Toxiinfecțiile alimentare, pericolul la care suntem expuși. Pot fi fatale
Acordați o atenție sporită produselor pe care le achiziționați în perioada dinaintea sărbătorilor pascale.
Toxiinfecția alimentară se declanșează ca rezultat al consumului de alimente contaminate, alterate sau toxice, motiv pentru care se impune o mai mare atenție la produsele pe care le achizționați în această perioadă aglomerată.
Ce este toxiinfecția alimentară?
Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:
- bacterii;
- virusuri;
- paraziți;
- toxine;
- substanțe chimice;
- mucegaiuri.
Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară.
Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare
Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică. Alimente precum carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.
De asemenea, există cazuri în care alimentele din consum intră in contact cu microorganismele din materiile fecale sau vomă, atunci când o persoană bolnavă nu se spală pe mâini înainte de a găti.
Cea mai frecventă cauză a toxiinfecțiilor alimentare este contaminarea cu bacterii:
- coli, în special E. coli producătoare de toxina Shiga;
- Listeria monocytogenes;
- Salmonella;
- Campylobacter;
- Clostridium botulinum;
- Staphylococcus aureus;
- Shigella;
- Vibrio vulnificus.
Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecție alimentară sunt:
- Femeile gravide;
- Adulții cu vârsta de peste 65 de ani;
- Copiii care au vârsta mai mică de 5 ani;
- Persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza cancerului, HIV sau a altor boli.
Care sunt complicațiile intoxicației alimentare
Deshidratare. Cea mai frecventă complicație a bolii alimentare, deshidratarea, poate fi fatală, dacă nu este tratată. Deshidratarea este deosebit de frecventă la copiii mici.
Avort spontan sau copil mort la naștere. Infecția cu Listeria este deosebit de periculoasă pentru copiii nenăscuți, deoarece bacteriile pot provoca leziuni neurologice și deces.
Afectarea rinichilor. E. coli poate duce la sindrom hemolitic uremic și insuficiență renală.
Artrita. Salmonella și campylobacter pot provoca artrită cronică și leziuni articulare.
Leziuni ale creierului. Unele bacterii sau virusuri pot provoca infecții ale creierului - meningită.
Deces. În cazurile severe, intoxicația alimentară poate fi fatală, în special pentru persoanele care se află în grupuri cu risc ridicat.
Diagnosticare și tratament
Diagnosticarea se face de către medicul specialist, pe baza simptomelor pe care le prezintă persoana. Medicul poate să recomande efectuarea unor teste și analize specifice, astfel încât să poată fi pus un diagnostic corect, în contextul în care o serie de alte boli pot produce parte dintre simptomele intoxicației alimentare.
În ceea ce privește tratamentul, acesta va fi stabilit de medic, în urma diagnosticului dat. În același timp, există câteva reguli pe care pacientul le poate urma pentru ameliorarea simptomelor, chiar la domiciliu: hidratarea, odihna, alimentația (introducerea în dietă a alimentelor solide până când diarea și vărsăturile au trecut, precum și alimente ușor de digerat, sărace în grăsimi).
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
5 alimente care te balonează cel mai tare
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
