Substanța din cosmetice, pastă de dinți și jucării care poate declanșa o inflamație intestinală. STUDIU-bombă!

Un studiu efectuat pe cobai, în laborator, demonstrează exact cum un antimicrobian larg folosit, găsit în multe articole de uz casnic, inclusiv unele paste de dinți, cosmetice, jucării, haine pentru sport și mii...
Un nou studiu leagă triclosanul, un antimicrobian larg folosit, de dezechilibrul microbiomul intestinal și inflamația intestinală. Studiul în cauză (link direct studiu), publicat în Nature Communications, analizează potențialul de combatere a afectării intestinale. Descoperirile sugerează noi abordări pentru îmbunătățirea diagnosticului, prevenirii și tratamentului bolilor inflamatorii intestinale.
O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, Universitatea din Massachusetts Amherst și Universitatea Baptist din Hong Kong a identificat bacteriile și chiar enzimele specifice care declanșează efectele nocive ale triclosanului. Mai mult, studiile efectuate la șoareci sugerează că aceste enzime bacteriene pot fi împiedicate de a provoca leziuni intestinale.
„Prin identificarea bacteriilor vinovate, ar putea fi dezvoltate noi abordări pentru diagnosticarea, prevenirea și tratamentul bolilor inflamatorii intestinale”, a spus autorul studiului Matthew Redinbo, profesor de chimie și microbiologie.
Cercetările anterioare au arătat toxicitatea triclosanului, dar noul studiu oferă o privire mai atentă asupra modificărilor cauzate în populația microscopică a intestinului.
Cercetătorii au conectat anumite enzime microbiene intestinale, în special proteinele beta-glucuronidază(GUS), cu triclosanul, și au arătat că aceste enzime determină triclosanul să facă ravagii în intestin.
Știind care proteine bacteriene sunt vinovate, echipa a folosit un inhibitor vizat de microbiom pentru a bloca procesarea triclosanului în intestin. Blocarea acestui proces la șoareci a prevenit deteriorarea colonului și simptomele colitei, o formă de boală inflamatorie intestinală.
Studiul oferă noi indicii despre gestionarea Bolilor inflamatorii intestinale în rândul numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu astfel de afecțiuni.
Aceste boli poate fi gestionate perioade lungi de timp, pentru ca apoi să reapară, parcă de nicăieri.
De aseea, autorii studiului sugerează necesitatea unei mai bune înțelegeri a impactului substanțelor chimice din mediu asupra sănătății intestinale, pentru că acestea s-ar putea numi printre „vinovați”.
Triclosanul era disponibil pe scară largă în săpunurile antibacteriene comercializate consumatorilor. Dar în 2016, Food and Drug Administration (FDA) a ordonat să fie eliminat din produsele de spălat pe mâini folosite în case și în spitale din cauza îngrijorărilor că ar contribui la apariția de bacterii mai rezistente.
Dar triclosanul rămâne omniprezent ca ingredient adăugat la produse cosmetice, covorașe de yoga, haine și echipamente pentru sport, în care este adăugat pentru a reduce contaminarea bacteriană. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în multe paste de dinți deoarece s-a descoperit că previne gingivita.
Triclosanul pare a fi absorbit cu ușurință în tractul gastrointestinal, ceea ce îi determină pe autorii studiului să scrie că „siguranța triclosanului și a compușilor înrudiți ar trebui reconsiderată, având în vedere potențialul lor de afectare intestinală”.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Adesea considerată o neplăcere minoră, balonarea poate semnala probleme mai serioase.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.