Stresul cronic crește riscul de accident vascular cerebral la femeile sub 50 de ani
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Ni se spune adesea să mâncăm mai multe fructe și legume - și pentru un motiv întemeiat. Multe dintre substanțele nutritive găsite în fructe și legume sunt responsabile pentru numeroase beneficii ...
Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că flavonoidele, un grup de compuși găsiți în aproape fiecare fruct și legumă - inclusiv ceai, fructe citrice, fructe de pădure, vin roșu, mere și leguminoase - pot reduce efectiv riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral. Acum, dovezi recente sugerează chiar că dietele bogate în flavonoide pot reduce efectiv riscul de boală Alzheimer și demență.
Se consideră că flavonoizii scad riscul de cancer, făcând celulele canceroase maligne mai puțin capabile să se împartă și să crească. De asemenea, acționează ca antioxidanți, care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzate de molecule instabile. Ele reduc chiar inflamația în organism, care este o caracteristică comună a multor boli cronice. Cele mai multe dintre aceste mecanisme explică beneficiile pentru sănătate raportate în studiile pe animale sau pe celule - iar datele din aceste studii pot fi incredibil de valoroase pentru a înțelege modul în care funcționează flavonoizii asupra corpului uman, notează The Conversation.
Cu toate acestea, studiile anterioare care folosesc modele animale sau celulare nu se traduc în mod necesar oamenilor. La om, chiar și atunci când dietele au un conținut ridicat de flavonoide, acestea nu sunt ușor absorbite în intestin. Flavonoidele sunt, de asemenea, dificil de studiat, deoarece aparțin unui grup foarte divers de compuși chimici. Nu se știe prea mult despre modul în care sunt metabolizați după consumare sau despre potențialul lor de a intra și de a acționa în anumite țesuturi ale corpului, cum ar fi creierul.
Știm că boala Alzheimer și demența sunt cauzate de o serie de factori, printre care genetica, istoricul familial, îmbătrânirea, factorii de mediu, condițiile de sănătate (în special obezitatea și diabetul), rasa și sexul. Acesta este motivul pentru care prezicerea și prevenirea bolii este adesea dificilă.
Dar mai multe studii sugerează că dieta bogată în flavonoide poate ajuta la gestionarea unora dintre simptomele bolii Alzeimer și poate avea beneficii cognitive. Ceea ce poate nu este surprinzător, deoarece Alzheimer și demența sunt ambele legate de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Flavonoidele s-au dovedit deja benefice în gestionarea și prevenirea acestor boli.
Până acum, studiile s-au străduit să identifice care flavanoide fac diferența. Dar acest ultim studiu a demonstrat care sunt flavonoidele legate de riscul mai mic de boală Alzheimer și demență.
Un studiu recent, care este unul dintre cele mai detaliate până în prezent, a descoperit că dietele bogate în flavonoide au scăzut riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență.
Cercetătorii au urmărit 2.801 de subiecți cu vârste cuprinse între 28 și 62 de ani, pe o perioadă de 19,7 ani. Participanții și-au măsurat consumul de flavonoide. Aceste numere au fost, de asemenea, ajustate statistic dacă participanții au modificat cantitatea de flavonoizi pe care i-au mâncat în medie în timpul studiului.
Cercetătorii au descoperit că un aport dietetic mai mare de flavonoizi pe termen lung este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulții americani. Deși studiul nu afirmă cantitatea specifică de alimente bogate în flavonoide sau dacă un grup specific de flavonoizi au fost asociați cu un risc mai mic. Cu toate acestea, arată că persoanele care au mâncat cele mai multe flavonoide, au avut un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și demența, în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.
Având în vedere complexitatea flavonoidelor, autorii au analizat efectul diferitelor tipuri de flavonoide din dietă. Ei au descoperit că mâncând o cantitate mai mare de trei clase de flavonoide (în special flavonoli, antocianine și polimeri flavonoizi) aveau un risc mai mic de boală Alzheimer și demență. Flavonolele și antocianinele au avut un efect similar numai pentru Alzheimer.
Alimentele la care s-au uitat includeau sucul de portocale, ceai, portocale, mere, afine, pere și căpșuni. Ceaiul, merele și perele au fost surse comune de flavonoli și polimeri flavonoizi. Antocianinele se găsesc în fructe de pădure și vin roșu.
Deși acest studiu nu explică de ce flavonoizii au acest efect benefic asupra bolii Alzheimer, este clar că un aport dietetic ridicat și lung pe o gamă largă de flavonoizi este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulți. Cu toate acestea, studiul nu susține că flavonoidele vindecă Alzheimer și nici nu consumă flavonoide pentru a le preveni.
Studiul aici.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Această terapie ameliorează semnificativ simptomele pacienților cu Alzheimer. Medicii susțin că toți pacienții văd efecte benefice.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Acesta este cel mai rău lucru pe care îl faci imediat ce te trezești și îți macină sănătatea.
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Ce trebuie să faci după un AVC. Crește semnificativ șansele de recuperare.