Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și îmbunătățește memoria. Are și efect antidepresiv
Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și are efect antidepresiv.
Fructul care previne demența. Un nou studiu nou arată că un consum zilnic al acestui fruct poate reduce riscul de demență. Aceste descoperiri vin în contextul în care cercetări anterioare au sugerat că anumite fructe ar putea preveni apariția demenței datorită conținutului lor bogat în antioxidanți.
Factorii care contribuie sau previn apariția demenței
Deși nu se știe exact ce cauzează demența, cercetările au demonstrat că există o serie de factori care pot crește sau reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Unul dintre acești factori este dieta, conform unui studiu publicat în revista The Lancet în 2020. Mai exact, se sugerează că o dietă mediteraneană, bogată în fructe, legume, alimente integrale și grăsimi sănătoase, poate fi un bun punct de plecare.
Căpșunile previn demența
Acum, cercetările au identificat un anumit fruct care ar putea contribui la reducerea declinului cognitiv. Un nou studiu, publicat în revista Nutrients, a constatat că un consum zilnic de căpșuni ar putea reduce riscul de demență pentru anumite persoane de vârstă mijlocie.
Studiul s-a bazat pe cercetări anterioare realizate de Universitatea din Cincinnati din SUA, care au arătat că și consumul de afine a avut un efect similar. Conform unui articol publicat în Science Daily, coordonatorul studiului, Robert Krikorian, a explicat că fructele de pădure mențin funcționarea creierului.
”Atât căpșunile, cât și afinele conțin antioxidanți numiți antocianine, care au fost implicați în diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea metabolismului și a capacităților cognitive. Există date epidemiologice care sugerează că persoanele care consumă regulat căpșuni sau afine au o rată mai lentă de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă”, a explicat dr. Robert Krikorian, potrivit Express.
În plus față de antocianine, Robert a menționat că căpșunile conțin și alți micronutrienți numiți elagitannine și acid elagic, care au fost asociați cu alte beneficii pentru sănătate.
În cadrul studiului, au fost înrolați 30 de participanți supraponderali cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, cu plângeri privind declinul cognitiv ușor. Robert a spus că aceștia aveau un risc crescut de a dezvolta demență în vârsta a treia și alte afecțiuni comune.
Timp de 12 săptămâni, participanții au renunțat la consumul oricărui tip de fructe de pădure. O jumătate a grupului a primit pulberi care conțineau echivalentul a unei căni de căpșuni întregi (mărimea standard a porției), în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo, care trebuia amestecat cu apă și consumat la micul dejun.
Aceștia au fost supuși unor teste care măsurau anumite abilități cognitive, cum ar fi memoria pe termen lung. Cercetătorii au urmărit și starea lor de spirit, intensitatea simptomelor depresive și datele metabolice pe parcursul studiului.
Vezi și: Simptomele cancerului, confundate cu gripa. Avertisment: Primești o veste proastă: CANCER
Fructele de pădure au și efecte antidepresive
În general, s-a constatat că cei care au consumat pulberea de căpșuni au avut ”interferență redusă a memoriei” și au prezentat mai puține simptome depresive.
”Interferența redusă a memoriei se referă la mai puțina confuzie a termenilor semantic corelați într-un test de învățare a listei de cuvinte. Acest fenomen este în general considerat a reflecta un control mai bun al executivului în ceea ce privește rezistența la intruziunea cuvintelor care nu sunt țintă în timpul testării memoriei.
Abilitățile executive încep să decline în mijlocul vieții, iar excesul de grăsime abdominală, precum rezistența la insulină și obezitatea, va tendința să crească inflamația, inclusiv în creier. Prin urmare, s-ar putea considera că grupul nostru de persoane de vârstă mijlocie, supraponderale și cu risc de diabet avea niveluri mai mari de inflamație care au contribuit cel puțin la un ușor deficit al abilităților executive.
În consecință, efectele benefice pe care le-am observat ar putea fi legate de moderarea inflamației în grupul de persoane care au consumat căpșuni”, a spus Robert.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Deficitul de colină la tineri, risc crescut de afectare cerebrală timpurie
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Problemele de sănătate mintală cresc riscul de demență
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Kim Kardashian dezvăluie că a fost diagnosticată cu un anevrism cerebral din cauza stresului
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Orele în care ești mai predispus la AVC
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Neurolog: Nu fac niciodată acest gest banal. Poate părea inofensiv, dar îți poate afecta creierul pe viață
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
A fost descoperită o nouă boală neurologică extrem de rară. Sunt doar 13 cazuri în lume
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
