Alimentele care previn demența. Au efect antiinflamator și fac scut în jurul creierului
Dieta este esențială pentru a ne menține sănătatea. Medicii arată care sunt cele mai bune alimente care pot preveni demența.
Experții explică ce trebuie să consumăm pentru a ne menține sănătatea creierului. Un expert a explicat că există cinci alimente cu beneficii antiinflamatoare care au potențialul de a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer.
Cele mai rele alimente
Din păcate, multe dintre alimentele disponibile pentru noi, cele mai rapide și mai ușor de luate după o zi lungă la serviciu sau după ce avem grijă de copii, sunt puternic procesate și pot provoca inflamații în organism, ceea ce poate fi dăunător.
Pe termen lung, consecințele pentru sănătate ale "inflamației persistente, numită metaflamație", pot fi grave, iar adoptarea unei diete antiinflamatoare poate fi cheia pentru a ține la distanță unele dintre aceste condiții de sănătate grave pe măsură ce îmbătrâniți.
Vezi și: Dormitul pe spate, nesănătos. Dacă ai afecțiunea ASTA, evită să dormi pe spate
Care sunt alimentele care pot preveni demența
Dr. Bhavini Shah, de la Lloyds Pharmacy Online Doctor, explică faptul că o dietă antiinflamatoare poate reduce riscul de cancer de colon și sân, diabet de tip 2, boala Alzheimer, artrită și boli cardiovasculare.
"Multe afecțiuni de sănătate comune pot fi declanșate sau agravate printr-o dietă săracă în alimente nesănătoase.
O dietă antiinflamatoare funcționează pentru a reduce inflamația din organism cauzată de alimente inflamatoare, astfel încât organismul dvs. să se poată concentra asupra vindecării părților corecte ale corpului", a spus dr. Bhavini Shah, potrivit Mirror.
Care sunt cele cinci alimente cu efect antiinflamator

Alimente pentru creier - FOTO: Freepik@Fantastic Studio
Cele cinci alimente recomandate de dr. Shah pentru a le include în mod regulat în dieta dumneavoastră sunt frunzele verzi, precum kale sau spanac, și peștele gras - de exemplu, somon sau ton. Expertul ne sfătuiește să începeți să consumați nuci precum nuci și migdale și să incorporați grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline și de legume în dieta dumneavoastră.
Dr. Shah ne mai sfătuiește să introducem în mese și fructe precum roșiile și fructele de pădure.
Dacă nu sunteți sigur ce alimente să eliminați pentru a evita inflamațiile, dr. Shah explică că ar trebui să evitați pâinea albă, alimentele prăjite și carnea roșie și procesată, precum și băuturile zaharoase și alcoolul.
Există multe beneficii în adoptarea acestei diete în stilul de viață, explică dr. Shah, deoarece aceste alimente pot îmbunătăți somnul, pot oferi un impuls de energie necesar și pot face pielea strălucitoare și curată, toate în timp ce îmbunătățesc sănătatea în general.
Vezi și: De ce nu e bine să mâncăm pe fugă. Wasim Nazer: Este foarte important
Dieta antiinflamatoare nu se concentrează pe restricționarea alimentelor, ci pur și simplu înlocuiește dieta curentă cu unele alternative mai sănătoase.
"Spre deosebire de multe diete comune, o dietă antiinflamatoare nu impune numărul de calorii pe care trebuie să le consumați, dimensiunea porțiilor sau momentele în care aveți voie să mâncați. În schimb, dieta se concentrează pe consumul de alimente mai sănătoase, bogate în fibre și antioxidanți.
Alimentele antiinflamatoare conțin antioxidanți, polifenoli și fibre care combat natural inflamația. Acești compuși antiinflamatori pot preveni, de asemenea, creșterea bruscă a zahărului din sânge și opri semnalarea inflamației de către sistemul imunitar", a mai spus medicul.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
8 semne timpurii ale sclerozei multiple
Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Asta oprește boala Alzheimer! Uite cum se autocurăță creierul
Afecțiunile intestinale pot semnala Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Testul de trei minute care poate detecta Alzheimer cu ani înainte de diagnostic
Infecția cu virusul herpes simplex 1, legată de apariția bolii Alzheimer
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Viața mereu pe fugă crește riscul de demență, avertizează experții
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Acest test îți spune dacă faci Alzheimer. Ai curaj să vezi rezultatul?
Orele în care ești mai predispus la AVC
Problemele de sănătate mintală cresc riscul de demență
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
Virusul aparent inofensiv care ar putea declanșa boala Parkinson
Statul prea mult pe scaun îți poate micșora creierul, chiar dacă faci sport regulat
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Ce se întâmplă cu creierul tău la mijlocul vieții te va șoca
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
