. Abuzul alimentar este, de fapt, cel care intră în discuție, alcoolul, care poate fi considerat și aliment, dar și factor de risc atunci când este în cantitate mare. La abuzul alimentar eu aș băga grăsimile, ele sunt utile la organismele tinere care fac efort fizic prelungit. Oamenii obișnuiți trebuie să limiteze consumul de grăsimi și, concomitent, dulcele.
Dulcele este un aliment care nu face neapărat rău direct ficatului, dar el este metabolizat și depus ca glicogen în ficat, apoi (treptat) transformat în grăsimi. Astfel, apare ficatul gras. Dependența de dulce este aproape ca la orice drog", a precizat medicul Teodor Bădescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
"Fiind gastroenterolog, le recomand pacienților mei cu probleme digestive, boli de reflux, gastrite să nu consume prăjit, afumătură, grăsime, fcel puțin pe perioada cât suferința este acută.", a mai spus dr. Bădescu.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
