Intoleranța la lactoză, cauze, tipuri și simptome. Nutriționist: Experimentăm în mod diferit această intoleranță

Intoleranța la lactoză afectează două treimi din populația adultă a lumii. Cum se manifestă și la ce trebuie să fim atenți.
Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă cauzată de incapacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate.
Este foarte frecventă, afectând cel puțin două treimi din populația adultă, la nivel mondial.
Intoleranța la lactoză, cauze și simptome
Intoleranța la lactoză apare în cazul în care organismul nu produce o cantitate suficientă de enzimă lactază, de care este nevoie pentru a digera lactoza.
Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu probleme digestive atunci când consumă lactate, ceea ce le poate afecta negativ calitatea vieții. Iar între aceste simptome sunt incluse balonarea, diareea și crampele abdominale, arată Healthline.
”Experimentăm în mod diferit această intoleranță la lactoză. Trebuie să știm că intoleranța nu este o alergie. Alergiile se întâmplă de obicei la proteine, la proteina laptelui, la cazeină, dar intoleranța înseamnă că digerăm mai prost carbohidratul din lapte, partea dulce, adică lactoza și asta pentru că nu mai producem lactază, enzima care se ocupă de această digestie, de această fermentare”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabet și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, această enzimă există în organism încă de la începutul vieții, însă o dată cu înaintea în vârstă enzima își pierde din persistență și astfel devenim intoleranți la lactoză.
Intoleranța la lactoză, tipuri
Intoleranța la lactoză este de mai multe feluri: primară, secundară, congenitală și în dezvoltare.
Intoleranța primară este cel mai frecvent tip de intoleranță și este cauzată de p scădere a producției de lactază odată cu vârsta.
Acesta poate fi parțial genetică, deoarece este mai frecventă la unele populații decât la altele, studiile arată că nord-europenii sunt afectați în proporție de sub 10%, în timp ce aproximativ 50% populația latină și central europeană este afectată de această condiție, arată Healthline.
Intoleranța secundară se dezvoltă ca urmare a unei alte tulburări care afectează intestinul subțire, locul unde se produce lactaza. Printre posibilele cauze se numără boala Crohn, boala celiacă, chimioterapia, colita ulcerativă, dar și vârsta.
Intoleranța congenitală este prezentă la nou-născuți. Este o afecțiune rară, moștenită, iar ambii părinți trebuie să aibă mutația genetică specifică pentru intoleranța la lactoză pentru ca bebelușul să se nască cu această afecțiune.
Intoleranța la lactoză în dezvoltare apare și la sugari. De obicei, este întâlnită doar la copiii prematuri, care se nasc înainte ca sistemul lor digestiv să fie complet dezvoltat, și provoacă simptome precum tulburări digestive.
Această condiție se rezolvă de la sine, pe măsură ce bebelușul crește însă acesta trebuie hrănit cu formulă, lapte praf, fără lactoză în locul alăptatului natural.
Intoleranța la lactoză, alternative și remedii
Nutriționistul afirmă că un simplu pahar de lapte, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, poate să strice dispoziția respectivei persoane, într-un timp foarte scurt, chiar și sub o oră, dar că există și produse lactate care pot fi consumate în siguranță.
”Un astfel de pahar cu lapte ne poate strica total dispoziția, la 30 de minute, maximum o oră după masă, devii un balon nervos, supărăcios și eventual mergi la toaletă cu sindrom diareic.
Dacă însă mănânci o bucată de cașcaval, brânză Cheddar, parmezan, brânză fermentată, brânză dură, maturată, unde acolo există fermentație, nu mai trebuie să fermentezi și tu și acolo, practic lactoza ajunge la zero”, a mai spus medicul.
Astfel, pentru a preîntâmpina intoleranța la lactoză, producătorii de lactate au scos pe piață variante de lapte delactozat, iar în paralel cu acestea mai sunt și variantele de lapte și produse lactate pe bază de plante, precum laptele de migdală, laptele de ovăz, laptele de soia sau iaurtul de cocos.
De asemenea, a precizat medicul, în farmacii se găsește enzima care ne lipsește, ”o pui în laptele normal și te ajută. Ce nu ai aici, nu produci în intestinul subțire, pui de la farmacie. Pui enzima și digeri mai bine”, a mai spus nutriționistul, adăugă că intoleranța ”nu ne omoară, dar și că toți trebuie să ne stabilim pragul la care apar simptomele neplăcute”.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Combinația letală care îți distruge ficatul
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.