Dieta, influență asupra sănătății și a mucoasei intestinale. Studii
Dieta influențează starea de sănătate, însă aceasta este legată și de compoziția microbiomului din mucoasa intestinală, arată cercetătorii.
Este bine cunoscut că dieta influențează sănătatea și boala, însă mecanismele care stau la baza acestui efect nu sunt pe deplin înțelese. O echipă condusă de cercetătorii de la Colegiul de Medicina Baylor raportează în The American Journal of Clinical Nutrition o asociere între calitatea dietei și compoziția microbiomului din mucoasa colonică umană, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii au descoperit că o dietă de înaltă calitate este legată de mai multe bacterii cu potențial benefic, în timp ce o dietă de calitate scăzută este asociată cu o creștere a bacteriilor potențial dăunătoare. Ei arată ca modificarea microbiotei prin dietă poate fi o parte a unei strategii de reducere a riscului de boli cronice.
"În acest studiu, în loc să analizăm dietele individuale, ne-am concentrat asupra tiparelor dietetice, așa cum sunt definite de Healthy Eating Index (HEI) -2005 și cum se raportează la microbiom", a spus autorul corespondent Dr. Li Jiao, profesor asociat de medicină -gastroenterologie și membru al Dun L Duncan Comprehensive Cancer Center la Colegiul de Medicina Baylor. „Într-un studiu anterior am constatat că HEI-2005 este asociată cu un risc redus de cancer pancreatic.”
Dieta influențează sănătatea
Dieta este considerată un factor principal care influențează structura comunității microbiene din intestin, ceea ce, la rândul său, afectează în mod semnificativ capacitatea microbilor folositori sau dăunători de a îl coloniza. Microbiomul intestinului uman influențează, de asemenea, absorbția nutrienților, sinteza vitaminelor, producerea energiei, inflamația cronică, metabolismul carcinogen și răspunsul imunitar și metabolic al organismului, factori care pot afecta riscul bolii, a explicat Jiao.
„O nouă contribuție la această lucrare este că ne-am îndreptat atenția spre microbiom, asociat cu mucoasa colonică”, Jiao a spus. „Majoritatea studiilor efectuate asupra microbiomului intestinului uman au folosit probe fecale. Am analizat microbiotele asociate cu mucoasele de colon, deoarece știm că acest microbiom este diferit de cel din probele de fecale și se spune că este mai mult legat de imunitatea umană și interacțiunea gazdă-microbiom, decât microbiomul din probele de fecale."
Mucoasa colonului, afectată de dietă
Cercetătorii au folosit tehnici de secvențiere de ultimă generație pentru a analiza tipul și abundența de bacterii prezente în biopsiile mucoasei colonului. Mostrele au fost obținute endoscopic, de la participanții în vârstă de 50-75 de ani, care au participat la colonoscopie la Centrul Medical Michael E. DeBakey Veteran Affairs din Houston între 2013 și 2017. Participanții au fost sănătoși și fără polipi. Ei au raportat consumul lor alimentar, folosind un chestionar de în care au notat frecvență alimentară, înainte de colonoscopie.
Jiao și colegii ei au descoperit că o dietă de bună calitate precum cea recomandată de dieteticieni trebuie să fie bogată în fructe, legume și cereale integrale și scăzută în zahăr, băuturi alcoolice și grăsimi solide. Această dietă este asociată cu o abundență mai mare de bacterii benefice, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii.
O dietă de calitate slabă, pe de altă parte, este asociată cu bacterii cu potențial patogen, cum ar fi Fusobacteria, care a fost legată de cancerul colorectal.
Mucoasa colonică poate modifica imunitatea
Cercetătorii cred că dieta cu efect asupra structurii comunităților bacteriene din mucoasa colonică umană poate duce la modificări ale imunității înnăscute, inflamației și riscului bolilor cronice.
Următorul pas este confirmarea rezultatelor studiului într-o populație mai mare de studiu. În plus, doresc să investigheze modul în care produsele bacteriene sau metaboliții, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt sau acizii biliari secundari, pot modifica micromediul țesutului într-unul care inhibă sau promovează creșterea tumorală sau dezvoltarea altor boli.
De asemenea, Jiao și colegii săi sunt interesați să investigheze modul în care microbiomul intestinal nefavorabil la persoanele care consumă o dietă săracă ar răspunde la o dietă adaptată, folosind dietă, pre- sau probiotice, deoarece studiile anterioare au produs rezultate mixte.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
