Reflux gastroesofagian: 8 cauze și simptome frecvente

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Refluxul esofagian poate duce la apariția cancerului esofagian. Foto:  Pixabay
Refluxul esofagian poate duce la apariția cancerului esofagian. Foto: Pixabay

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, simptomele de reflux gastroesofagian (BRGE) nu sunt cauzate de prea mult acid în stomac. De fapt, scăderea acidului din stomac este ceea ce experții consideră că provoacă aceste simptome de reflux.

Refluxul gastroesofagian este cauzat de acidul care se ridică din stomac în esofag (tubul care leagă gâtul și stomacul). Acest lucru se întâmplă din cauza unei supape care nu este capabilă să se închidă corect sau pentru că nu există suficient acid în stomac, permițându-le sucurilor gastrice să emigreze din stomac în esofag, potrivit acestui studiu

Mai multe cauze pot provoca refluxul gastroesofagian. Iată 8 dintre ele:

1. Inflamație

Studiile au constatat că nivelurile ridicate de inflamație sunt legate de dezvoltarea BRGE. În plus, inflamația lăsată netratată este un factor în dezvoltarea cancerului esofagian, potrivit acestui studiu

2. Hernie hiatală

Herniile hiatale pot provoca reflux gastroesofagian. O hernie hiatală se întâmplă atunci când partea superioară a stomacului iese deasupra diafragmei, permițând scăparea acidului. Herniile hiatale sunt asociate cu cele mai multe cazuri de BRGE.

3. Îmbătrânire

Majoritatea persoanelor vârstnice nu au cantitatea adecvată de acid gastric necesară pentru a-și digera complet alimentele. Acest lucru poate duce la apariția refluxului gastroesofagian.

4. Sarcină

Atunci când o femeie este însărcinată, pot apărea simptome de reflux gastroesofagian. Acest lucru se întâmplă deoarece fătul poate exercita o presiune suplimentară asupra valvei esofagiene, iar sucul gastric acid refulează în esofag.

5. Obezitate

Există adesea o corelație între indivizii supraponderali și BRGE. Studiile au constatat că obezitatea poate fi responsabilă de esofagita erozivă, cancerele esofagiene și gastrice.

6. Fumat

Fumatul afectează reflexele musculare și crește producția de suc gastric. Renunțarea la fumat este însă asociată cu o ameliorare semnificativă a simptomelor de reflux gastroesofagian. 

Cu cât renunți mai repede, cu atât mai bine.

7. Exercițiu excesiv

Deși mișcarea moderată este indicată pentru o stare de sănătate bună, ce-i prea mult strică! Supraantrenamentul fizic solicită sistemul nervos, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra cavității abdominale. Și asta duce la reflux gastroesofagian.

8. Hipercalcemie

Hipercalcemia crește producția de gastrină, ducând la reflux gastroesofagian. 

8 simptome ale refluxului gastroesofagian:

 

1. Durere toracică

Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale refluxului gastroesofagian. 

2. Durerea se agravează în repaus

Când stai pe-o parte, este mai probabil ca acidul gastric să scape în esofag.

„Dacă stai drept, gravitația ajută la menținerea alimentelor în stomac”, spune dr. Coyle. „Dacă pierzi gravitatea, ești mai predispus la reflux.”

3. Arsuri de stomac după masă

„Aș prefera să nu mănânc mese bogate, grase și să mă uit [la consumul de alcool și tutun]”, spune dr. Coyle, care este un purtător de cuvânt al Colegiului American de Gastroenterologie.

4. Gust amar

Acidul gastric care emigrează în esofag poate lăsa un gust urât și amar pe limbă.

5. Probleme cu gâtul

Problemele de reflux gastroesofagian la nivelul gâtului sunt uneori confundate cu simptomele de gripă sau răceală. Totuși, o durere în gât sau răgușeală sunt indicatori ai BRGE.

6. Tuse și astm

Acidul gastric se poate strecura și în plămâni, provocând tuse, potrivit acestui studiu. Tusea poate deveni suficient de rea pentru a declanșa și simptome de astm. Dacă bănuiești că tusea sau astmul se datorează refluxului, discută cu un medic gastroenterolog. 

7. Greață

Greața, pentru unii oameni, este singurul simptom al refluxului gastroesofagian. Și întrucât atâtea lucruri pot provoca greață, poate fi dificil să se identifice refluxul ca fiind cauza.

Dar există câteva indicii pe care le poți lua în calcul. Dacă nimic altceva nu pare să provoace greața, ar putea fi reflux. În plus, dacă greața apare imediat după masă, este posibil să fie cauzată de reflux gastroesofagian.

8. Extra salivă

"Dacă gura ta produce saliva suplimentară, ar putea sugera BRGE", spune dr. Coyle. Este un concept similar cu atunci când vomiți. „Corpul tău încearcă să spele un iritant din esofag”, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel