Intoleranța la lactoză, cauze, tipuri și simptome. Nutriționist: Experimentăm în mod diferit această intoleranță

Intoleranța la lactoză afectează două treimi din populația adultă a lumii. Cum se manifestă și la ce trebuie să fim atenți.
Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă cauzată de incapacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate.
Este foarte frecventă, afectând cel puțin două treimi din populația adultă, la nivel mondial.
Intoleranța la lactoză, cauze și simptome
Intoleranța la lactoză apare în cazul în care organismul nu produce o cantitate suficientă de enzimă lactază, de care este nevoie pentru a digera lactoza.
Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu probleme digestive atunci când consumă lactate, ceea ce le poate afecta negativ calitatea vieții. Iar între aceste simptome sunt incluse balonarea, diareea și crampele abdominale, arată Healthline.
”Experimentăm în mod diferit această intoleranță la lactoză. Trebuie să știm că intoleranța nu este o alergie. Alergiile se întâmplă de obicei la proteine, la proteina laptelui, la cazeină, dar intoleranța înseamnă că digerăm mai prost carbohidratul din lapte, partea dulce, adică lactoza și asta pentru că nu mai producem lactază, enzima care se ocupă de această digestie, de această fermentare”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabet și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, această enzimă există în organism încă de la începutul vieții, însă o dată cu înaintea în vârstă enzima își pierde din persistență și astfel devenim intoleranți la lactoză.
Intoleranța la lactoză, tipuri
Intoleranța la lactoză este de mai multe feluri: primară, secundară, congenitală și în dezvoltare.
Intoleranța primară este cel mai frecvent tip de intoleranță și este cauzată de p scădere a producției de lactază odată cu vârsta.
Acesta poate fi parțial genetică, deoarece este mai frecventă la unele populații decât la altele, studiile arată că nord-europenii sunt afectați în proporție de sub 10%, în timp ce aproximativ 50% populația latină și central europeană este afectată de această condiție, arată Healthline.
Intoleranța secundară se dezvoltă ca urmare a unei alte tulburări care afectează intestinul subțire, locul unde se produce lactaza. Printre posibilele cauze se numără boala Crohn, boala celiacă, chimioterapia, colita ulcerativă, dar și vârsta.
Intoleranța congenitală este prezentă la nou-născuți. Este o afecțiune rară, moștenită, iar ambii părinți trebuie să aibă mutația genetică specifică pentru intoleranța la lactoză pentru ca bebelușul să se nască cu această afecțiune.
Intoleranța la lactoză în dezvoltare apare și la sugari. De obicei, este întâlnită doar la copiii prematuri, care se nasc înainte ca sistemul lor digestiv să fie complet dezvoltat, și provoacă simptome precum tulburări digestive.
Această condiție se rezolvă de la sine, pe măsură ce bebelușul crește însă acesta trebuie hrănit cu formulă, lapte praf, fără lactoză în locul alăptatului natural.
Intoleranța la lactoză, alternative și remedii
Nutriționistul afirmă că un simplu pahar de lapte, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, poate să strice dispoziția respectivei persoane, într-un timp foarte scurt, chiar și sub o oră, dar că există și produse lactate care pot fi consumate în siguranță.
”Un astfel de pahar cu lapte ne poate strica total dispoziția, la 30 de minute, maximum o oră după masă, devii un balon nervos, supărăcios și eventual mergi la toaletă cu sindrom diareic.
Dacă însă mănânci o bucată de cașcaval, brânză Cheddar, parmezan, brânză fermentată, brânză dură, maturată, unde acolo există fermentație, nu mai trebuie să fermentezi și tu și acolo, practic lactoza ajunge la zero”, a mai spus medicul.
Astfel, pentru a preîntâmpina intoleranța la lactoză, producătorii de lactate au scos pe piață variante de lapte delactozat, iar în paralel cu acestea mai sunt și variantele de lapte și produse lactate pe bază de plante, precum laptele de migdală, laptele de ovăz, laptele de soia sau iaurtul de cocos.
De asemenea, a precizat medicul, în farmacii se găsește enzima care ne lipsește, ”o pui în laptele normal și te ajută. Ce nu ai aici, nu produci în intestinul subțire, pui de la farmacie. Pui enzima și digeri mai bine”, a mai spus nutriționistul, adăugă că intoleranța ”nu ne omoară, dar și că toți trebuie să ne stabilim pragul la care apar simptomele neplăcute”.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.